Diagnozowanie - wątpliwości

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

running
Nowicjusz
Nowicjusz

Diagnozowanie - wątpliwości

Post autor: running »

Witam, nie pisałam w dziale powitań, ponieważ nie mam zdiagnozowanej celiakii i w mojej opinii nie choruję na nią. Jednak chcę Was prosić o odpowiedź na moje pytanie dot. diagnozowania. Czy oznaczanie przeciwciał IGA i TTGA IGA ma sens w przypadku, gdy przeciwciała p/endomysium IGA i IGG mam ujemne? Gastroskopia nie wykazała nieprawidłowości.
Ostatnio zmieniony śr 07 maja, 2014 10:28 przez running, łącznie zmieniany 1 raz.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Re: Diagnozowanie - wątpliwości

Post autor: Justyna1982 »

Ja mogę Ci jedynie opisać przypadek mojego syna. U niego badania z krwi nic nie pokazują żadnych odchyleń od ustalonych norm. Jedynie u nas testy genetycznie wykazały predyspozycję do celiki. Dieta bezglutenowa daje poprawę jego stanu zdrowia. Jest pod opieką gastrologa ale teraz już nie doszukujemy się potwierdzenia w jakiś wynikach bo mamy ewidentną poprawę na diecie bg zaś na jedzeniu z glutenem ech jest w stanie 1 miesiąca stracić 1 kg gdzie przy małym dziecku to dużo
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

running,
napisz dokładnie co juz Ci wykluczyli- badali pasożyty, grzyby, wirusy, pierwotniaki? Badano kał na krew utajoną i ogółem?
i trzeba zacząć od tego JAKIE MASZ DOLEGLIWOŚCI?

możesz mieć celiakię, ale jeszcze nierozwiniętą- stąd brak zmian w histo. przeciwciała w EmA moga nie wyjść, a na transglutaminazę owszem i to moze wskazywac na początek choroby trzewnej.
masz w rodzinie stwierdzoną celiakię? rozumiem, że nie miałaś badania genetycznego?
running
Nowicjusz
Nowicjusz

Nieswoiste zapalenia jelit wykluczone, badań na pasożyty czy grzyby nie miałam, kał na krew utajoną ujemny.
Badań genetycznych oczywiście nie miałam.
Ostatnio zmieniony śr 07 maja, 2014 10:30 przez running, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Rozumiem, że przeciwciała są ujemne, biopsja nie wykazuje zapalenia ani zaniku kosmków. Na wszelki wypadek przytocz wynik tych badań histopatologicznych z kolonoskopii i z gastroskopii.
Jakie masz dokładnie objawy? Odbijanie, gazy, refluks, cofa ci się jedzenie, nadkwasota, bóle pod żebrami, w dole brzucha, blisko pępka, po prawej czy lewej stronie, w jakich okolicznościach? Rano, wieczorem, po jedzeniu, po wysiłku?Czy masz biegunki, zaparcia?
Jeśli wycinek nie wykazuje zapalenia szukałabym w endokrynologii dalej. Wiele chorób endokrynologicznych daje objawy w przewodzie pokarmowym. Jakie masz inne już stwierdzone choroby? Jakie badania, które do tej pory robiłaś odbiegają od normy? Jakie masz BMI? Inne dolegliwości poza układem pokarmowym, nawet miernie nasilone? Jakieś problemy ze skórą, bólami głowy, częste lub rzadkie sikanie, zawroty głowy, niskie lub wysokie ciśnienie, sucha skóra czy może nadmierna potliwość, bóle kolan, nóg, rąk? Czy okres jet regularnie? Cokolwiek niepokojącego.

Pisałaś w tym samym czasie co ja. A... czyli masz Hasi... no to jaki masz kortyzol na przykład? Choroba Addissona daje często pierwsze objawy na przykład w układzie pokarmowym. Jaki masz parathormon? Problemy z przytarczycami dają także objawy w układzie pokarmowym i kostnym....Jakie dawki tyroksyny łykasz obecnie, jakie masz na tych dawkach wyniki Ft4 i TSH? W jakich porach dnia odczuwasz największe osłabienie? Jaką masz karnację skóry?Odpowiedz proszę na resztę moich pytań.

