Proszę o poradę

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

bluedita
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Proszę o poradę

Post autor: bluedita »

Leeloo jabłka i winogrona jada ze skórką, a wodę pija wyłącznie mineralna bez smakowa (na szczęście tylko taką lubi ;) ). Temat vitamin sprzedałam znajomej farmaceutce, mam nadzieję, że znajdzie i coś dobrego, wówczas podzielę się tym na forum.... wstępnie zasugerowała Vibovit Uczeń (Skład:
1 tabl. zawiera: Witamina A 400 mcg, Żelazo 4,2 mg, Kwas foliowy 200 mcg, Witamina C 40 mg, Witamina K 30 mcg, Witamina E 6 mg, Witamina A 400 mcg, Tiamina 0,9 mg, Ryboflawina 1,1 mg, Niacyna 12 mg, Kwas pantotenowy 4 mg, Witamina B6 1 mg, Witamina B12 1,3 mcg, Biotyna 50 mcg, Jod 45 mcg, Witamina D 10 mcg, Magnez 57 mg, Cynk 3 mg), ale oczywiście rozgląda się dalej...

dziękuję za dobre słowo :)... staram się jak mogę

alva_alva tak jak wcześniej pisałam w moim domu nie ma żadnych produktów "podejrzanych", wyeliminowałam wszystko, a mogłam to zrobić bo mieszkam tylko z synem, tak więc prowadzę tylko jedną kuchnie - bezglutenową :). Zdaję sobie sprawę,że gdzieś błąd mogę popełnić, jednak zaopatruję się wyłącznie w sklepach bezglutenowych, na razie nie chcę podjąć ryzyka i kupować rzeczy bez znaku przekreślonego kłosa...może kiedyś będę bardziej odważna ;). Byłam świadoma kwestii związanej z naczyniami, ale wydawało mi się, że dokładne mycie i wyparzanie problem niweluje, o ile używa się glutenu...;). Dziękuję za informacje.

Natomiast jeśli chodzi o moje dziecko, to obecnie bóle w brzuszku są mniejsze zdecydowanie, jednak osłabienie jest dość widoczne (dużo snu, przygnębienie). Po południu energia jest bardziej widoczna...
A, no i oczywiście badań nie zrobię już żadnych, bo lekarzy nie ma przed świętami, albo są inne wymówki... Na razie dziecko jest w domu...
Kasia_Agata
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Kasia_Agata »

Ja myślę ze to bardzo nagla zmiana diety. Organizm oszalal. Zanim nauczy się czerpać z diety co mu potrzeba to czas minie, dzieciak też musi się przyzwyczaić. Zanim brzuszek się zregeneruje to czas mija. Dlatego na początku rezygnuje się tez z mleka. Jelita teraz jak sitko są. Moja corcia miała kiedyś zmasakrowane jelita. Jej rehabilitacja trwala pol roku. brzuszek bolał, tylko zapaleń jelit już nie miała. Glowa do góry wspieraj go i upewniaj ze z czasem się poprawi, a nie że szukajmy dalej co nie tak. Maly musi wiedzieć ze ty już nabrałaś pewności siebie, ze teraz już będzie dobrze tylko potrzeba czasu. Powodzenia. Trzymam kciuki
bluedita
Nowicjusz
Nowicjusz

Kochani

chciałam wszystkim podziękować za dobre słowo i rady. Nie pisałam długo bo objawy powoli ustąpiły :). Teraz patrzę na swoje uśmiechnięte dziecko i zastanawiam się dlaczego nie jesteśmy przez lekarzy właściwie przygotowani. Po ostatniej wizycie Pani doktor była bardzo zdziwiona tym, że moje dziecko lubi się uczyć i chodzić do szkoły i w dodatku ma świetne oceny, bo przecież tyle nieobecności to na pewno problem psychologiczny...zupełnie nie przyjęła mojej argumentacji, nie wspominając o faktycznych bólach brzuszka mojego dziecka...
ale nvm...

Dziękuję Wam za pomoc, doceniam każdy wpis! :). Rzeczywiście w naszym przypadku czas, dieta i cierpliwość było najlepszym lekarstwem :)

pozdrawiam cieplutko *;
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: Anula80 »

bluedita pisze:LeelooTemat vitamin sprzedałam znajomej farmaceutce, mam nadzieję, że znajdzie i coś dobrego, wówczas podzielę się tym na forum.... wstępnie zasugerowała Vibovit Uczeń (Skład:
1 tabl. zawiera: Witamina A 400 mcg, Żelazo 4,2 mg, Kwas foliowy 200 mcg, Witamina C 40 mg, Witamina K 30 mcg, Witamina E 6 mg, Witamina A 400 mcg, Tiamina 0,9 mg, Ryboflawina 1,1 mg, Niacyna 12 mg, Kwas pantotenowy 4 mg, Witamina B6 1 mg, Witamina B12 1,3 mcg, Biotyna 50 mcg, Jod 45 mcg, Witamina D 10 mcg, Magnez 57 mg, Cynk 3 mg), ale oczywiście rozgląda się dalej...
Przed chwilą znalazłam na blogu Bezglutenowej Mamy, że w składzie tego Vibovitu jest gluten :( I to w wit. B12 :/ Polecam zapoznanie się ze szczegółami
http://bezglutenowamama.pl/gluten-w-witaminie-b-12/
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
bluedita
Nowicjusz
Nowicjusz

i to w B12 :/

dziękuję za info..., jednak warto samemu wszystko sprawdzać...

samodzielnie znalazłam jeszcze jeden preparat, wydaje się bezpieczny:
http://www.doz.pl/apteka/p22682-Floradi ... lyn_250_ml
ODPOWIEDZ