Witam,
Chciałbym sie zapytac czy to jest celiakia lub jak ewentualnie mozna ja wykluczyc.
Od pol roku jestem na diecie bezglutenowej( oprocz piwa). mam rowniez nietoleracje laktazy wiec zarzywam enzym laktozy i ogolnie unikam mleka.
Na gastroskopi wyszedl mi zanik kosmkow IIIB.
Mialem robiony test genetyczny i wyszedl ujemnie jednak mialem podwyzszone jedne z przeciwcial charakterystycznych dla celiaki. Niestety nie wiem ktore gdyz nie mam dostepow do wynikow.
Czy majac ujemny wynik testu genetycznego to moze byc celiakia?
Ujemny Genetyczny obecnośc przeciwciał
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Re: Ujemny Genetyczny obecnośc przeciwciał
Poszukaj wyniki z testów genetycznych bo u mnie z tego co pamiętam na wynikach pisało coś, że jak jest jeden z tych genów mała szansa ale jednak jakaś jest. Chyba, że mnie pamięć myli. A co Twoją sytuację lekarz? Zanik kosmków III to już poważna sprawa. Jelito to już chyba łyse?
Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.

Re: Ujemny Genetyczny obecnośc przeciwciał
A czy bez piwa nie da się żyć? Wiesz czego możesz się dorobić pijąc piwko z glutenem? Nawet tylko raz na jakiś czas? Nawet chłoniaka jelit i wtedy nic ci nie pomoże. Nietolerancja laktozy minęłaby pewnie do tej pory, gdybyś glutenu w piwku nie popijał.guslik pisze:Witam,
Od pol roku jestem na diecie bezglutenowej( oprocz piwa). mam rowniez nietoleracje laktazy wiec zarzywam enzym laktozy i ogolnie unikam mleka.
Na gastroskopi wyszedl mi zanik kosmkow IIIB.
Mialem robiony test genetyczny i wyszedl ujemnie jednak mialem podwyzszone jedne z przeciwcial charakterystycznych dla celiaki. Niestety nie wiem ktore gdyz nie mam dostepow do wynikow.
Czy majac ujemny wynik testu genetycznego to moze byc celiakia?
Idz do przychodni po wyniki, zajrzyj do karty i zrób ksero. Masz do tego prawo. Jak będziesz miał wszystkie wyniki już, to je tutaj dokładnie przepisz. Także wyniki badania genetycznego. Trudno jest coś odpowiadać, jak nie masz wyników przy sobie i to co piszesz to tylko częściowe domniemania.