Ile masz lat?
running
Nowicjusz
Nowicjusz

Alva tyle napisalam i wcielo mi przez chwilowy brak lacznosci z netem... Napisze teraz troche w skrocie... Ostatni gastrolog potwierdzail opinie poprzednich lek., ze mam IBS, histpat z kolonoskopii i gastroskopii prawidlowe. Kortyzol i parathormon w normie. BMI niziutkie. Mam hashimoto i endometriozę.
Ostatnio zmieniony śr 07 maja, 2014 10:31 przez running, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Running, poczytaj tu o objawach nadwrazliwosci na gluten - tego naprawde jest sporo, a cholernie ciezko zdiagnozowac...
http://www.celiakia.pl/nadwraliwo-na-gluten/
Obrazek
running
Nowicjusz
Nowicjusz

Zrobilam przeciwciała przeciw transglut. IgA i też wyszły w normie. Mimo to przeszlam na diete i...niebo a ziemia. Albo to placebo choć chyba nie wierzę w placebo.
Ostatnio zmieniony śr 07 maja, 2014 10:33 przez running, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

największa rekompensatą w naszej diecie jest własnie to 'niebo a ziemia' :) witamy na pokładzie bez gluta :D
running
Nowicjusz
Nowicjusz

Leeloo pisze:największa rekompensatą w naszej diecie jest własnie to 'niebo a ziemia' :) witamy na pokładzie bez gluta :D
:D
running
Nowicjusz
Nowicjusz

Niestety opuszczam to forum. Niestety albo stety Rzucilam diete bezglutenowa (tu "stety" bo kocham wyroby pszenne i tesknilam za nimi;-) ). Bylo ok, ale mimo rygorystycznego przestrzegania objawy wrocily i intuicja mi mowi, ze gluten byl jednak zlym tropem. Zaufam wynikom badan, ktore nic w kierunku glutenu nie pokazywaly i bede jesc normalnie, to i tak "jeden grzyb". Trzymajcie sie, zdrowia i zero glutenu :-)
Ostatnio zmieniony śr 07 maja, 2014 10:34 przez running, łącznie zmieniany 2 razy.
Anula80

Post autor: Anula80 »

Powodzenia :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

running pisze:Niestety opuszczam to forum. Niestety albo stety ;-) Rzucilam diete bezglutenowa (tu "stety" bo kocham wyroby pszenne i tesknilam za nimi;-) ). Bylo ok, ale mimo rygorystycznego przestrzegania objawy wrocily i intuicja mi mowi, ze gluten byl jednak zlym tropem. Zaufam wynikom badan, ktore nic w kierunku glutenu nie pokazywaly i bede jesc normalnie, to i tak "jeden grzyb". Trzymajcie sie, zdrowia i zero glutenu :-)
Pisałaś, że na diecie bg wiele objawów ustąpiło, że różnica jest jak " między ziemią, a niebem".... i ja bym się mimo wszystko nieco jeszcze tego potrzymała, bo powrót Twoich objawów może wynikać z nieświadomej wpadki glutenowej, o której nawet nie wiesz. Wystarczy, że zjadłaś coś mącznego i nie ma znaczenia, że wcześniej jadałaś mąkę danej firmy i było ok, gdyż w każdej nowej partii mogą być zanieczyszczenia jakieś. Każdy z nas ma takie nieświadome wpadki i wtedy ma nawrót dolegliwości, które czasem przeciągają się w czasie.
Osteopenia nie wynika znikąd. Nie mówię, że to wina glutenu ,ale pewnie ma związek z tymi objawami jelitowymi.Ile masz lat?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

podpisuję się pod Alvą. Nawet nie wiesz jak łatwo jest 'wpaść' z glutenem, szczególnie na poczatku diety.
running
Nowicjusz
Nowicjusz

alva_alva pisze:Osteopenia nie wynika znikąd. Nie mówię, że to wina glutenu ,ale pewnie ma związek z tymi objawami jelitowymi.Ile masz lat?
Faktycznie wiem, jak łatwo nieświadomie zjeść coś zawierającego gluten... dlatego na wszelki wypadek swoje produkty bezgl. jeszcze trzymam, a nóż widelec... To "niebo a ziemia" to mogło być jednak placebo, albo faktyczna korzyść z diety bo jak by nie patrzeć jadłam zdrowo, lekkostrawnie, bez słodyczy (juz nawet pomijajac to, ze bg), co zawsze jest dobre na kłopoty jelitowe. Ale miałam problem z pokarmami, niewiele ich jest i są drogie w większości. Poza tym objawy wróciły mimo przestrzegania diety. Dzięki Wam za wszystkie rady i wsparcie.
Ostatnio zmieniony śr 07 maja, 2014 10:37 przez running, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