alva_alva, asik885,
ryż KUPIEC (nie wiem czy już każdy) oraz płatki ryżowe tego producenta mają na przodzie napis "PRODUKT Z NATURY BEZGLUTENOWY - GLUTEN FREE", bez znaczku przekreślonego kłosa.
Wyniki badania genetycznego
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
Bo w wodzie pszenica czy żyto nie rośnie 
Z drugiej strony łatwiej w ryżu na pierwszy rzut oka zobaczyć inne ziarno.
A z trzeciej strony jeśli kupujesz np. kaszę gryczaną czy jaglaną (w sklepie czy na bazarku), to i tak musisz ją przebrać, czyli sprawdzić, czy w porcji, którą chcesz zjeść nie ma domieszek.

Z drugiej strony łatwiej w ryżu na pierwszy rzut oka zobaczyć inne ziarno.
A z trzeciej strony jeśli kupujesz np. kaszę gryczaną czy jaglaną (w sklepie czy na bazarku), to i tak musisz ją przebrać, czyli sprawdzić, czy w porcji, którą chcesz zjeść nie ma domieszek.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Kochani dziękuję za odpowiedzi:) bardzo mi pomagacie. Wczoraj byłam u lekarza rodzinnego, pobrali mi krew do badania na przeciwciała i dał mi skierowanie na gastroskopię. Ale mam ją dopiero 19 sierpnia, w sumie to nie tal źle bo u innych lekarzy termin był wolny dopiero na październik i listopad. Nie miałam pojęcia że tutaj też są takie kolejki. Kochani uciekam robić obiadek, odezwę się później. Pozdrawiam wszystkich:)
asik885
Witam wszystkich serdecznie! nie odzywałam się tak długo bo za dużo się działo i też przez pracę nie miałam czasu. Jestem po raz kolejny w kropce. Zrobili mi przeciwciała w krwi i nic nie wykazały ale nie zdziwiło mnie to bo przecież nie u każdego są. Pojechałam przerażona na gastroskopię. Szczerze to taką gastroskopię mogłabym mieć codziennie. Odbyło się to tak, że dali mi zastrzyk i obudziłam się po 4 godz w domku:) nic nie pamiętam. Jedyny ślad po gastroskopii to ślad po zastrzyku. Mąż mnie niósł do auta a ja coś do niego mówiłam, ale kompletnie nic nie pamiętam:) i tu moja radość się kończy. Pojechałam do lekarza rodzinnego po wynik (tutaj gastrolog wynik wysyła do rodzinnego z zaleceniami) a on mi mówi że nic nie wykryli, że jelita mam zdrowe i że rozmawiał z gastrologiem czy trzeba jeszcze zrobić kolanoskopję ale gastrolog powiedział, że nie jest to konieczne. Powiedziałam mu że musieli się pomylić bo zaraz po gastroskopii zaczęłam jeść wszystko bezglutenowe i moje straszne biegunki ustąpiły całkowicie, zdarzają się jeszcze jak zjem parówkę, nawet tą bezglutenową. Zdziwił się ale stwierdził, że mam gen odpowiedzialny za celiakię ale na nią nie choruję. Wróciłam do domu skołowana ale nadal jadłam wszystko bez glutenu. I stwierdziłam że trądzik jaki mam na buzi od zawsze trochę ustąpił ale jeszcze coś tam wychodzi. Pojechałam do lekarza i powiedziałam mu że dwa lata temu byłam u alergologa bo zauważyłam, że jak zjem pomidora lub czekoladę, to trądzik jest silniejszy. Alergolog zrobił mi testy i nie stwierdził alergii za to powiedział, że mogę mieć za dużo histaminy w organizmie i mam zrobić badania. Na to lekarz dał mi skierowanie do dermatologa podobno bardzo dobrego i powiedział, że dermatolog zrobi mi te badania. I teraz muszę zrobić termin do dermatologa. Ostatnio miałam kilka wpadek z glutenem bo wstaję o 6 rano i gotuję obiad, w miedzy czasie robię śniadanie i szykuję się do pracy. Pracuję u niemieckiego rolnika przy wykopie ziemniaków, więc o 12 z pola na obiad, potem szybko robię sobie bezglutenową bułkę i kawę na pole i z powrotem do pracy, kończymy późno i jestem padnięta, więc nie miałam czasu na porządne zakupy bezglutenowe. Czy to możliwe, że mam objawy brzuszne od dziecka a nie choruję na celiakię? ufać tutejszym lekarzom czy nie? sama nie wiem co robić. Na razie nadal jem bg jedzenie i sprawdzę trop histaminy. I czy jeśli faktycznie mam tylko gen celiaki to i tak lepiej jeść wszystko bez glutenu? błagam pomóżcie! za 3 miesiące zmieniamy z mężem pracę i będę miała czas gotować zdrowe obiady i jeśli trzeba będzie to w 100% bezglutenowe. Pozdrawiam wszystkich gorąco i dziękuję za pomoc 

