interpretacja niejasnych wyników

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

kamula36
Nowicjusz
Nowicjusz

interpretacja niejasnych wyników

Post autor: kamula36 »

wita,proszę o pomoc w interpretacji wyników.wykonałam córce (7 lat) z podejrzeniem celiakii badanie przeciwciała endo. ema iga i igg oba pozytywne,
a tekże przeciwciała ttg w klasie iga gdzie wynik zaskoczył mnie i lekarza;

-ttg iga - 1520,20 RU/ml

normy poniżej 20 -negatywny
powyżej lub równy 20-pozytywny

czy możliwy jest tak bardzo wysoki wynik u córki ? z góry dziekuje za odpowiedź kamila
Ostatnio zmieniony sob 05 kwie, 2014 13:04 przez kamula36, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: interpretacja wyników

Post autor: pleomorfa »

Pierwszy raz widzę tak wysoki wynik. Czy to możliwe musi się ktoś inny wypowiedzieć, natomiast z tego co pamiętam kilka razy już spotkałam się, że osobom wychodziły wyniki w okolicach 1000.

Robiliście biopsję XII-cy? Jest w planach ?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
kamula36
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: interpretacja wyników

tak biobsja była robiona 17 stycznia, wynik w skali marsha 3b, liczne krypty ,zanik kosmków -dość znacznie skrócone, natomiast w szpitalu przy tym badaniu wykonano jej anty ttg iga i igg wyszły ujemnie,przeciwciała gaf w obu klasach dodatnie.lekarz stwierdził ze nie może w 100 % uznac że to celiakia bo ttg wyszły ujemnie,więc powtórzyłam to badanie prywatnie i wyszedł taki oto wynik
Awatar użytkownika
pleomorfa

Re: interpretacja niejasnych wyników

Post autor: pleomorfa »

Lekarz konował.
To na pewno celiakia po obrazie histopatologicznym wycinka.
Ludzie mogą nie mieć w ogóle przeciwciał i to nie zmienia postaci rzeczy, gdy jest taki wynik biopsji - ona jest najważniejsza. A jak do tego dziewczynka ma całkiem sporą grupę przeciwciał to też jest argument.
Nie wiem czy ten wynik jest prawdziwy, natomiast córka na 100% ma celiakię.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
kamula36
Nowicjusz
Nowicjusz

bardzo dziękuję za odpowiedż :))
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

W głowie się nie mieści..
zapraszam też do naszego Stowarzyszenia, składka roczna to tylko 30zł, dostaniecie od razu poradnik, materiały itp.
kamula36
Nowicjusz
Nowicjusz

właśnie sie zastanawiałam od paru dni żeby się zapisać, w poniedziaek wypełnię ankiete i ja prześlę,tym bardziej że jeszcze mam 2 dzieci i syn 8 letni w maju tez będzie diagnozowany na to- ma podobne objawy...:))
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

naprawdę polecam, fantastyczni ludzie i 200% wsparcie.
kamula36
Nowicjusz
Nowicjusz

tylko te ttg iga mnie nurtuje 1520 ?? może w laboratorium sie rąbneła o jedno zero....reklamacje jakąś złożyć czy jak?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

ok..i co to da? córka ma 10000000% celiakię nawet jeśli tego zera nie ma..ale naprawdę nie sądzę, aby ktoś się pomylił.

możesz zadzownić do labu i zapytać o wiarygodność wyniku, poprosić o powtórzenie badania, ale tak czy siak dziecko musi być na diecie.
kamula36
Nowicjusz
Nowicjusz

masz raję,ja po prostu lubie jak jest wszystko dopięte ..człowiek tu sie martwi diagnozą dzecka ,a tu jeszcze trzeba walczyć z lekarzami o swoje...eh ale dopiełam swego bo po tym moim powtórnie wykonanym wyniku kazałam mu zmienić rozpoznanie w wypisie na celiakie a nie podejrzenie celiakii...teraz moge składać papiery na komisję o zasiłek...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

a jaki wyszedł za pierwszym razem? z jakim odstępem czasowym były te badania? to samo laboratorium?
kamula36
Nowicjusz
Nowicjusz

pierwszy wynik wyszedł negatywny w styczniu w szpitalu, drugi w lab,diagnostyka tydzień temu
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

hmm..dziwna sytuacja. możesz zadzwonić do laboratorium, powiedzieć jaka jest sytuacja, niech powtórzą badanie. diagnostyka jest całkiem współpracująca z klientem, tylko trzeba być stanowczym.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Z tymi przeciwciałami to różnie bywa. Ja miałam dwa razy ANA miano do tysiąca,przy normie do 100, a potem w szpitalu wyszły poniżej normy, choć twardzinowe wyszły graniczne. Te mina nie są stałe, zmieniają się, a laboranci też czasem się mylą. Przy takim wyniku wycinka nie ma wątpliwości, że to celiakia, a dodatnie przeciwciała jakiekolwiek z panelu celiakowego potwierdzają chorobę.
ODPOWIEDZ