Uczulenie na gluten?
Moderator: Moderatorzy
Uczulenie na gluten?
Witajcie, zarejestrowałam się by poszukać wstępnej porady. Od dłuższego czasu borykałam się z wzdęciami, okazalo się że mam nietolerancję laktozy (wystarczy pół godziny po wypiciu zbyt dużej ilości mleka lub zjedzeniu kupnego kefiru i zaczyna się robić nieprzyjemnie). Po odstawieniu mleka problem pozostał i gdzieś trafiłam na informacje o nietolerancji glutenu. I tu nastąpił mój błąd: zamiast doczytać to postanowiłam wdrożyć dietę. O dziwo dolegliwości ustąpiły, a ja zauważyłam że w momencie kiedy zgrzeszę (ostatanio zdarzyło mi się zupełnie nieświadomie) czuję jakbym miała obcego w brzuchu. I zaczynają się bączki.
Muszę iść do gastrologa, ale nie wiem na ile czasu przed wizytą znowu wdrożyć gluten. Poradzicie?
Muszę iść do gastrologa, ale nie wiem na ile czasu przed wizytą znowu wdrożyć gluten. Poradzicie?
Na diecie jestem jakiś miesiąc.
O przypadkach w rodzinie nic nie wiem.
Nie jem chleba (mam wafle ryźowe), zamiast makaronów jem ryż, kaszę gryczaną, zamiast wędlin kupuję kabanosy bez glutenu, a na "kanapki" robię pierś z kurczaka. Do tego warzywa (bez sosów z torebki) jakieś inne mięso też jem (ale nie mielone).
Kiedyś wyczytałam, że przyczyną wzdęć może być białe pieczywo, ale pełne ziarna nijak nie pomogły. No i dochodziło do tego "burczenie" w brzuchu po niektórych potrawach. Teraz po przejściu na dietę, jeśli nie zgrzesze, to nie mam tych objawów.
O przypadkach w rodzinie nic nie wiem.
Nie jem chleba (mam wafle ryźowe), zamiast makaronów jem ryż, kaszę gryczaną, zamiast wędlin kupuję kabanosy bez glutenu, a na "kanapki" robię pierś z kurczaka. Do tego warzywa (bez sosów z torebki) jakieś inne mięso też jem (ale nie mielone).
Kiedyś wyczytałam, że przyczyną wzdęć może być białe pieczywo, ale pełne ziarna nijak nie pomogły. No i dochodziło do tego "burczenie" w brzuchu po niektórych potrawach. Teraz po przejściu na dietę, jeśli nie zgrzesze, to nie mam tych objawów.
saia,
miesiąc to krótko, rozumiem, że nie badałaś przeciwciał?
idź jak najszybciej do gastrologa i powiedz jak to wygląda
oprócz celiakii czy nietolerancji glutenu jest coś takiego jak nadwrażliwość- nie masz przeciwciał ani zmian w jelicie, ale reszta objawów się zgadza. wszystkie 3 schorzenia mają jedno wyjście- dieta bg.
miesiąc to krótko, rozumiem, że nie badałaś przeciwciał?
idź jak najszybciej do gastrologa i powiedz jak to wygląda
oprócz celiakii czy nietolerancji glutenu jest coś takiego jak nadwrażliwość- nie masz przeciwciał ani zmian w jelicie, ale reszta objawów się zgadza. wszystkie 3 schorzenia mają jedno wyjście- dieta bg.
Re: Uczulenie na gluten?
No to jestem. U lekarza byłam, dostałam całą litanię badań krwi do wykonania i wyszło... no nic nie wyszło. Przeciwciał brak, wyniki ogólnie w normie (gran. kwasochłonne i neutrofile były ciut niskie). Teraz mam wizytę za tydzień, ale wątpię czy czegoś się dowiem. Kurczę, trochę szkoda: kasa wywalona a dowiedziałam sie jedynie tyle, że nic nie wiem na pewno 

co dokładnie badałaś??
przeciwciała u dorosłych moga wyjść ujemne mimo celiakii.
Każdym kolejnym badaniem zbliżasz sie do diagnozy, nie ma tu czegoś takiego jak 'kasa wywalona'.
przeciwciała u dorosłych moga wyjść ujemne mimo celiakii.
Każdym kolejnym badaniem zbliżasz sie do diagnozy, nie ma tu czegoś takiego jak 'kasa wywalona'.
Robiłam:
leukocyty
erytrocyty
hemoglobina
hematokryt
MCV
MCH
MCHC
płytki krwi
RDW-SD
RDW-CV
PDW
MPV
P-LCR
PCT
neutrofile %
limfocyty %
monocyty %
gran. kwasochłonne %
bazofile %
neutrofile #
limfocyty #
monocyty #
gran. kwasochłonne #
bazofile #
Niedojrzałe granulocyty IG %
Niedojrzałe granulocyty IG #
OB
Wapń całkowity
Cholesterol
Cholesterol HDL
Cholesterol LDL, wyliczany
Trójglicerydy
GGTP
ALT
Potas
Sód
CRP ilościowo
IgE sp. F79 - gluten (gliadyna)
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgA
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG
P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgG
P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgA
Wszystko, oprócz neutrofili i granulocytów kwasochłonnych było w normie. Przeciwciał brak.
Masz rację, coś już wiadomo. Obawiam się tylko, że lekarz popatrzy, stwierdzi że skoro wyniki są spoko to widać wszystko jest spoko i papa. No zobaczymy co się okaże w piątek
leukocyty
erytrocyty
hemoglobina
hematokryt
MCV
MCH
MCHC
płytki krwi
RDW-SD
RDW-CV
PDW
MPV
P-LCR
PCT
neutrofile %
limfocyty %
monocyty %
gran. kwasochłonne %
bazofile %
neutrofile #
limfocyty #
monocyty #
gran. kwasochłonne #
bazofile #
Niedojrzałe granulocyty IG %
Niedojrzałe granulocyty IG #
OB
Wapń całkowity
Cholesterol
Cholesterol HDL
Cholesterol LDL, wyliczany
Trójglicerydy
GGTP
ALT
Potas
Sód
CRP ilościowo
IgE sp. F79 - gluten (gliadyna)
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgA
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG
P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgG
P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgA
Wszystko, oprócz neutrofili i granulocytów kwasochłonnych było w normie. Przeciwciał brak.
Masz rację, coś już wiadomo. Obawiam się tylko, że lekarz popatrzy, stwierdzi że skoro wyniki są spoko to widać wszystko jest spoko i papa. No zobaczymy co się okaże w piątek