asik885
A ktos ci pokazal wyniki? To jest tak, ze ocena wycinka jest sprawa dosc trudna, to znaczy trzeba umiec to robic. Jak ktos nie umie, to mozliwe, ze zaniku kosmkow nie zauwazy. Poza tym, oprocz zaniku kosmkow sa jeszcze inne cechy, takie jak poglebienie krypt i naciek limfocytarny (jest za duzo limfocytow w wycinku) - ten naciek jest bardzo charakterystyczny dla celiakii i poprzedza faze zanikania kosmkow.
Dobrze by bylo, gdybys mogla zobaczyc te wyniki na papierze. W razie czego tez mozna sprobowac wydostac swoja probke i dac do oceny innemu specjaliscie, nie wiem, czy w Niemczech, czy w Polsce, ale jakos trzeba probowac.
Jesli masz gen, a na diecie bg ustepuja straszne biegunki, a tradzik tez sie cofa, to ja nie wierze w to, zebys nie miala celiakii
Ew. moze jeszcze byc nadwrazliwosc na gluten, ktora wychodzi z obserwacji organizmu, a nie w badaniach.
Dobrze by bylo, gdybys mogla zobaczyc te wyniki na papierze. W razie czego tez mozna sprobowac wydostac swoja probke i dac do oceny innemu specjaliscie, nie wiem, czy w Niemczech, czy w Polsce, ale jakos trzeba probowac.
Jesli masz gen, a na diecie bg ustepuja straszne biegunki, a tradzik tez sie cofa, to ja nie wierze w to, zebys nie miala celiakii

Ew. moze jeszcze byc nadwrazliwosc na gluten, ktora wychodzi z obserwacji organizmu, a nie w badaniach.
No właśnie problem w tym, że ten wynik lekarz miał w komputerze i nie dał mi żadnej kopii. Chyba się z nimi nie wykłócę o ten wycinek. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak trzymać się diety bezglutenowej. Lepiej się czuję i to mi wystarczy. Tą histaminę sprawdzę, ale i tak zostanę przy diecie. I wiem już że następną gastroskopię zrobię w Polsce tylko dopiero w styczniu jak zjadę na urlop. Czy będzie jeszcze jakiś ślad w jelitach po tak długim czasie? w sumie nawet jeśli nie będzie to i tak będę spokojniejsza jeśli zbada mnie Polski lekarz:) tylko jaki? muszę poszukać jakiegoś dobrego specjalisty. Dziękuję za odpowiedź:) już się nauczyłam do tej diety i nie wydaje mi się już tak straszna. Oczywiście czytam ciągle jeśli czas mi pozwala i dokształcam się:) ale już nie jest tak źle. Przede wszystkim dzięki Stowarzyszeniu i forum. Dziękuję wszystkim i pozdrawiam serdecznie
trzymajcie się cieplutko !

asik885