diagnoza

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sylvia
Nowicjusz
Nowicjusz

diagnoza

Post autor: sylvia »

Witam,

chciałabym żeby moja córka, która przebywa w Anglii (studentka,21 lat) porobiła sobie badania laboratoryjne w kierunku celiakii. Wciąż walczy z niedoborem żelaza, ma zdiagnozowaną chorobe Hashimoto, bierze Eutyrox, jednak ciągle narzeka na złe samopoczucie, bóle kostne, ostatnio ma duże problemy z cerą.
Prosze o pomoc jakie badania laboratoryjne trzeba zrobic zeby zdiagnozowac celiakię.

Pozdrawiam
Sylwia
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Tu o diagnozie po polsku: http://www.celiakia.pl/diagnoza/

A tu po angielsku, może jej wygodniej będzie, skoro przebywa w Anglii: http://www.coeliac.org.uk/coeliac-disea ... -diagnosed
Obrazek
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: aaggaa »

jednak ciągle narzeka na złe samopoczucie, bóle kostne
warto, aby zbadała sobie poziom witaminy D3, też mam Hashimoto i rówiez dokuczały mi takie przewlekłe bóle kości.
Obecnie już od ponad roku suplementuje witaminę D3 i powoli bóle ustąpiły, możliwe, że Twoja córka ma duży niedobór tej witaminy co podobno jest częste u osób chorujących na Hashimoto .Warto też zbadać poziom nie tylko żelaza, ale ferrytyny.

Celiakia też może byc powodem niedoborów żelaza.
sylvia
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziekuję bardzo za odpowiedzi,powoli sie w tym wszystkim dokształcam..będę jeszcze pytac , jestescie bardzo życzliwi, dzieki :)
sylvia
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam,

minęło sporo czasu, podczas którego próbowałam zdiagnozować celiakię u córki i u siebie. Okazało sie że obie mamy bardzo niskie poziomy żelaza {ferrytyna} i witaminy D3. Z wyników ani z gastroskopii celiakia nijak nie wychodzi. Zastanawiam się czy mimo wszystko przejście na dietę bezglutenową miałoby pozytywny wpływ na przyswajanie żelaza i witaminy D3. Czy po prostu dać sobie spokój i zając się rzetelną suplementacją tych brakujących składników.
Kusi mnie żeby spróbować na jakiś czas odstawić gluten i powtórzyć wyniki. Może ktoś ma jakieś pomysły na żelazo i D3.
Dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Zrobiłabym badanie poziomu wit. B12. Przy Hasi może być autoimmunologiczne zapalenie żołądka, w przebiegu którego nie przyswaja się B12, a bez niej nie da rady przyswoić żelaza. Bez żelaza anemia. Zróbcie B12 i napiszcie jak będziecie miały wyniki.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: monisiak81 »

Ja również miałabym pytanie o celiakię. hmmm... od czego tu zacząć. Ja jako dziecko miałam alergię na wszystko (dochodziło do duszenia się bez tchu - pokrzywka uczuleniowa (w wieku 8-9 lat), jakoś minęła z wiekiem ) u mojego męża stwierdzili celiakię prawie 3 lata temu .... ze względu na jego stan (3a lub 3b wg marsh'a) oraz ze względu na bezpieczeństwo (w kuchni) razem z nim przeszłam na dietę bezglutenową (niestety bez zrobienia sobie badań).
O dziwo u mnie też poprawiła się morfologia :), ustały owrzodzenia jamy ustnej, noi m.in. udało się zajść w ciążę (u mnie jeszcze przeważała endometrioza - a gdzieś doczytałam że endo - nie lubi pszenicy). Noi pytanie :) ... mamy noworodka :) mój skarb ma miesiąc, ale nie wiem czy jest możliwość żeby "odziedziczył" celiakię (kiedy zrobić badania?) czy może jej nie mieć?
czy ja ... mimo tego że jestem na diecie mogę sobie zrobić jakieś badania czy wyszłyby zafałszowane? dopiero teraz pomyślałam że zamiast przechodzić na dietę mogłam zrobić badania ... ale lepiej się czuję więc myślę że i mi ona pomaga. Czy ja ... musiałabym zacząć znów jeść normalnie żeby stwierdzić lub wykluczyć jakkolwiek nietolerancję lub celiakię? będę wdzięczna za odpowiedź :) pozdrawiam Monika
sylvia
Nowicjusz
Nowicjusz

Monisia, miło mi że wpisałaś się do wątku założonego przeze mnie, natomiast myślę ze z korzyścią dla nas obu byłoby założenie przez Ciebie nowego wątku o innym tytule. Tutaj możesz pozostać niezauważona a Twój problem jest ważny.
Ja też na tym zyskam , bo mój wątek będzie bardziej klarowny..a mam zamiar jeszcze skorzystać z uprzejmości innych forumowiczów i ich wiedzy.
Pozdrawiam Cię i życzę Tobie i Twojemu dziecku jak najmniej problemów ze zdrowiem.
Sylwia
ODPOWIEDZ