Celiakia a kora nadnerczy - prośba o poradę

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
mary poppins
Nowicjusz
Nowicjusz

Celiakia a kora nadnerczy - prośba o poradę

Post autor: mary poppins »

Witajcie, zwracam się z kolejnym pytaniem :)

Aktualnie diagnozuję się u gastroenterologa i u endokrynologa z powodu niepokojących, utrzymujących się od 2-3 lat objawów: ciągłego zmęczenia, osłabienia, spadku masy ciała, okresowych biegunek/nudności, stanów depresyjnych. Do endokrynologa poszłam również ze względu na trądzik i duży łojotok, który towarzyszy mi od początku okresu dojrzewania (trądzik leczyłam trzykrotnie antybiotykami u dermatologa, jednak nic to nie dało). Ważną informacją jest to, że celiakię miałam zdiagnozowaną w 2. roku życia i przez 2 lata byłam na diecie, później lekarz stwierdził że "wyrosłam" i wróciłam do normalnej diety. Gastroenterolog twierdzi, że nawet wizualnie wyglądam na osobę z celiakią - jestem bardzo niska, bardzo drobna, i taka też byłam przez całe życie (niska waga urodzeniowa, wcześniejsze problemy z rośnięciem podczas ciąży itd.).

I teraz - od obu lekarzy dostałam komplet badań, na wyniki niektórych jeszcze czekam, ale nieprawidłowości są takie:
1. Za wysoki cholesterol całkowity (przy pierwszej diagnozie celiakii również był podwyższony)
2. Za wysoki potas
3. Za niskie eozynofile
4. Za wysokie DHEA-SO4

Czekam na najważniejsze wyniki, mające potwierdzić lub wykluczyć celiakię, ale jak na razie nieprawidłowości wskazywałyby na jakieś problemy z korą nadnerczy. Jednak moje objawy wskazują na niedoczynność, a wysokie DHEA jest ponoć objawem nadczynności, więc objawy się nie zgadzają. Czytałam o zespole Cushinga, bo guza pewnie też nie można wykluczyć na tym etapie, i stąd mogłabym dopasować kilka rzeczy (osłabienie mięśni, depresja, trądzik, opóźnienie wzrostu), ale reszta zdecydowanie odpada.

I teraz moje pytanie: czy istnieje, i jeśli tak, to jaka jest zależność między celiakią, a złą pracą kory nadnerczy? Czy celiakia może wywołać takie problemy, lub w drugą stronę - czy problemy hormonalne tego typu mogą wywołać celiakię? Czy może to zupełnie dwa różne schorzenia, które należy traktować zupełnie indywidualnie? Czy informować nawzajem lekarzy o wynikach wizyt, pytać o możliwe powiązania?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Celiakia a kora nadnerczy - prośba o poradę

Post autor: Leeloo »

Z CELIAKII SIĘ NIE WYRASTA. to choroba na całe życie. czy teraz stosujesz dietę bezglutenowa??

mów lekarzom o wszystkim, celiakia powoduje dysfunkcje praktycznie wszystkich układów, więc ważne, by o niej wiedzieli. Celiakia powoduje opóźnienie wzrostu, depresję, osłabienie mięśni i też trądzik.

powtórzyłabym badanie potasu i może DHEA, jak duże były te odchylenia?
jak inne badania? napisz wyniki z normami

jak z tarczycą u Ciebie? hormony, przeciwciała, usg?

czy badali Ci kortyzol? rano, wieczorem i po obciążeniu dexametazonem? te badania najlepiej zrobić na oddziale, ale raz robiłam to sama w laboratorium. po kortyzolu można najszybciej sprawdzić, czy coś się dzieje z nadnerczami.
Awatar użytkownika
mary poppins
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź :)

Diety nie stosuję, lekarz powiedział żebym do czasu postawienia jednoznacznej diagnozy nie rezygnowała z glutenu.

