Prośba - 2 pytania

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Don Kichot
Nowicjusz
Nowicjusz

Prośba - 2 pytania

Post autor: Don Kichot »

Na wstępie witam wszystkich serdecznie.
Od kilku lat borykam się z problemami brzucha (brzuch "pęczniał"/puchł, ostre bóle, wzdęcia, gazy, czasem biegunki/zatwardzenia - późniejszym popołudniem rozpętywało się wewnątrz mnie istne piekło), dzięki programowi telewizyjnemu "wpadłem na trop" (A. dzięki, że mnie na niego zawołałaś :*), że wszystkiemu winny może być gluten.
Od jakiegoś czasu bliscy namawiali mnie na badania, jednakże z uwagi na mój brak zaufania do opieki zdrowotnej, sam próbowałem rozwiązać ten dokuczliwy problem drogą eliminacji szkodliwych dla mnie składników (metodą prób i błędów). Po obejrzeniu wyżej wymienionego programu zainteresowałem się tematyką "glutenu" i po częściowym (jak wiadomo, ten "typ" jest praktycznie wszędzie) wyeliminowaniu go z własnego jadłospisu, wreszcie po latach odczuwam ulgę (prowadzę niespełna pół roku własnej "diety" - jedząc głównie ryż - że tak powiem zamiennie, całkowicie zastępując pieczywo, ograniczam do minimum ciasta, makarony itp itd - czasem nie wytrzymam - nażre się czegoś, wtedy ból powraca jak zły koszmar).
Jednak wciąż większość otaczających mnie ludzi uważa, że wyolbrzymiam ten problem, że przesadzam (że wybrzydzam przy jedzeniu, za bardzo kombinuje zamiast się przebadać itp).
Dlatego również podjąłem decyzję, że zgłoszę się do lekarza (żeby udowodnić sobie i innym kilka spraw:)
Dzisiaj wyznaczono termin gastroskopii na za miesiąc (samo badanie zupełnie mnie nie przeraża, w końcu jest niczym w porównaniu do tych kilku lat pełnych męczarni i bólu)
Natomiast z uwagi na wspomniany brak pewności dt lekarzy ("dzisiejsza" pani doktor już kręciła noskiem jak próbowałem ją uświadomić gdzie ja widzę, czuje i podejrzewam - jest problem) chciałem zadać dwa pytania:
1) czy w związku z planowanym badaniem, mam przejść na "normalną" dietę? aby wykluczyć błędne/fałszywe wyniki jeżeli tak to od kiedy? (przecież jedząc przez miesiąc chleb znowu będzie katorgia :( i przytyje;)
2) czy podczas gastroskopii mam uprzeć się co do konkretnego badania, prosząc o konkretny wycinek? nie wiem czy w ogóle jest taka opcja i potrzeba (ale nie chce, żeby coś zp spie***yła ;p i "na darmo" podawać się badaniu tracąc czas którego w końcu udało mi się chwile znaleźć)
Z góry dziękuje za odpowiedź i sorry za tak długi tekst - tego po prostu nie dało się streścić heh...
F**k the gluten / All Glutens Are Bastards / H.W.D.G.
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Re: Prośba - 2 pytania

Post autor: basiag »

