Dieta bg przed diagnozą

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ajrisz
Nowicjusz
Nowicjusz

Dieta bg przed diagnozą

Post autor: ajrisz »

Witam!

Mam takie małe pytanie.
Otóż - na 20 listopada (za 3 tyg) mam wyznaczone badanie gastroskopii z pobraniem wycinka dwunastnicy, z podejrzeniem zespołu złego wchłaniania.

Jakieś 3 tyg temu samowolnie przeszłam na dietę nisko-glutenową (1-2x w tyg np ciastko), dobrze się na niej czuję (nic konkretnego, ale jak jakoś "lepiej mi").
Nie doczytałam, że przed biopsją też nie wolno na db przechodzić.

Czy jeśli mam celiakię, to mogą mi wyjść zaburzone wyniki, jeśli pozostanę na takiej diecie do dnia badań?
Ewentualnie ile przed powinnam wrócić do glutenu, żeby wyszło jak trzeba? Albo ile dziennie?

Nie miałam robionych badań krwi ale nie mam też zleconych. Lekarz nic nie mówił, ale nie wspominałam o zmianie diety.

Wydaje mi się, że kilka tygodni bez glut dużo nie zmieni wobec tylu lat z glut, ale wolę się upewnić czy dobrze myślę, może ktoś z Was wie :)
Będę wdzięczna za odpowiedź :)
Ostatnio zmieniony śr 30 paź, 2013 20:49 przez ajrisz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Z tego, co się orientuję to przy diecie nisko-glutenowej w sensie spożywania od czasu do czasu glutenu... to i tak on jest. Nie wydaje mi się, żeby przy takiej diecie miało to jakiś wpływ na wynik gastroskopii i żeby (jeśli coś tam jednak się dzieje) cofnęło się, przy takiej diecie, w tak krótkim czasie.
Tak mi się wydaje, ale może lepiej, by wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony.

Powodzenia!
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

ajrisz pisze:Jakieś 3 tyg temu samowolnie przeszłam na dietę nisko-glutenową (1-2x w tyg np ciastko), dobrze się na niej czuję (nic konkretnego, ale jak jakoś "lepiej mi").
Nie doczytałam, że przed biopsją też nie wolno na db przechodzić.
Do diagnozy wystarczy.
2 ciastka w tygodniu to jak najbardziej glutenowa dieta.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
ODPOWIEDZ