Ale to nie musi być celiakia oczywiście.
Gastroskopia to najpewniejsze badanie, bo przeciwciała czasem wychodzą ujemne.
Moderator: Moderatorzy
czyli właściwie to są te same badania krwi, które miałem zapisane w telefonie (spisane ze strony internetowej), o które chciałem poprosić ale o których owa Pani gastrolog nawet nie chciała słuchaćpleomorfa pisze:Don Kichocie, też nie wymiotuję, nie gonię, a wręcz przeciwnie przy glutenie, raczej nie chodzę do wc, na wadze przybieram, puchnę. I na początku też słyszałam, że sobie wmawiam, jestem hipochondryczką itd. Jest wiele objawów u różnych osób, nie każdy musi mieć podręcznikową wersję.
Nietolerancja glutenu=celiakia.
Badania możesz zrobić przeciwciała... to z krwi. Można zrobić przeciw transglutaminazie tkankowej, endomysium czy GAF-3x w klasach IgA i IgG. Samo oznaczenie IgA też można, wtedy będzie wiedza, czy przeciwciała mogą wyjść "fałszywie ujemne".
dokładnie tak zamierzam zrobićSheep pisze:Poza tym, moze byc tak, ze nie masz celiakii, tylko nadwrazliwosc.
Bylam wczoraj u doktora reumatologa, ktory zajmuje sie glutenem tez i jest nieco niekonwencjonaly - w tym sensie, ze dla niego najwazniejsze sa objawy kliniczne, czyli samopoczucie pacjenta. I mowi on, ze jesli po odstawieniu glutenu czujesz sie lepiej, to to jest bardzo wazne, a dopiero na drugim miejscu jest przyczyna - czy bedzie to nadwrazliwosc, czy celiakia.
On w ogole twierdzi, ze z calego spektrum osob, ktorym szkodzi gluten, jedynie jakies 40% ma gen celiaczny (a gen sprawia, ze moga - ale NIE MUSZA! nam wyjsc przeciwciala), a cala reszta nie ma genu, ale jest nadwrazliwa i musi wyeliminowac gluten. Po prostu diagnostyke mamy jeszcze caly czas bardzo w powijakach. Wniosek z tego plynie, ze nawet, jesli z badan ci celiakia nie wyjdzie, a wiesz i widzisz, ze bez glutenu jest ci o niebo lepiej - odstaw gluten i juz.
Jeśli nie nadesłano to pytanie, gdzie one są. Skoro pobrano to powinny być zbadane, tym bardziej, że w diagnostyce celiakii konieczne są właśnie wycinki z XII-cy.Miejsce pobrania materiału: Błona śluzowa dwunastnicy
(...)
Wycinków z dwunastnicy nie nadesłano.
W punkcie 2 miejsce pobrania materialu błona sluzowa dwunastnicy a koniec nie nadeslano wycinkow z dwunastnicy nie wiem pomieszane jakies z poplatanym jak dla mnie. Robili w dwunastnicy a wycinki nie nadeslano z dwunastnicy? nie mam pojecia nie ogarniam tego co tu jest napisane. Z badanego materialu wychodzi ze nie masz helicobacter, i chyba ale nie jestem pewna ze masz przewlekle zapalenie blony sluzowej zoladka.Don Kichot pisze:wynik badania patomorfologicznego
01. Rodzaj materiału: wycinek
Miejsce pobrania materiału: Błona śluzowa żołądka
Opis makroskopowy: 3 fragmenty
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: In excisionibus examinatis:
Gastritis chronica gradus minoris.
W barwieniu Warthin-Starry nie stwierdza się bakterii odpowiadających Helicobacter pylori.
Wszystkie nadesłane wycinki odpowiadają błonie śluzowej trzonu lub dna żołądka.
02. Rodzaj materiału: wycinek
Miejsce pobrania materiału: Błona śluzowa dwunastnicy
Opis makroskopowy: 3 fragmenty
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: In excisionibus examinatis:
Gastritis chronica gradus minoris.
Dwa z nadesłanych wycinków odpowiadają błonie
śluzowej części odźwiernikowej, trzeci odpowiada
błonie śluzowej trzonu lub dna żołądka.
Wycinków z dwunastnicy nie nadesłano.
są to wyniki moich badań które odebrałem w dniu dzisiejszym, jeszcze nie miałem konsultacji z lekarzem (wizyte mam pod koniec miesiąca) ale chciałem się tym podzielić z Wami - mając nadzieje, że badanie wykonane zostało prawidłowo (nie ukrywam, że mam obawy z uwagi na fakt braku nadesłanych wycinków z dwunastnicy)