Witam, pod koniec grudnia miałam robioną gastroskopię, podczas której jednocześnie pobrano wycinek z błony śluzowej dwunastnicy w celu rozpoznania celiakii.
Od 3 miesięcy bardzo dokuczały mi afty na języku, które miałam praktycznie ciągle, były potwornie bolesne i uniemożliwiały normalne funkcjonowanie. Wczoraj odebrałam wynik z ekspertyzy histopatologicznej wycinka i rozpoznanie brzmi tak:" Fragmenty błony śluzowej dwunastnicy z niewielkim naciekiem zapalnym z komórek limfoidalnych w podścielisku. Cech skrócenia kosmków jelitowych oraz zwiększenia liczby limfocytów śródnabłonkowych powyżej 25/100 (norma wg klasyfikacji Marsh-Oberhuber) nie stwierdza się.
Proszę o odpowiedź, czy wynik ten wyklucza obecność celiakii? Szczerze mówiąc, byłam przekonan, że wynik będzie pozytywny, ponieważ w trakcie oczekiwania na wynik, profilaktycznie przeszłam na dietę bezglutenową i jak ręką odjął, już następnego dnia afty z języka zaczęły znikać, a dziś - po tygodniu - nadal czas czuję się znakomicie.
Wczoraj, dla sprawdzenia zjadłam kawałek pieczywa i dziś... w jednym miejscu na języku czuję charakterystyczny ból (jakby zaczynała się tworzyć afta). Wizytę u lekarza z wynikiem mam w przyszłym tygodniu, stąd moje pytania. Czy wynik potwierdza celiakię? A jeśli nie, to dlaczego po odstawieniu glutenu czuję się świetnie?
Proszę o pomoc w interpretacji wyników
Moderator: Moderatorzy
Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników
Z wycinka wynika, że jest zapalenie, ale nie celiakia. A jak przeciwciała? Miałaś robione? Masz jakieś inne choroby już stwierdzone? Możesz mieć nietolerancję glutenu np. wtórną od zapalenia dwunastnicy lub w ogóle nietolerancję glutenu.
A jak żołądek wygląda?
A jak żołądek wygląda?
Dziękuję za odpowiedź.
Żołądek w ocenie gastrologa ok, jedynie w przełyku 3 nadżerki i choroba refluksowa. Badanie gastroskopii zlecone było przez endokrynologa - internistę, z powodu silnej zgagi oraz braku wchłaniania wit. D.
Mam stwierdzoną chorobę Hashimoto, ale nie biorę leków ze względu na to, że tarczyca na razie w stanie ogólnie dobrym (początek choroby), z badania densytometrycznego wyszła osteopenia.
Przeciwciała nie były jeszcze zlecone, ale tak jak pisałam wcześniej, po odstawieniu glutenu czuję się bardzo, bardzo dobrze. Stąd moje przypuszczenie, że coś z tą nietolerancją glutenu musi być.
Mogę dodać jeszcze (jeśli to pomoże w ocenie), że od około roku mam rumień na nodze, nad lewą wewnętrzną kostką o średnicy około 3 cm, poza tym mam problem z zaparciami, a jak już się uda wypróżnić to często jest to "oleista biegunka", mój żołądek nie toleruje jajek, powodują one ból żołądka. Pojawiła mi się także nadwrażliwość zębów, mam problem z utrzymaniem wagi (mimo silnej woli i nie podjadania), także bardzo nieregularne i obfite miesiączki i ból stawów: biodrowych, kolanowych.
Żołądek w ocenie gastrologa ok, jedynie w przełyku 3 nadżerki i choroba refluksowa. Badanie gastroskopii zlecone było przez endokrynologa - internistę, z powodu silnej zgagi oraz braku wchłaniania wit. D.
Mam stwierdzoną chorobę Hashimoto, ale nie biorę leków ze względu na to, że tarczyca na razie w stanie ogólnie dobrym (początek choroby), z badania densytometrycznego wyszła osteopenia.