Don Kichot pisze:Na wstępie witam wszystkich serdecznie.
Od kilku lat borykam się z problemami brzucha (brzuch "pęczniał"/puchł, ostre bóle, wzdęcia, gazy, czasem biegunki/zatwardzenia - późniejszym popołudniem rozpętywało się wewnątrz mnie istne piekło), dzięki programowi telewizyjnemu "wpadłem na trop" (A. dzięki, że mnie na niego zawołałaś :*), że wszystkiemu winny może być gluten.
Od jakiegoś czasu bliscy namawiali mnie na badania, jednakże z uwagi na mój brak zaufania do opieki zdrowotnej, sam próbowałem rozwiązać ten dokuczliwy problem drogą eliminacji szkodliwych dla mnie składników (metodą prób i błędów). Po obejrzeniu wyżej wymienionego programu zainteresowałem się tematyką "glutenu" i po częściowym (jak wiadomo, ten "typ" jest praktycznie wszędzie) wyeliminowaniu go z własnego jadłospisu, wreszcie po latach odczuwam ulgę (prowadzę niespełna pół roku własnej "diety" - jedząc głównie ryż - że tak powiem zamiennie, całkowicie zastępując pieczywo, ograniczam do minimum ciasta, makarony itp itd - czasem nie wytrzymam - nażre się czegoś, wtedy ból powraca jak zły koszmar).
Jednak wciąż większość otaczających mnie ludzi uważa, że wyolbrzymiam ten problem, że przesadzam (że wybrzydzam przy jedzeniu, za bardzo kombinuje zamiast się przebadać itp).
Dlatego również podjąłem decyzję, że zgłoszę się do lekarza (żeby udowodnić sobie i innym kilka spraw:)
Dzisiaj wyznaczono termin gastroskopii na za miesiąc (samo badanie zupełnie mnie nie przeraża, w końcu jest niczym w porównaniu do tych kilku lat pełnych męczarni i bólu)
Natomiast z uwagi na wspomniany brak pewności dt lekarzy ("dzisiejsza" pani doktor już kręciła noskiem jak próbowałem ją uświadomić gdzie ja widzę, czuje i podejrzewam - jest problem) chciałem zadać dwa pytania:
1) czy w związku z planowanym badaniem, mam przejść na "normalną" dietę? aby wykluczyć błędne/fałszywe wyniki jeżeli tak to od kiedy? (przecież jedząc przez miesiąc chleb znowu będzie katorgia :( i przytyje;)
2) czy podczas gastroskopii mam uprzeć się co do konkretnego badania, prosząc o konkretny wycinek? nie wiem czy w ogóle jest taka opcja i potrzeba (ale nie chce, żeby coś zp spie***yła ;p i "na darmo" podawać się badaniu tracąc czas którego w końcu udało mi się chwile znaleźć)
Z góry dziękuje za odp i sorry za tak długi tekst - tego po prostu nie dało się skrócić heh...
żeby potwierdzić celiakię nie można stosować diety bg samemu, bo wtedy wyniki nie wyjdą dobrze i d**** dietę stosuje sie jeśli wszystkie badania jakie gastrolog zrobil składaja sie ze na to, ze jest to celiakia i wtedy lekarz zaleca diete bezglutenowa.
Jeśli lekarz gastrolog wykonuje gastroskopię z biopsja to on juz wie co ma brac do badania ,takze spokojnie nie martw sie, głowa do góry.
Miałeś robione może ogolne badania z krwi, próby watrobowe, jakieś usg jamy brzusznej a czy kiedykolwiek miałes juz gastroskopie? badanie na mocz?
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

basiag pisze:e
Jeśli lekarz gastrolog wykonuje gastroskopię z biopsja to on juz wie co ma brac do badania ,takze spokojnie nie martw sie, głowa do góry.
Tutaj to ja bym mocno polemizowała. Czasem wie, ale wycinków nie pobiera, jeśli badanie jest na NFZ, gdyż oszczędza po prostu i nie informuje pacjenta, że badanie bez wycinków nie ma większego sensu.
Czasem nawet jak się zapłaci to niektórzy lekarze robią taki błąd, że jak okiem zmian w śluzówce nie widzą, to wycinków nie pobierają, co jest błędem w sztuce lekarskiej. Niestety dobry wygląd na oko śluzówki nie gwarantuje, że nie ma celiakii czy innej choroby.

Do autora wątku: Jeśli badanie ma potwierdzić lub wykluczyć celiakię, to musisz przejść natychmiast na całkowicie glutenową dietę mimo dolegliwości z nią związanych.Jeżeli problemem jest celiakia, to gastroskopia na diecie bg nie ma sensu.Miesiąc na diecie bg do badania to i tak nieco krótko.
Czy na diecie bg objawy całkiem ustąpiły czy się znacznie zmniejszyły, ale nadal się jakieś utrzymują?
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

alva_alva pisze:
basiag pisze:e
Tutaj to ja bym mocno polemizowała. Czasem wie, ale wycinków nie pobiera, jeśli badanie jest na NFZ, gdyż oszczędza po prostu i nie informuje pacjenta, że badanie bez wycinków nie ma większego sensu.
Czasem nawet jak się zapłaci to niektórzy lekarze robią taki błąd, że jak okiem zmian w śluzówce nie widzą, to wycinków nie pobierają, co jest błędem w sztuce lekarskiej. Niestety dobry wygląd na oko śluzówki nie gwarantuje, że nie ma celiakii czy innej choroby.

