Prośba - 2 pytania

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Prośba - 2 pytania

Post autor: Leeloo »

Don Kichot, celiakia może też przebiegać BEZOBJAWOWO, więc "nie mam przecież tak "ostrych" objawów chorobowych po spożyciu glutenu jak u niektórych" tym razem nie jest argumentem :)
Ale to nie musi być celiakia oczywiście.
Gastroskopia to najpewniejsze badanie, bo przeciwciała czasem wychodzą ujemne.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Poza tym, moze byc tak, ze nie masz celiakii, tylko nadwrazliwosc.
Bylam wczoraj u doktora reumatologa, ktory zajmuje sie glutenem tez i jest nieco niekonwencjonaly - w tym sensie, ze dla niego najwazniejsze sa objawy kliniczne, czyli samopoczucie pacjenta. I mowi on, ze jesli po odstawieniu glutenu czujesz sie lepiej, to to jest bardzo wazne, a dopiero na drugim miejscu jest przyczyna - czy bedzie to nadwrazliwosc, czy celiakia.
On w ogole twierdzi, ze z calego spektrum osob, ktorym szkodzi gluten, jedynie jakies 40% ma gen celiaczny (a gen sprawia, ze moga - ale NIE MUSZA! nam wyjsc przeciwciala), a cala reszta nie ma genu, ale jest nadwrazliwa i musi wyeliminowac gluten. Po prostu diagnostyke mamy jeszcze caly czas bardzo w powijakach. Wniosek z tego plynie, ze nawet, jesli z badan ci celiakia nie wyjdzie, a wiesz i widzisz, ze bez glutenu jest ci o niebo lepiej - odstaw gluten i juz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

czyżby znalazł się w końcu lekarz godny polecenia?
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Jak dla mnie zdecydowanie tak, i będę się go trzymać. Tylko że ja w Madrycie teraz mieszkam... Większość gastrologów tutejszych też nie bardzo ogarnia temat nadwrażliwości i ciągle tylko przeciwciała i gastro by chcieli robić, nawet jak człowiek już tyle czasu na diecie, jak ja.
Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

o w mordeczkę, to spasuję :) ale przynajmniej jednej się udało. zazdroszczę!
Awatar użytkownika
Don Kichot
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Don Kichot »

pleomorfa pisze:Don Kichocie, też nie wymiotuję, nie gonię, a wręcz przeciwnie przy glutenie, raczej nie chodzę do wc, na wadze przybieram, puchnę. I na początku też słyszałam, że sobie wmawiam, jestem hipochondryczką itd. Jest wiele objawów u różnych osób, nie każdy musi mieć podręcznikową wersję.

Nietolerancja glutenu=celiakia. :)

Badania możesz zrobić przeciwciała... to z krwi. Można zrobić przeciw transglutaminazie tkankowej, endomysium czy GAF-3x w klasach IgA i IgG. Samo oznaczenie IgA też można, wtedy będzie wiedza, czy przeciwciała mogą wyjść "fałszywie ujemne".
czyli właściwie to są te same badania krwi, które miałem zapisane w telefonie (spisane ze strony internetowej), o które chciałem poprosić ale o których owa Pani gastrolog nawet nie chciała słuchać
poza tym chyba mamy podobne objawy (z tego co piszesz tak wynika)
Sheep pisze:Poza tym, moze byc tak, ze nie masz celiakii, tylko nadwrazliwosc.
Bylam wczoraj u doktora reumatologa, ktory zajmuje sie glutenem tez i jest nieco niekonwencjonaly - w tym sensie, ze dla niego najwazniejsze sa objawy kliniczne, czyli samopoczucie pacjenta. I mowi on, ze jesli po odstawieniu glutenu czujesz sie lepiej, to to jest bardzo wazne, a dopiero na drugim miejscu jest przyczyna - czy bedzie to nadwrazliwosc, czy celiakia.
On w ogole twierdzi, ze z calego spektrum osob, ktorym szkodzi gluten, jedynie jakies 40% ma gen celiaczny (a gen sprawia, ze moga - ale NIE MUSZA! nam wyjsc przeciwciala), a cala reszta nie ma genu, ale jest nadwrazliwa i musi wyeliminowac gluten. Po prostu diagnostyke mamy jeszcze caly czas bardzo w powijakach. Wniosek z tego plynie, ze nawet, jesli z badan ci celiakia nie wyjdzie, a wiesz i widzisz, ze bez glutenu jest ci o niebo lepiej - odstaw gluten i juz.
dokładnie tak zamierzam zrobić
dziś miał miejsce kolejny już "sprawdzian" - jadłem pałeczki wielozbożowe z błonnikiem (produkt zawierający gluten) i cały dzień męczy mnie ból brzucha (napuchnięty, napęczniały, kłuje)
tymczasem przez ostatnie blisko pół roku, kiedy starałem się unikać glutenu praktycznie zapomniałem o męczących mnie dolegliwościach
mimo wszystko mam nadzieje, że badania coś wykażą bo będę miał wtedy czarno na białym, że gluten to mój wróg a "normalnym" ludziom ze swojego otoczenia będę w stanie przedstawić jasne argumenty w postaci postawionej diagnozy lekarskiej
F**k the gluten / All Glutens Are Bastards / H.W.D.G.
Awatar użytkownika
Don Kichot
Nowicjusz
Nowicjusz

