Spis objawów, depresja, brain fog

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Diafora
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Diafora »

Ja jak Titrant, odstawiłam gluten, nie miałam badań, alergolog zasugerowała, że to może być gluten i sama na własną rękę wywaliłam głuten ze jadłospisu. Miałam już taką depresję, że zaczełam poważnie rozważać samobójstwo, bo tak źle się czułam. Od kilka lat się tak czułam, może kilkunastu - nie pamiętam. Zdekoncentrowana, przymroczona, przygnębiona, z żołądkiem i trawieniem zawsze miałam "coś". Ostatnio straciłam apetyt, jedzenie przestało mi sprawiać jakąkolwiek przyjemność, od wszystkiego mnie odrzucało. Zdarzały mi się otępienia po omdlenie.

Odstawiłam gluten dokładnie miesiąc temu, jak napisał Titrant, czuję się jak młody Bóg - Bogini :P Pojaśniało mi w głowie, po tygodniu odzsyakałam kontakt z jedzeniem, bo nie czuałm normalnego glodu od... dawna, bardzo dawna, zmuszałam się wczesniej do jedzenia. Może lepiej by było zrobić badania, ale moje samopoczucie świadczy samo za siebie. Na szczęście nigdy bardzo chlebowa nie byłam, więc z łatwością sobie wyszukuję jedzenie, które mi smakuje i jest ok :)

Już się nauczyłam, ze trzeba bardzo uważać na przyprawy, ale też należy zwrócic uwagę na kosmetyki i leki. Rzeczy przyprawionych na gotowo nie kupuję. W Macu na odwrocie tego papierka z tacy są oznaczone wszystkie alergeny, oczywiście wszystkie burgery odpadają, ale można frytki, shaki, lody i placki ziemniaczane z oferty śniadaniowej. Pamiętaj, ze nie wolno wędlin ani żadnego przetworzonego mięsa, chyba że zmielą na Twoich oczach. Ostattnio machnęłam ręką na jakieś niewinne przyprawione masełko i bardzo tego żałowałam. Dostałam wysypki i atrakcji żoładkowych zaledwie w 15 minut. Wczoraj pochwaliłam sie w innym temacie, ze znalazłam bezglutenowe witaminy na mózg firmy Doppel Hertz. Polecam :D :D

Po co się męczyć, po prostu spróbuj bez glutenu, kilka tygodni i zobacz sam. Ja się czuję tak dobrze, mam ochote na wszystko, na zabawę, na jedzenie, na pracę, na naukę, na seks, czuję się żywa, a tyle się męczyłam...
Diafora
Nowicjusz
Nowicjusz

x proszę usunąć, podwójnie mi się post wysłał :)
Ostatnio zmieniony ndz 03 lis, 2013 08:55 przez Diafora, łącznie zmieniany 1 raz.
pearldzem
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pearldzem »

odstawilem gluten. czuje sie jak mlody bog. ale jest ale. gory moge przenosic tylko gdy jestem glodny. zjem banany albo jajka- pstryk, znowu uczucie otepienia wraca. wiem ze to pewnie nie jest zwiazane z glutenem, ale pisze tutaj bo na innych forach i tak beda doszukiwac sie zwiazku z depresja albo fazami ksiezyca. z gory dzieki za odp.
pearldzem
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pearldzem »

kopia.
Ostatnio zmieniony ndz 03 lis, 2013 14:20 przez pearldzem, łącznie zmieniany 1 raz.
Diafora
Nowicjusz
Nowicjusz

Hmmm... to jakby coś z cukrem się działo, na tym sie nie znam zupełnie :/
rzenka21
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: rzenka21 »

Kurczę, mam podobnie. Tzn z depresją wieki całe problemy, zdrowotne i te określone i te nieokreślone ( :okulary: )
Brak koncentracji, otępienie, coraz gorzej mi coś zrozumieć, połączyć, zapamiętać to już w ogóle.. a kiedyś taka lotna byłam.. :D Po czytaniu Was myślałam, że może faktycznie gluten był przyczyną. Już wyobrażałam sobie, że po odstawieniu go będę wreszcie pełna energii, siły, poprawi mi się koncentracja, myślenie.. Ale nie.. po 3 miesiącach na diecie żadnej poprawy a wręcz mam wrażenie, że jest gorzej. Tylko bym spała, na niczym nie mogę się skoncentrować. Nie wiem po co kontynuuję studia skoro nic nie jestem w stanie zrobić. ech..
Troszkę się pożaliłam, wybaczcie.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

rzenka21, to samo.
rzenka21
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

ooo.. to jest taka poradnia? czuję się niedoinformowana.
Leeloo, ja chcę z Tobą :D
rzenka21
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

pearldzem, a może nie tolerujesz jajek? Bananów? Możesz mieć też inne alergie lub nietolerancje. Może akurat ta Twoja dieta nie pomaga odrastać kosmkom (w dodatku jeśli jesz smażone rzeczy, to już w ogóle..). To nie tak, że tylko gluten trzeba odstawić na początku, ale też parę innych rzeczy na szybszą regenerację kosmków.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

rzenka21, spoko, wbijaj do warszawy 26.02, zaczniesz zwiedzanie stolicy od szpitala :D

pearldzem, jajko jest bardzo mocnym alergenem (zwłaszcza białko) i dodatkowo jest ciężkostrawne, więc może zrezygnuj na razie na rzecz kaszek/kleików
rzenka21
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Leeloo, stolicę parę razy zwiedziłam, szpitala jeszcze nie, także z czystą przyjemnością zawitam :D Choć tak na dobrą sprawę co oni w takiej poradni robią? <mmm> Pomogą Nam?? :P
ODPOWIEDZ