Wyniki badan.prosze o poradę

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wioleta p
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki badan.prosze o poradę

Post autor: Wioleta p »

Witam, robiłam badania dwa tyg temu i otrzymałam następujące wyniki:
IgA 1:640
IgG ujemny
IgA transglutaminaza >200.000

Kompletnie nie wiem jak to rozumieć :/

Prosze o pomoc!!!
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Wyniki badan.prosze o poradę

Post autor: Leeloo »

Wioleta p,
skąd mamy wiedzieć jakie są normy w Twoim laboratorium? Każdy lab to inne liczby, podając wyniki zawsze obok pisz zakresy norm.
Wioleta p
Nowicjusz
Nowicjusz

Endomysium miesni gladkich IgA <1:10
Endomysium miesni gladkich IgG <1:10
Transglutaminaza IgA <20:00.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

wychodzi celiakia.

w jakim laboratorium robiłaś badanie?
Wioleta p
Nowicjusz
Nowicjusz

Uniwersyteckie centrum kliniczne -uniwersyteckie centrum medycyny laboratoryjnej w Gdańsku /debinki7

Jakie badania powinnam jeszcze zrobic ?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

masz bardzo wysokie przeciwciała, idź z tym wynikiem do gastrologa. na ich podstawie + objawów klinicznych i wyników krwi powinien orzec celiakię. biopsję jelita robi się gdy są wątpliwości.
czy badałaś morfologię, amylazę i lipazę, AST i ALT, żelazo, ferrytynę we krwi?
Wioleta p
Nowicjusz
Nowicjusz

Tylko morfologie.mam anemię.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: Anula80 »

Te wyniki to na bank celiakia. My synowi też robiliśmy w UCK i miał podobnie jak Ty, z tą różnicą, że p/c endomysium IgA miał >2560. P/c transglutaminazie też miał >200. Przy tych dokładnie normach, co podałaś. Gastroenterolog od razu powiedział, że to celiakia bez żadnych wątpliwości
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Wioleta p
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziekuje za odpowiedzi.

Ogolnie przedstawia sie to u mnie następująco:

Gdy miałam lat 15 miałam niedowage i nie roslam.Do tego cały czas anemia.
Dostałam skierowanie do endokrynologa i leżałam tydz w szpitalu w Gdańsku.
Podobno wykryto celiakie/ nie miałam badanych jelit.tylko przeciwciała i inne takie związane z krwią.
Musiałam stosować dietę bg i dostawalam żelazo w tabletkach zeby sie odbić.Powiedziano mi ,ze byc moze bede mogła wrócić do normalnego jedzenia.Bylam bardzo niska w stosunku do rówieśników i było mi z tym złe.Wtedy moim celem było wyzdrowieć-urosnąć.
Dietę stosowalam ok 5 lat.Uroslam,przybrałam na wadze,byłam zdrowa.
Nie wiem co mnie skusiło zeby spróbować normalnego jedzenia...

Teraz mając lat 28,postanowiłam sie zbadać bo czuje sie słabo...po wynikach morfologii wyszło ,ze mam anemię.
To uświadomiło mi,ze byc moze to przez celiakie i to ,ze przerwalam dietę.

Dwa tyg temu poszłam prywatnie zrobic badania na przeciwciała których wyników nie rozumiałam,wiec postanowiłam zapytać Was,którzy macie o tym pojęcie.

Jak tylko wyzdrowieje/bo jestem przeziębiona / zadzwonię do jakiegoś gatrologa i umówie sie na wizytę.Moze znacie jakiegoś w trojmiescie?

Mam 28 lat i chciałabym mieć dziecko,teraz to jest najwieksza motywacja.Musze byc zdrowa,zeby dać zycie małej istotce:)Tak jak kiedyś chciałam urosnąć,tak teraz pragnę byc zdrowa by moc dać zycie....
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

prawie na 100% masz celiakię, ja bym nie czekała, od razu dieta i suplementy (na początek). a konsultacja z lekarzem po drodze.
z celiakii sie nie wyrasta, to choroba autoimmunologiczna- na całe życie. skoro stwierdzono ją w szpitalu, to znaczy, że była, jest i będzie. a to, że "lekarze" (na których prosi się złożyć skargę) zezwolili na powrót do diety tradycyjnej, to już inny rozdział. najważniejsze jest teraz Twoje zdrowie.

celiakia powoduje spore problemy z zajściem ciążę jak i jej utrzymaniem..

cytując celiakia.pl:
"Badania pokazują, iż wśród kobiet z niewyjaśnioną niepłodnością lub skłonnością do poronień aż 20 % może być chorych na celiakię"
Wioleta p
Nowicjusz
Nowicjusz

A jak sprawa wyglada z badaniami ?Chodzi mi o to,czy osoby z celiakia sa pod stała opieka gastrologa i czy badania sa na fundusz zdrowia?teraz byłam robić badania prywatnie bo zależało mi na szybkiej diagnozie ale nie wyobrażam sobie płacić regularnie za badanie przeciwciał we krwi tyle kasy...
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: basiag »

Wioleta p pisze:A jak sprawa wyglada z badaniami ?Chodzi mi o to,czy osoby z celiakia sa pod stała opieka gastrologa i czy badania sa na fundusz zdrowia?teraz byłam robić badania prywatnie bo zależało mi na szybkiej diagnozie ale nie wyobrażam sobie płacić regularnie za badanie przeciwciał we krwi tyle kasy...
niestety przeciwciała sa płatne, tych badań nie ma na Fundusz trzeba z wlasnej kieszeni, tak osoby są pod stałą opieką ale nie musisz chodzic do gastrologa prywatnie, jesli na poczatku ze wzgledu na stan zdrowia to wtedy prywatnie bo wiadomo jest szybciej poźniej w ramach kontroli można sie rejestrować na Fundusz przynajmniej ja tak robię. Tych badań nie robisz caly czas ja jestem na diecie bezglutenowej 7lat i najpierw mialam na poczatku badane, pozniej po roku czasu a pozniej dopiero w tym roku.
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

lekarz rodzinny na podstawie wyników potwierdzających celiakię (te ze szpitala sprzed paru lat) musi wypisać skierowanie do poradni gastrologicznej. terminy będą niebotycznie odległe, ale kiedy w końcu nadjedzie ten piękny dzień pierwszej wizyty, będziesz pod opieką i pewne badania będą Ci się należały co jakiś czas.
ODPOWIEDZ