Do autora wątku: Jeśli badanie ma potwierdzić lub wykluczyć celiakię, to musisz przejść natychmiast na całkowicie glutenową dietę mimo dolegliwości z nią związanych.Jeżeli problemem jest celiakia, to gastroskopia na diecie bg nie ma sensu.Miesiąc na diecie bg do badania to i tak nieco krótko.
Czy na diecie bg objawy całkiem ustąpiły czy się znacznie zmniejszyły, ale nadal się jakieś utrzymują?
Ja pisałam o fachowym lekarzu gastrologu a dla mnie fachowy to taki, który na poważnie bierze sprawę i potrafi wytłumaczyć co i jak i jak ta gastroskopia będzie przebiegała nota bene celiakii, jesli widzę jakie lekarz ma do mnie podejście podczas wizyty ,ze bagatelizuje, nie odpowiada wprost na pytania ,ma nikle pojecie o celiakii to jak dla mnie to nie jest lekarz, bo albo jestesmy powaznymi ludzmi albo ja sie nie bawie w taka zabawe i szukam innego ;)
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Awatar użytkownika
Don Kichot
Nowicjusz
Nowicjusz

basiag pisze: żeby potwierdzić celiakię nie można stosować diety bg samemu, bo wtedy wyniki nie wyjdą dobrze i d**** dietę stosuje sie jeśli wszystkie badania jakie gastrolog zrobil składaja sie ze na to, ze jest to celiakia i wtedy lekarz zaleca diete bezglutenowa.
Miałeś robione może ogolne badania z krwi, próby watrobowe, jakieś usg jamy brzusznej a czy kiedykolwiek miałes juz gastroskopie? badanie na mocz?
ok, dzisiaj zjadłem pół bułki (ok godz 12/13stej) i można powiedzieć, że już mnie skręca bólu (kłucie z lewej strony brzucha) ;p
wcześniej nie miałem robionych żadnych z powyżej wymienionych badań a lekarz od razu zaproponowała gastroskopie (gdyż jak sama stwierdziła "ona już wie najlepiej")
alva_alva pisze: Czasem wie, ale wycinków nie pobiera, jeśli badanie jest na NFZ, gdyż oszczędza po prostu i nie informuje pacjenta, że badanie bez wycinków nie ma większego sensu.

Owszem, badanie jest na NFZ. Lekarz jednak mówiła o konieczności pobrania wycinków (jakich? nie mam pojęcia)
...i tego sie właśnie obawiam - badania z którego nic nie wyjdzie

Raz jeszcze dodam (i nadmienie), że jest to moja własna "dieta" bg którą sam prowadzę bez ustaleń, uzgodnień (i pewności co do słuszności:) aczkolwiek ograniczenie glutenu do minimum spowodowało 90% poprawę i nie wierze, że jest to wyłącznie dzieło przypadku (jedynie czasem gdy zjem jakiś produkt glutenowy np makaron, pierogi i takie tam domowe wyroby którymi częstuje mnie rodzina i bliscy lub ze "śladowymi ilościami" jak np słodycze, sosy, przyprawy itd występują dolegliwości o których wspominałem wcześniej)
basiag pisze: Ja pisałam o fachowym lekarzu gastrologu a dla mnie fachowy to taki, który na poważnie bierze sprawę i potrafi wytłumaczyć co i jak i jak ta gastroskopia będzie przebiegała nota bene celiakii, jesli widzę jakie lekarz ma do mnie podejście podczas wizyty ,ze bagatelizuje, nie odpowiada wprost na pytania ,ma nikle pojecie o celiakii to jak dla mnie to nie jest lekarz, bo albo jestesmy powaznymi ludzmi albo ja sie nie bawie w taka zabawe i szukam innego ;)
ogólne wrażenie lekarz zrobił na mnie raczej kiepskie (mimo, że to nowoczesna przychodnia specjalistyczna)
powiedziała, że sama wie najlepiej jakie badanie przeprowadzić bo "już nie jedna taka osoba u niej była, która leczyła się z wujkiem "google"i że to wcale nie musi być od glutenu - no jak nie skoro jak go nie spożywam jest ok!)
co raczej bym zaliczył to bagatelizowania problemu...
niemniej jednak sytuacja wygląda następująco - już kilka lat się "wybierałem" do lekarza, znalazłem w końcu chwile wolnego czasu
poza tym wizyte miałem zaplanowaną na 12go marca i tylko dlatego, że ktoś zrezygnował, udało mi się pójść tam dzisiaj i umówić się na badanie (i tak szybko)
obawiam się, że następny termin może być za dwa miesiące...i nie bardzo chce mi sie czekać bo chce mieć to za sobą, udowodnić bliskim, że sobie tego nie wymyśliłem, przejść na diete bg i nie męczyć się więcej...
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

