celiakia, hashimoto, mleko
Moderator: Moderatorzy
aaggaa, może jest zazdrosna, że na wspólnych spotkaniach uwaga skupia się na Tobie i Twoich chorobach? że ona nie potrafi zrzucic wagi, a Ty tak kategorycznie przestrzegasz swojej diety?
inaczej nie potrafię inaczej sobie tego wytłumaczyć, czy mówiłaś jej jakie skutki niesie ze sobą nieprzesterzeganie diety? zaburzenia funkcjonowania większości układów, rak?
anyway, z daleka od takich ludzi
inaczej nie potrafię inaczej sobie tego wytłumaczyć, czy mówiłaś jej jakie skutki niesie ze sobą nieprzesterzeganie diety? zaburzenia funkcjonowania większości układów, rak?
anyway, z daleka od takich ludzi
-
- Aktywny Forumowicz
całkiem mozliweaaggaa, może jest zazdrosna, że na wspólnych spotkaniach uwaga skupia się na Tobie i Twoich chorobach

no ale wiadomo, odmawiając spożycia czegoś ''pysznego'' pada pytanie dlaczego?
no więc tłumaczę co i jak, część zanjomych zrozumiała, część doczytuje o co chodzi a niektórzy (chyba zrezygnuję jednak z ich towarzystwa) knują teorie spiskowe

chyba opiszę tą sytuację na stronie "piekielni pl" bo aż się prosi

Trzeba się izolować od takich znajomych, co knują teorie spiskowe. Niech sobie wpiszą w google celiakia i poczytają co to za choroba. Najgorzej jak ktoś nie ma wiedzy na dany temat, ale wydaje mu się, że wszystko wie i z góry kogoś ocenia, tylko, że na sedesie sam to nie siedzi. Drażnią mnie tacy ludzie, serio.
Re: celiakia, hashimoto, mleko
Alva orientujesz się gdzie ten grzyb występuje? Bo pani doktor tylko o serach plesniowych mówila. Ciężko znaleźć listę produktów zakazanych. Będę wdzięczna za pomoc.
z tego co się orientuję nalezy unikać: alkoholu, mąki pszennej, dań/sosów instant, drożdży, grzybów, suszonych owoców/grzybów, konserw, serów żółtych, śmietany i przypraw. Candida może być prawie wszedzie.
Wiesz, ja myślę, że problemem mogą być candida, które bytują sobie naturalnie w błonie śluzowej jelit na przykład czy w innych błonach śluzowych, bo w przypadku jakiegoś osłabienia organizmu np. przez gluten czy zachwiania flory bakteryjnej przez antybiotyki, zaczyna dochodzić do przerostu flory i candida się mnożą.Jak się ich namnoży za dużo, to możesz mieć jakieś wzmocnione objawy wynikające z nadwrażliwości na candida. Swoją drogą nikt dobrze nie czuje się jak ma za dużo candida w jelitach. Myślę, że dobrze jest unikać serów pleśniowych, wypieków na drożdżach i ogólnie nie jeść za dużo słodyczy, cukru, miodu, tego co żywi grzybki, czyli generalnie dieta ukierunkowana bardziej na anty grzybiczą, ale nie przesadzałabym też z tym, gdybym nie miała jakiś dokuczliwych objawów.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Również candida albicans są moim najsilniejszym alergenem. Bytują naturalnie w naszych jelitach, a alergizują ich toksyny czyli prosto mówiąc odchody. Naszym zadaniem Izabelek jest w tym przypadku unikanie dawania im pożywki, czyli węglowodanów.Ja przekonałam się,że opłakane skutki mam po słodyczach. Dlatego cukierków i batoników nie jadam.
Objawia się to u mnie reakcją skórną: atopowe zapalenie skóry obejmowało głównie twarz i szyję. Swędząca, rozlewająca się wysypka.
Objawia się to u mnie reakcją skórną: atopowe zapalenie skóry obejmowało głównie twarz i szyję. Swędząca, rozlewająca się wysypka.
Do uniaczek
Napisz proszę czego nam jeszcze nie wolno jeść oprócz słodyczy. Mnie lekarz ostrzegał przed serami pleśniowym,winem,piwem, ogórkami kiszonymi. Czy Ty masz kandydoze, czy tylko uczulenie na candida ?
Napisz proszę czego nam jeszcze nie wolno jeść oprócz słodyczy. Mnie lekarz ostrzegał przed serami pleśniowym,winem,piwem, ogórkami kiszonymi. Czy Ty masz kandydoze, czy tylko uczulenie na candida ?
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Izabelek mam orzeczoną alergię poprzez testy skórne i oznaczenie IgE w surowicy, jest to alergia powietrznopochodna i pokarmowa. Ta pokarmowa dotyczy oprócz candidy również pieczywa, jabłek, marchwi i tp. Do tego doszło po 6 latach łojotokowe zapalenie skóry...... dlatego nie mogę być pewna czy dana reakcja skórna jest u mnie manifestacją szkodliwości tego czy innego czynnika.
Jednak nie obserwowałam u siebie alergicznej reakcji na ogórki kiszone czy piwo. Wino owszem mi nie służy. Drożdżaki rodzaju Candida kochają dietę wysokowęglowodanową, dlatego na złość draniom unikaj cukru, wyrobów cukierniczych, słodkich napojów, słodzonych soków. Mi zdecydowanie nie służy mleko i jego pochodne, pewnie winna jest laktoza - cukier mleczny. Nie pozwól zjadać siebie grzybkom
Jednak nie obserwowałam u siebie alergicznej reakcji na ogórki kiszone czy piwo. Wino owszem mi nie służy. Drożdżaki rodzaju Candida kochają dietę wysokowęglowodanową, dlatego na złość draniom unikaj cukru, wyrobów cukierniczych, słodkich napojów, słodzonych soków. Mi zdecydowanie nie służy mleko i jego pochodne, pewnie winna jest laktoza - cukier mleczny. Nie pozwól zjadać siebie grzybkom