Wykluczona celiakia, co dalej?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bellis
Nowicjusz
Nowicjusz

Wykluczona celiakia, co dalej?

Post autor: Bellis »

Witam serdecznie.
Od dawna mam problemy jelitowe, wzdęcia i bóle brzucha. Byłam diagnozowana w kierunku celiakii okazało się, że jedynie przeciwciała w kosmkach MOGĄ wskazywać na celiakię ale badania krwi wykluczyły te opcję. Udałam się do gastrologa który stwierdził, że nie mam celiakii i odprawił mówiąc "czasami niektórym ludziom po prostu różne rzeczy szkodzą". Nie zadowala mnie taka odpowiedź bo tak na prawdę zostałam z moim problemem sama, on nie zniknął a ja nadal nie wiem co jest przyczyną i jak sobie z nim poradzić. Chciałabym jeść normalnie i nie martwić się, że po kanapce będę mieć kosmiczne wzdęcia, dieta eliminacyjna jest dla mnie zbyt wielkim obciążeniem bo dużo podróżuje służbowo.
Wydaje mi się, że lekarz powinien mi dać skierowanie dalej. Nie wiem jakie jest postępowanie w takich sytuacjach.
Co gorsze nie znoszę lekarzy i boję się, że jak pójdę z wynikami do innego gastrologa to zostanę potraktowana jak hipochondryczka. Leczę się prywatnie w luxmedzie więc gastrolog powinien mieć info w bazie, że wcześniej byłam u innego lekarza :(
Proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Wykluczona celiakia, co dalej?

Post autor: pleomorfa »

Nie miałaś robionej gastroskopii z biopsją?
Niektórzy chorzy na celiakię nie mają w ogóle przeciwciał, więc tym samym ich brak nie jest wcale wykluczeniem celiakii. Jedynie biopsja może wykazać czy choroba jest, czy jej nie ma.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

masz prawo do chodzenia do tylu lekarzy, ile Ci się podoba.
idź do innego gastrologa, powiedz dokładnie co i jak, jeśli sam tego nie zaproponuje, to poproś o skierowanie na gastroskopię z biopsją.

to nie musi być celiakia, jest jeszcze alergia (badałaś alergie i nietolerancje pokarmowe??) lub nadwrażliwość na gluten.

dieta jest trochę problematyczna, ale wszyscy dają radę. im więcej będziemy o niej mówić- w tym podczas takich podróży- tym z czasem będzie nam coraz wygodniej.
Awatar użytkownika
Bellis
Nowicjusz
Nowicjusz

Miałam robioną gastroskopię i to właśnie wyniki biopsji sugerowały, że to może być celiakia ze względu na graniczną ilość przeciwciał w nabłonku. Stwierdzono też brak zaniku kosmków, badania krwi mam ok.

Znacie jakiegoś dobrego gastrologa w Warszawie? Najlepiej w luxmedzie bo tam mam pakiet zdrowotny.

Zeskanowałabym Wam wyniki ale zostawiłam je w pracy. Może jutro. Nie byłam badana po kątem ani nadwrażliwości ani alergii :(

Dzięki za odp :gitara:
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

skoro jesteś w luxmedzie, to możesz sobie sprawdzić jakich gastrologów oferuje i wpisać ich np. w znanym lekarzu.

być może był to początek celiakii- jeszcze nie zdążyła się rozwinąć do zaniku kosmków. a przeciwciał we krwi dość często nie ma mimo choroby.

można z krwi sprawdzic alergie na gluten/mąki glutenowe + testy skórne, jeśli z krwi nic nie wyjdzie.
Awatar użytkownika
Bellis
Nowicjusz
Nowicjusz

a przeciwciał we krwi dość często nie ma mimo choroby
No widzisz a ta kobita upierała się, że brak przeciwciał w krwi to na 100% brak celiakii.
Dobrze, żem czujna i uparta.

Już wystawiłam jej negatywną opinię, mam nadzieję że ktoś to przeczyta bo taki brak kompetencji jest karygodny.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

jak to tępić?
ODPOWIEDZ