ok ale oprócz gastroskopii to na badania ogolne tez musisz sie wybrac i znalezc ta wolna chwile, lekarz internista do ktorego chodzisz czy inaczej lekarz ogolny ,rodzinny itd, jak go zwa tak zwa, jesli pojdziesz i poprosisz na ogolne badania to nie powinien Ci odmowic, gastroskopia to jedno a wyniki z krwi na przeciwciała to drugie i dlatego nie mozesz stosowac diety, ja rozumiem ,ze to jest bol (tez przez to przechodzilam) bo wtedy z krwi nie beda jednoznaczne. Na te wyniki mozesz pojsc nie wiem jutro czy w najblizszym czasie do laboratorium oczywiscie ktore takie badania robi na celiakie, bo nie wszystkie laboratoria robia i tak za nie musisz zapłacic, bo one nie sa refundowane i juz cos bedziesz wiedział.
To byles na wizycie u gastrolog tak? mogla dac Ci tez na ogolne badania z krwi, przewaznie lekarze daja najpierw na badania pozniej na gastroskopie, nie prosiles ja o te badania? to niezle jak kilka lat sie wybierales i dopiero teraz poszedles???, no teraz to Cie juz zmusilo
Awatar użytkownika
Don Kichot
Nowicjusz
Nowicjusz

wcześniej nie wierzyłem, że lekarze pomogą
teraz sam znalazłem przyczynę, tylko muszę to potwierdzić

chciałem jej powiedzieć jakie badania się robi przy celiakii (miałem wszystko zapisane w tel) ale nawet nie chciała słuchać (tak jakby nie wierzyła w to co mówie albo nie wiedziała o czy mówie)
i na tego typu badania też chętnie się wybiore, potrzebuję skierowanie od rodzinnego tak?
a może wiecie gdzie w Lublinie mogę zrobić takie badania? wiecie tu jest Polska D...
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Badania przeciwciał robią w Diagnostyce np. Czy akurat w Lublinie trzeba zadzwonić i się dopytać.

Z tego, co wiem to nie ma co liczyć na badanie przeciwciał z NFZ-u.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Don Kichot pisze:wcześniej nie wierzyłem, że lekarze pomogą
teraz sam znalazłem przyczynę, tylko muszę to potwierdzić

chciałem jej powiedzieć jakie badania się robi przy celiakii (miałem wszystko zapisane w tel) ale nawet nie chciała słuchać (tak jakby nie wierzyła w to co mówie albo nie wiedziała o czy mówie)
i na tego typu badania też chętnie się wybiore, potrzebuję skierowanie od rodzinnego tak?
a może wiecie gdzie w Lublinie mogę zrobić takie badania? wiecie tu jest Polska D...
badania ogólne krwi, moczu itp. to w kazdym laboratorium robia , natomiast przeciwciala na celiakie to masz link moze w twojej okolicy lub miescie beda te placowki http://www.dietabezglutenowa.pl/poradni ... orosli.pdf oczywiście musisz pytać, na przeciwciala nie dadza skierowania, te badania są odplatne niestety, ja ostatnio robilam panel celiakia II i placilam 110zl ale wiadomo kazde laboratorium ma swoje ceny
Awatar użytkownika
Don Kichot
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuje wszystkim za pomoc, nie spodziewałem się tak szybkich odpowiedzi z Waszej strony. Widzę, że to forum naprawdę działa i warto tu zaglądać. Teraz zapewne będę odwiedzał je częściej...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

współczuję Ci mocno, ale niestety będziesz musiał się pomęczyć aż do gastroskopii.
czy w rodzinie masz przypadki celiakii? inne choroby?

oprócz dolegliwości z układu pokarmowego zauważyłeś inne problemy? skórne, psychiczne, neurologiczne?