No i stało się ;)
Cała ta gastroskopia to nic przyjemnego ale i nic strasznego - da radą ją przeżyć, choć są takie momenty, że chcesz aby to już się skończyło i mieć to już za sobą. Na szczęście całe badanie nie trwa długo.
Podsumowując :
1) P.Dktr z pośpiechu zapomniała o zrobieniu zdjęcia dwunastnicy (mówiła, że w sumie "to nic ważnego - w końcu kiedyś wcale takich zdjęć się nie robiło")
2) Materiał do pobrania histopatologicznego: pobrano 3 wycinków z żołądka, pod kontem stanu zapalnego i obecności Helicobacter pylori (cokolwiek to znaczy:), osobno 2 wycinki z części odźwiernikowej (butelka "antrum"), osobno 2 wycinki z dwunastnicy (butelka "dwunastnica")

Pytanie do Was:
1) czy brak zdjęcia dwunastnicy to naprawdę nic takiego? chyba by sie przydało skoro już się tego podjąłem...
2) czy te wycinki wystarczą? czy pobrane zostały prawidłowe, tak aby ew. zdiagnozować/wykluczyć celiakie?

Co do badań krwi (Ema, eTG, DGP lub GAF/IgA i IgG), P. Dktr powiedziała, że tak owe być może przeprowadzać będziemy po wynikach z gastroskopii które otrzymam za ok 2-3 tygodnie, jak twierdzi "ulga jaką odczuwam przy diecie bg, wcale nie musi oznaczać celiakii, ponieważ nawet osobom np z zespółem jelita drażliwego dieta bezglutenowa znacznie pomaga w eliminowaniu dolegliwości"
JustynaD82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: JustynaD82 »

Gdy ja miałam robione takie badanie kilkanaście lat temu (w wieku wczesnoszkolnym) wynik był po paru godzinach i lekarka przeprowadzająca badanie (ona również prowadziła moje leczenie) przychodziła na oddział (po badaniu czekało się na wyniki) przekazać wyniki- jak zwykle złe. Biopsję, tak się to określa, robioną miałam 2 razy po prowokacji (pół roku jedzenia glutenowego) bo normalnie byłam na diecie bezglutenowej od pierwszego roku życia. Trzeciej nie miałam, tylko badanie krwi, potwierdzające ponownie chorobę. W moim przypadku miałam najwyższy stopień zaniku kosmków. I pamiętam przez mgłę fragmenty zabiegu bo dawali zastrzyk uspokajający. Pamiętam jak leżałam na tym stole zabiegowym i widziałam monitor i na nim to jelito w środku. Nie robiono żadnych zdjęć. I skoro lekarka mówi że zdjęcie nie jest tak istotne to nie jest-na pewno nie do badania celiakii-bo do tego mają wycinki jelit.
A helicobacter pylori to bakteria gnieżdżąca się w żołądku powodująca różne dolegliwości.
Najważniejsze to to, że aby wynik był prawdziwy i potwierdził celiakię, to przed badaniem przez dłuższy czas należy jeść produkty glutenowe, nie stosować diety bezglutenowej.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

zdjęcie nie jest niezbędne, najważniejszy jest wynik biopsji. wycinki pobrano przyzwoicie.
H.pylori ma wiekszość ludzi, leczy się go tylko wtedy kiedy daje objawy.

nie widzę sensu badania krwi, skoro przeprowadzono biopsję.

przed tym badaniem byłeś na diecie tradycyjnej, mam nadzieję?
Awatar użytkownika
Don Kichot
Nowicjusz
Nowicjusz