Wypiszę wszystkie wyniki (z normami):

Cholesterol całkowity - 209 (0-200)
Potas - 5,42 (3,50-5,10)
Wapń całkowity - 2,51 (2,09-2,54)
ALT - 8 (0-33)
GGTP - 12 (0-40)
Lipaza - 25 (0-60)
Albumina - 4,50 (3,50-5,20)
CRP - <1,0 (0,00-5,00)

Leukocyty - 8,7 (3,8-10,0)
Erytrocyty - 5,1 (3,7-5,1)
Hemoglobina - 14,0 (12,0-16,0)
Hematokryt - 43 (37-47)
MCV - 83 (80-99)
MCH - 27 (27-35)
MCHC - 32,9 (32,0-37,0)
Płytki krwi - 336,0 (140,0-440,0)
RDW-SD - 38,4 (36,4-46,3)
RDW-CV - 12,8 (11,6-14,8)
PDW - 13,8 (9,0-17,0)
MPV - 11,7 (9,0-13,0)
P-LCR - 38,0 (13,0-43,0)
PCT - 0,4 (0,2-0,4)
Niedojrzałe granulocyty IG il. - 0,00 (0,00-0,03)
Neutrofile - 70,3 (40,0-70,0)
Limfocyty - 24,3 (20,0-45,0)
Monocyty - 4,5 (2,0-10,0)
Eozynofile - 0,6 (1,0-5,0)
Bazofile - 0,3 (0,0-2,0)
Niedojrzałe granulocyty IG % - 0,00 (0,00-0,40)

TSH - 2,83 (0,51-4,30)
anty-TPO - 8 (do 34)
FSH - 3,5 (1,7-7,7)
LH - 7,3 (1,0-11,4)
DHEA-SO4 - 444 (65,1-368 lub 148-407)
Testosteron - 48,14 (6,00-82,00)
F.O.B. - ujemny

Miałam jeszcze USG jamy brzusznej, nie wykryto nic poza lekko powiększoną jedną nerką, ale to prawdopodobnie wina odbicia światła, bo pomylily mi się zalecenia. Poza tym wszystko w porządku.

Tarczyca w porządku, będę jeszcze sprawdzać jajniki w kierunku cyst. Kortyzolu nie miałam badanego.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Bez kortyzolu nie można ocenić pracy nadnerczy.

TSH masz trochę za wysokie- ile masz lat? to badanie nalezy powtórzyc po jakimś czasie koniecznie z FT4!! podwyższony cholesterol, ale bez tragedii, może być właśnie od niedoczynności tarczycy.

krew wygląda ok, ja mam jeszcze niższe eozynofile i to do ponad roku.

Potas bym powtórzyła i to razem z sodem. suplementujesz dietę?

w rodzinie masz jakies choroby?
jak z miesiączkowaniem? masz za niski stosunek LH do FSH- czy ktoś to zauważył?

jeżeli miałaś celiakię w dzieciństwie, to tym bardziej masz ją teraz..na diecie bezglutenowej poczujesz się o wiele lepiej i powoli zaczniesz stawać na nogi. Twoje wyniki również będą lepsze.
Awatar użytkownika
mary poppins
Nowicjusz
Nowicjusz

W takim razie poproszę dla pewności o kortyzol, jeśli lekarz tego nie zaproponuje.

Mam 20 lat, co do tarczycy - jeszcze nie konsultowałam tych wyników z endokrynologiem bo dopiero w połowie lutego mam wizytę, ale moja siostra ma niedoczynność tarczycy.

O krwi mówił gastroenterolog, że jest w porządku. Te badania były robione właśnie pod kątem wizyty u niego.

Nie stosuję żadnych suplementów, miesiączki mam regularne.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

dla młodych osób TSH nie powinno przekraczać 2,5. ale bez ft4 nie ma co wnioskować, trzeba zbadać całą trójkę: tsh, ft4 i ft3.

i powtórz potas razem z sodem.

zaznacz endokrynologowi (oprócz tarczycy), że chcesz zbadać rytm kortyzolu i niech zwróci uwagę na stosunek LH do FSH i to DHEA. Przydałby sie tutaj ginekolog-endokrynolog.
Awatar użytkownika
mary poppins
Nowicjusz
Nowicjusz

Dobrze, wypiszę sobie wszystko przed wizytą :) Dziękuję bardzo za pomoc.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

spoko, to nie wszystko, ale nie mam dziś głowy do myślenia. Jeszcze kilka hormonów się znajdzie, żelazo, ferrytyna itd. przypomnij się :)
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Leeloo pisze:
masz za niski stosunek LH do FSH- czy ktoś to zauważył?

