Jaki produkt z kwasem foliowym jest bezpieczny?
Moderator: Moderatorzy
Jaki produkt z kwasem foliowym jest bezpieczny?
Czy ktoś wie, jaki kwas foliowy jest bezpieczny dla bezglutka? Jedyna firma, której suplementy łykam, nie ma tego produktu oznaczonego jako bezglutenowy. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś si podzielił ze mną tą informacją.
Re: Jaki produkt z kwasem foliowym jest bezpieczny?
ganika pisze:Czy ktoś wie, jaki kwas foliowy jest bezpieczny dla bezglutka? Jedyna firma, której suplementy łykam, nie ma tego produktu oznaczonego jako bezglutenowy. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś si podzielił ze mną tą informacją.
ja stosowalam folik ten http://www.aptekapromedica.pl/515,kwas- ... tabl-.html i nie miałam żadnych dolegliwości

Jest on nawet na liście leków bezglutenowych
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Dziękuję za odpowiedź. W składzie tego folika jest aromat Maracuja, a co do tych aromatów mam mętlik w głowie po lekturze forum (czytałam, że nośnikiem aromatów może być gluten). Dlatego napisałam do producenta i czekam na odpowiedź. Jak ją otrzymam to się podzielę. Ale skoro dobrze się po nim czułaś, to mam nadzieję, że ten preparat jest w porządku.
W międzyczasie otrzymałam informację od producenta suplementów Puritan's Pride, w którym jednoznacznie stwierdzono, że kwas foliowy ich produkcji nie zawiera glutenu.
Nawiasem mówiąc mam już dość zastanawiania się nad każdym lekiem, który muszę wziąć. Zwłaszcza, ze nazw tych składników nie sposób spamiętać
Marzy mi sie, żeby na lekach był wymóg umieszczania jednoznacznej informacji, czy jest bezglutenowy, czy nie. Zwłaszcza, że większość leków, z którymi dotychczas się spotkałam nie miała składników, które budziły moje obawy.
W międzyczasie otrzymałam informację od producenta suplementów Puritan's Pride, w którym jednoznacznie stwierdzono, że kwas foliowy ich produkcji nie zawiera glutenu.
Nawiasem mówiąc mam już dość zastanawiania się nad każdym lekiem, który muszę wziąć. Zwłaszcza, ze nazw tych składników nie sposób spamiętać

Tak ale skoro nie ma informacji czy w tym aromacie jest gluten, to powinno być czysteganika pisze:Dziękuję za odpowiedź. W składzie tego folika jest aromat Maracuja, a co do tych aromatów mam mętlik w głowie po lekturze forum (czytałam, że nośnikiem aromatów może być gluten).

.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
-
- Nowicjusz
Folik przeznaczony szczegolnie dla kobiet w ciazy bez wzgledu na choroby. Takze z pewnosci nie ma tam glutenu:)
Rację miały koleżanki - z informacji od producenta wynika, że i Folik nie zawiera glutenu. Pozdrawiam i dziękuję za porady