badano Ci kiedyś alergie pokarmowe?
Awatar użytkownika
Don Kichot
Nowicjusz
Nowicjusz

dzięki za wyrazy współczucia (raczej nie każdy je podziela i mi towarzyszy w trudnej walce - niestety)

nic mi nie wiadomo na temat chorych na celiakie w mojej rodzinie, raczej nikt nie skarży się na takie dolegliwości, nie szkodzi im pieczywo, makaron itd tak jak mi

nie zauważyłem innych dolegliwości poza układem pokarmowym (poza tym, że bywam nerwowy... i czasem pobudzony a czasem "zamulony")

nie badano mi również alergii pokarmowych
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

"poza tym, że bywam nerwowy... i czasem pobudzony a czasem "zamulony" to są właśnie objawy, o które pytam :) zmiany nastrojów, 'brainfog' itd.

to nie musi być od razu celiakia, tylko alergia/nietolerancja glutenu/mąki pszennej i/lub innej. testy na alergie robi się z krwi i za pomocą testów skórnych. nietolerancje pokarmowe można zbadać testami z krwi Food Detective.

jest też nadwrażliwość na gluten, która tak jak celiakia i alergia/nietolernacja kończy się eliminacją glutenu z diety:
http://www.celiakia.pl/nadwraliwo-na-gluten/

współczuję, bo wiem co to znaczy. niestety taka mentalność naszego narodu..nie mówię, że od razu wszystkich, ale generalnie u nas sie wszystko neguje, bagatelizuje, wyśmiewa. i dopóki człowiek nie poczuje na własnej skórze o czym mówi druga osoba, to nie ma co liczyć na większe wsparcie.
Awatar użytkownika
Don Kichot
Nowicjusz
Nowicjusz

Zapomniałem wspomnieć o intensywnych zawrotach głowy podczas schylania (przy pracach fizycznych). Dawno ich w sumie nie było aczkolwiek może to dlatego, że dłuższy czas nie wykonywałem podobnych czynności.

Bardzo możliwe, że w moim przypadku nie jest to celiakia - nie mam przecież tak "ostrych" objawów chorobowych po spożyciu glutenu jak u niektórych (nie miałem wymiotów, nie traciłem również na wadze a wręcz odwrotnie - przybierałem na kg z racji tego, że brzuch ciągle puchł)

Wczoraj do posiłków dodawałem majonez, różne przyprawy, zjadłem kilka herbatniczków itp, na noc (po 22) krakersy (mąka pszenna, słód jęczmienny) dziś od rana kłuje mnie brzuch (jednak nie "goni" mnie do wujka ceśka) a Dziewczyna ze swoją Mamą stwierdziły, że ja mogę sobie to wmawiać i że to może być na tle psychicznym, że wmawiam sobie chorobę <szok> i pewnie mam zwykłe wrzody (może i mam ale po glutenie jest tylko gorzej i to chyba o czymś świadczy)
Dzisiaj rano zjadłem kromkę ciemnego pieczywa i teraz cierpliwie czekam na ból...

Uważam, że ewidentnie szkodzi mi gluten, być może to "tylko" nietolerancja/alergia (i nawet jeśli z badań wyjdzie co innego, zamierzam się go wystrzegać)

W celu postawienia odpowiedniej diagnozy, oprócz gastroskopii (zakładając, że lekarz "fachowo" podejdzie do tematu i wykona prawidłowo badanie) powinienem zrobić inne badania tak? jakie konkretnie? ewentualnie gdzie? (bo tyle osób mi już odpowiedziało, że sam się już pogubiłem : ) ale serdecznie Wam wszystkim dziękuje za odpowiedzi i pomoc)
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Don Kichocie, też nie wymiotuję, nie gonię, a wręcz przeciwnie przy glutenie, raczej nie chodzę do wc, na wadze przybieram, puchnę. I na początku też słyszałam, że sobie wmawiam, jestem hipochondryczką itd. Jest wiele objawów u różnych osób, nie każdy musi mieć podręcznikową wersję.

Nietolerancja glutenu=celiakia. :)

Badania możesz zrobić przeciwciała... to z krwi. Można zrobić przeciw transglutaminazie tkankowej, endomysium czy GAF-3x w klasach IgA i IgG. Samo oznaczenie IgA też można, wtedy będzie wiedza, czy przeciwciała mogą wyjść "fałszywie ujemne".
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
ODPOWIEDZ