prośba o pilną radę, jestem tu nowa

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nicola23
Nowicjusz
Nowicjusz

prośba o pilną radę, jestem tu nowa

Post autor: nicola23 »

Witam.
Pozwoliłam sobie napisać na tym forum, bo dzisiaj lekarz pierwszego kontaktu, pediatra powiedział że moja mała Martynka może być chora na celiaklię.
Po czym wnioskował:
-od tygodnia mała ma żadkie brzydko pachnące kupki (piersią karmiłam ją do 11miesiąca zycia ale jadla tez nne posiłki)
-straciła apetyt (tzn je ale mniej nie ma ochoty na rzeczy które wcześniej nie dało się jej z rąk wyrwać)
-ma 13,5 miesięcy waży 9kilo (raczej od urodzenia jest drobna)
Polecił mi wykluczyć gluten, więc pierwsze co jak przyszłam do domu to poczytałam co nieco o tej chorobie i o zgrozo wyczytałam ze najpierw powinno sie zrobić jakieś badania, żeby po przejściu na dietę wynik nie był zafałszowany.
Dodatkowo dostaliśmy skierowanie do poradni endokrynologicznej mała ma jedną pierś a właściwie gruczoł piersiowy powiększony( w skierowaniu informacja że patologicznie). Czy to może mieć jakiś związek z ewentualną celiaklią, i czy te obiawy powyżej faktycznie sugerują celiaklię
Co mam teraz zrobić?
przejść na dietę ?
zrobić badania?
ale jakie i gdzie się udać?
Jeśli wszystko chciałabym zrobić prywatnie żeby mała się juz nie musiała męczyć to jakie są ewentualne koszty takich badań?
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

To może być celiakia, ale może też być alergia (dwie różne rzeczy). Na szybko proponuję zrobić badanie przeciwciał z krwi (IgA EmA i IgGEmA-w dwóch klasach), w Warszawie ich koszt to 2x 60 zł, niestety nie wiem czy można to wykonać w Głogowie, zwykle robią je większe laboratoria, na wynik czeka się ok. 10-14 dni. Można też zrobić badanie przeciw transglutaminazie tkankowej IgAtTG, podobno prostsze do wykonania. Wszystkie są specyficzne dla celiakii. Jeśli przejdzie się na ścisłą dietę po jakimś czasie wynik będzie faktycznie zafałszowany (na forum była o tym wszystkim mowa wiele razy). U tak małego dziecka nie wykonuje się biopsji, lekarze zwykle każą przechodzić na dietę, ale moim zdaniem warto zrobić te przeciwciała, aby wiedzieć co dalej. I pójść do gastroenterologa.

I jeszcze - przepraszam za upierdliwość :), to takie moja zboczenie - nie celiaklia, ale celiakia :)
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: vixi »

z własnego doswiadczenia wiem , że najlepiej wysłać na badania do Warszawy bo tam robia je najlepiej najdokładniej i są najbardziej miarodajne - jest to opinia wielu lekarzy którzy znają się na tym, bo są niestety tacy którzy są większymi laikami od przeciętnego obywatela.
Awatar użytkownika
Beata Bylina
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Beata Bylina »

Spotkałam się z taką samą opinią jak vixi !
Awatar użytkownika
anakon

Post autor: anakon »

Pewnie od tamtej pory juz cos sie wyjasnilo. Mysle, ze wnioskowanie o celiakii w tym wypadku bylo nieco pochopne, moze po prostu na skutek jakiegos bledu dietetycznego, czy leczenia antybiotykami, nawet po szczepionce, wprowadzeniu nowych produktow itp, jelita mogly ulec podraznieniu i stad taki efekt. Jesli wprowdzisz diete problem moze sie rozwiazac, ale i tak nic to nie powie o celiakii, badania z krwi moga za to byc jeszcze malo miarodajne...wiec moze jednak przejsc na ta diete, wyregulowac organizm i pozniej bacznie sie przygladac jak bedziesz dawac znow gluten(czy cos sie bedzie dzialo). Tak, ze spokoj i jeszcze raz spokoj, celiakie to teraz dla odmiany rozponaje sie wszedzie gdzie jej nawet nie ma...w przeciwienstwie do tego co bylo kiedys...
Awatar użytkownika
vixi

Post autor: vixi »

ANAKON nie próbowałabym takich luźnych propozycji jak twoje żeby sama sobie próbowała na swoim organiźmie wprowadzać bez konsultacji różnych eksperymentów...
ODPOWIEDZ