To pal licho te zdjęcia skoro najważniejsze są wycinki. Spoko. Tak jak pisałem w poprzednich postach, regularnie spożywałem produkty zawierające gluten od miesiąca (od momentu w którym dowiedziałem się o badaniu), wcześniej jadłem je raczej sporadycznie (rzadko ale jak miałem ochotę i uległem "pokusie" wcinałem np troche ciasta, słodyczy, chipsów, pizzy czy kebaba - tradycyjnego pieczywa raczej sie wystrzegałem)
Lekarz powiedziała mi, że nawet jeżeli zdarzało mi się jeść takie rzeczy to badanie nie wyjdzie błędne, natomiast od miesiąca, zgodnie z tym co przeczytałem na forum starałem się konsumować gluten regularnie (czasem ostro się przy tym męcząc) więc powinno być ok.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

pewnie pisałeś, ale nie jestem w stanie zapamiętać wszystkich przypadków.
w takim razie jeśli to celiakia, to jakaś zmiana w biopsji wyjdzie.
Awatar użytkownika
Don Kichot
Nowicjusz
Nowicjusz

wynik badania patomorfologicznego

01. Rodzaj materiału: wycinek
Miejsce pobrania materiału: Błona śluzowa żołądka
Opis makroskopowy: 3 fragmenty
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: In excisionibus examinatis:
Gastritis chronica gradus minoris.
W barwieniu Warthin-Starry nie stwierdza się bakterii odpowiadających Helicobacter pylori.
Wszystkie nadesłane wycinki odpowiadają błonie śluzowej trzonu lub dna żołądka.

02. Rodzaj materiału: wycinek
Miejsce pobrania materiału: Błona śluzowa dwunastnicy
Dwa z nadesłanych wycinków odpowiadają błonie
śluzowej części odźwiernikowej, trzeci odpowiada
błonie śluzowej trzonu lub dna żołądka.
Wycinków z dwunastnicy nie nadesłano.

są to wyniki moich badań które odebrałem w dniu dzisiejszym, jeszcze nie miałem konsultacji z lekarzem (wizyte mam pod koniec miesiąca) ale chciałem się tym podzielić z Wami - mając nadzieje, że badanie wykonane zostało prawidłowo (nie ukrywam, że mam obawy z uwagi na fakt braku nadesłanych wycinków z dwunastnicy)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Nie rozumiem tego:
(...)
Jeśli nie nadesłano to pytanie, gdzie one są. Skoro pobrano to powinny być zbadane, tym bardziej, że w diagnostyce celiakii konieczne są właśnie wycinki z XII-cy.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: basiag »

Don Kichot pisze:wynik badania patomorfologicznego

01. Rodzaj materiału: wycinek
Miejsce pobrania materiału: Błona śluzowa żołądka
W barwieniu Warthin-Starry nie stwierdza się bakterii odpowiadających Helicobacter pylori.
Wszystkie nadesłane wycinki odpowiadają błonie śluzowej trzonu lub dna żołądka.

02. Rodzaj materiału: wycinek
Dwa z nadesłanych wycinków odpowiadają błonie
śluzowej części odźwiernikowej, trzeci odpowiada
błonie śluzowej trzonu lub dna żołądka.

są to wyniki moich badań które odebrałem w dniu dzisiejszym, jeszcze nie miałem konsultacji z lekarzem (wizyte mam pod koniec miesiąca) ale chciałem się tym podzielić z Wami - mając nadzieje, że badanie wykonane zostało prawidłowo (nie ukrywam, że mam obawy z uwagi na fakt braku nadesłanych wycinków z dwunastnicy)
W punkcie 2 miejsce pobrania materialu błona sluzowa dwunastnicy a koniec nie nadeslano wycinkow z dwunastnicy nie wiem pomieszane jakies z poplatanym jak dla mnie. Robili w dwunastnicy a wycinki nie nadeslano z dwunastnicy? nie mam pojecia nie ogarniam tego co tu jest napisane. Z badanego materialu wychodzi ze nie masz helicobacter, i chyba ale nie jestem pewna ze masz przewlekle zapalenie blony sluzowej zoladka.
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Awatar użytkownika
Don Kichot
Nowicjusz
Nowicjusz

szczerze to przestaje mnie to bawić
bo tego sie właśnie obawiałem
naszych fachowców i specjalistów - lekarze
w 2007 roku miałem septoplastyke po której dalej mam krzywe przegrody nosowe i odczuwam dyskomfort w oddychaniu do dzisiaj
teraz coś takiego
tym lekarzom to już nie można ufać
"wycinków z dwunastnicy nie nadesłano"? a przecież gastroskopie miałem robioną z uwagi na podejrzenie celiakii...
mam dość tych męczarni
ODPOWIEDZ