Przeciwciała nie były jeszcze zlecone, ale tak jak pisałam wcześniej, po odstawieniu glutenu czuję się bardzo, bardzo dobrze. Stąd moje przypuszczenie, że coś z tą nietolerancją glutenu musi być.
Mogę dodać jeszcze (jeśli to pomoże w ocenie), że od około roku mam rumień na nodze, nad lewą wewnętrzną kostką o średnicy około 3 cm, poza tym mam problem z zaparciami, a jak już się uda wypróżnić to często jest to "oleista biegunka", mój żołądek nie toleruje jajek, powodują one ból żołądka. Pojawiła mi się także nadwrażliwość zębów, mam problem z utrzymaniem wagi (mimo silnej woli i nie podjadania), także bardzo nieregularne i obfite miesiączki i ból stawów: biodrowych, kolanowych.
Objawy masz typowe dla niedoczynności tarczycy( wzrost wagi, zaparcia, bolesne i obfite miesiączki, bóle kolan, stawów). Podaj wszystkie wyniki TSH Ft4 i Ft3 jakie miałaś robione, daty i normy obok. Podejrzewam, że jednak potrzebujesz tyroksyny.
Rumień na nodze powinien być obejrzany przez reumatologa, chyba, że to jest np. borelioza. Czy rumień swędzi, piecze, łuszczy się? Jakie masz OB, CRP i RF9 czynnik reumatoidalny)? Jeśli dasz radę, to zrób fotkę rumienia i wrzuć na forum.
Należy poszukiwać też przyczyn osteopenii. Jaki masz poziom wit D? Podaj wynik z normą, podaj dawki jakie łykasz i od kiedy.
Jaki masz parathormon ( PTH)? Przy niskiej wit. d PTH idzie w górę, robi się wtórna nadczynność przytarczyc, może pojawić się osteopenia, ale przyczyn może tez jeszcze kilka innych, także tarczyca, celiakia,problemy na osi przysadka - jajniki czy nadczynność nadnerczy na przykład.
Jaki masz poziom wit. B12? Jak wygląda morflogia, żelazo, ferrytyna?
Z żołądka powinny być pobrane wycinki, nie można niczego oceniać na oko. Skoro masz zapalenie w dwunastnicy i w przełyku nadżerki, to masz zapewne także zapalenie żołądka.Czy i jak długo bierzesz leki IPP? ( controloc, omeprazol itd)
Czy miałaś robione przeciwciała aTG i aTPO- w kierunku Hasi?
Jak wygląda cukier? Miałaś krzywą cukrową robioną kiedyś?
Rumień na nodze powinien być obejrzany przez reumatologa, chyba, że to jest np. borelioza. Czy rumień swędzi, piecze, łuszczy się? Jakie masz OB, CRP i RF9 czynnik reumatoidalny)? Jeśli dasz radę, to zrób fotkę rumienia i wrzuć na forum.
Należy poszukiwać też przyczyn osteopenii. Jaki masz poziom wit D? Podaj wynik z normą, podaj dawki jakie łykasz i od kiedy.
Jaki masz parathormon ( PTH)? Przy niskiej wit. d PTH idzie w górę, robi się wtórna nadczynność przytarczyc, może pojawić się osteopenia, ale przyczyn może tez jeszcze kilka innych, także tarczyca, celiakia,problemy na osi przysadka - jajniki czy nadczynność nadnerczy na przykład.
Jaki masz poziom wit. B12? Jak wygląda morflogia, żelazo, ferrytyna?
Z żołądka powinny być pobrane wycinki, nie można niczego oceniać na oko. Skoro masz zapalenie w dwunastnicy i w przełyku nadżerki, to masz zapewne także zapalenie żołądka.Czy i jak długo bierzesz leki IPP? ( controloc, omeprazol itd)
Czy miałaś robione przeciwciała aTG i aTPO- w kierunku Hasi?
Jak wygląda cukier? Miałaś krzywą cukrową robioną kiedyś?