.
Jak za niski? Wychodzi ponad 2. Powinno być ok. 1. Ponad dwa może wskazywać na zespół policystycznych jajników, ale jeśli nie ma na USG typowego obrazu jajników, to ten stosunek LH/ FSH nie ma żadnego znaczenia. Tutaj oczywiście może mieć, bo w PCOS często występuje nadmiar androgenów i trądzik właśnie.

Co do związku nadnerczy i celiakii, to owszem z celiakią chodzi czasem w parze choroba Addisona, ale to raczej nie jest Twój przypadek. W Addisonie nie tylko kortyzol jest nisko, ale widać też to po DHEA, które spada poniżej normy.
Zrobiłabym też testosteron, ale wolny, a nie całkowity. Trzeba zrobić też prolaktynę, która może odpowiadać za trądzik i łojotok.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Tak to jest jak się pisze zamiast się polozyc ;) jasne, chodzilo mi ze za wysoki. Przepraszam
Awatar użytkownika
mary poppins
Nowicjusz
Nowicjusz

alva_alva pisze:
Leeloo pisze:
masz za niski stosunek LH do FSH- czy ktoś to zauważył?

.
Jak za niski? Wychodzi ponad 2. Powinno być ok. 1. Ponad dwa może wskazywać na zespół policystycznych jajników, ale jeśli nie ma na USG typowego obrazu jajników, to ten stosunek LH/ FSH nie ma żadnego znaczenia. Tutaj oczywiście może mieć, bo w PCOS często występuje nadmiar androgenów i trądzik właśnie.

Co do związku nadnerczy i celiakii, to owszem z celiakią chodzi czasem w parze choroba Addisona, ale to raczej nie jest Twój przypadek. W Addisonie nie tylko kortyzol jest nisko, ale widać też to po DHEA, które spada poniżej normy.
Zrobiłabym też testosteron, ale wolny, a nie całkowity. Trzeba zrobić też prolaktynę, która może odpowiadać za trądzik i łojotok.
Dziękuję Wam :)

Mam już klepnięty termin u ginekologa, żeby obejrzeć jajniki, jeszcze nie miałam wizyty więc to oczywiście może być PCOS. Z tym, że na minus świadczą na pewno regularne miesiączki - zaczęłam zapisywać kilka miesięcy temu i bezsprzecznie mam równiutki cykl.

Co do nadnerczy - coś w tych badaniach wychodzi cały czas nie tak z nimi, ale tak jak wcześniej pisałam, nie w tę stronę w którą idą moje objawy. Poproszę obu lekarzy żeby obejrzeli wszystkie te wyniki, może coś wyczytają z tego, zwłaszcza endokrynolog. Bo jeśli o gastroenterologa chodzi, to czekam na wyniki IgA i na gastroskopię z biopsją dwunastnicy, więc co do celiakii, to powinno być wiadomo na 100% czy w tym tkwi rzecz... Ale wizytę u endo mam wcześniej, więc zdążyłabym zrobić jeszcze trochę badań z tych, o których piszecie. Muszę sobie zrobić listę, mam nadzieję że mnie nie opierniczy że sama sobie chorób szukam :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

powodzenia i dawaj znać co i jak :)
Awatar użytkownika
mary poppins
Nowicjusz
Nowicjusz

Piszę znów, bo dostałam właśnie kolejne wyniki :)

Immunoglobuliny IgA - 2,231 (0,700-4,000)
Kał bad. ogólne - dość liczne włókna mięsne, ziarna skrobi, krople tłuszczu i włókna roślinne

Co Wy na to..?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

nie masz niedoboru IgA, więc jest super i wyniki przeciwciał na celiakię w tej klasie (IgA) nie będą fałszywie ujemne- o ile w ogóle masz takowe we krwi, bo nie każdy je ma.

kał- trawienie takie sobie, ale co sie dziwić przy nieleczonej celiakii
Awatar użytkownika
mary poppins
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam z powrotem, mam wyniki na przeciwciała - wynik jest ujemny :/ Podobno to nie wyklucza jednoznacznie celiakii, w moim przypadku zresztą byłoby to dziwne, ale trochę zgłupiałam.
ODPOWIEDZ