Brak sił :/

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olli93
Nowicjusz
Nowicjusz

Brak sił :/

Post autor: olli93 »

Witam,
Mam 21 lat i od 3 lat borykam się z problemami, zaparć, wzdęć, bóli brzucha. Na początku to bagatelizowałam , myśląc ,że to normalne i widocznie tak musi być... Odkąd zaczęłam chodzić na siłownie , zmieniłam diete. Wykreśliłam z jadłospisu , makarony,białe pieczywo, alkohol,napoje słodkie i gazowane,słodycze, potrawy pieczone i duszone. Myślałam ,że mój problem zniknie ,albo chociaż się zmniejszy.. niestety cały czas to trwa i jest bardzo uciążliwe, zniechęcam się do ćwiczeń bo zle się czuję i nie widzę rezultatów. Mam problemy z wypróżnianiem się , typu: Chcę mi się , a nie mogę. Mam coraz gorszy nastrój, z psychiką też u mnie nie dobrze, płaczę z bezsilności..Niedawno trafiłam na stronę celiakia.pl , przeczytałam jakie mogą być objawy i dużo rzeczy się zgadza.
Napisałam na tym forum dlatego ,ponieważ liczę na waszą pomoc, mam nadzieje ,że razem z wami , odnajdę przyczyny moich dolegliwości!
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Brak sił :/

Post autor: pleomorfa »

Witaj.

Jak wygląda morfologia, żelazo i inne badania krwi ?
Chorujesz na coś, czy są jakieś choroby w rodzinie?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
olli93
Nowicjusz
Nowicjusz

pleomorfa pisze:Witaj.

Jak wygląda morfologia, żelazo i inne badania krwi ?
Chorujesz na coś, czy są jakieś choroby w rodzinie?
Wyniki krwi mam dobre ,robiłam je 2 tygodnie temu , ponieważ były mi potrzebne do gastrologa. Zapisał mi on tylko tabletki ,które mają mi pomóc jak myślę w wypróżnianiu się.. Lekarz zadał mi może z 3 pytania i powiedział ,że jeśli nie przejdzie mam się do niego zgłosić po miesiącu, innych badań w tym nie kierunku nie robiłam.
Awatar użytkownika
olli93
Nowicjusz
Nowicjusz

Na nic nie choruję , w mojej rodzinie są cukrzycy typu 1 i nadciśnieniowcy. Babcia ma tarczycę.
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: dorkub »

Mam takie same objawy, chociaż stosuję dietę bezglutenową i właśnie zastanawiam się nad cukrzycą...
celiakia od lutego 1996 ;)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

"Babcia ma tarczycę."..:) każdy z natury ma tarczycę :) ma Hashimoto czy inną chorobę?
kto ma cukrzycę typu 1?

jak wygląda poziom magnezu, potasu, chloru, sodu?
badałaś TSH, ft4 i ft3? jeśli tak podaj wyniki z normami. wartości 'w normach' często nie są dobrymi wynikami.
jeśli babcia ma Hashimoto to zbadaj przeciwciała antyTPO i antyTG.

zapewne masz deficyt witaminy D, co zgadza się z objawami, zbadanie wit. B12 tez by się tu przydało.

co jadasz i pijesz?

jak jest z miesiączkami? skórą?

bierzesz jakieś leki (jakie)?
Awatar użytkownika
olli93
Nowicjusz
Nowicjusz

Leeloo pisze:"Babcia ma tarczycę."..:) każdy z natury ma tarczycę :) ma Hashimoto czy inną chorobę?
kto ma cukrzycę typu 1?

jak wygląda poziom magnezu, potasu, chloru, sodu?
badałaś TSH, ft4 i ft3? jeśli tak podaj wyniki z normami. wartości 'w normach' często nie są dobrymi wynikami.
jeśli babcia ma Hashimoto to zbadaj przeciwciała antyTPO i antyTG.

zapewne masz deficyt witaminy D, co zgadza się z objawami, zbadanie wit. B12 tez by się tu przydało.

co jadasz i pijesz?

jak jest z miesiączkami? skórą?

bierzesz jakieś leki (jakie)?
Witaj,
Posta pisałam na szybko w pracy i nie dopisałam szczegółów. Już nadrabiam... Babcia ma niedoczynność tarczycy ,czyli tak jak piszesz Hashimoto. Dziadek ma cukrzycę typu 2. Jeśli chodzi o badania ,które napisałaś , nie robiłam ich ,ale widzę ,że będzie trzeba..
Piję kawę rozpuszczalną z mlekiem ,wodę niegazowaną i herbaty.
Na śniadanie jadam zazwyczaj owsiankę z owocami , którą gotuję na wodzie. Obiady to zazwyczaj kurczak, indyk ,ryba z warzywami i kaszą gryczaną lub ryżem. Na kolację kanapki z serem ,żółtym, pomidorem , ogórkiem czasem jajka na twardo czy jajecznica lub twaróg z chlebem. Słodyczy staram się unikać , raz na jakiś czas ( co 2tyg) zjem ciasto, z przekąsek jadam suszone owoce , marchewkę surową.

Z moją miesiączką zawsze były problemy. Była nieregularna , kiedy zaczełam brać Anty ,wtedy sie unormowało wszystko . Od ponad roku nie biorę tabletek i okres jest czasem co 26dni a czasem co 2 miesiące. Byłam u gino i w badaniach wyszło ,że mam PCOS ,ale w bardzo małym stopniu.

W tej chwili biorę leki ,które zapisał mi endogastrolog na mojej 1 wizycie czyli :Nolpaze i duspatalin retard. Rano i wieczorem 20 min przed posiłkiem

Jeśli chodzi o twarz , mam skórę mieszaną ,a skóra na cały ciele jest ok.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

no to jest różnica- cukrzyca t.1 to choroba autoimmunologiczna jak Hashimoto czy celiakia. cukrzyca t.2 to zupełnie co innego mimo, że nazywa się prawie tak samo. w cukrzycy t.1 własny organizm atakuje wyspy trzustkowe produkujące insulinę, więc kiedy ich zabraknie, organizm jest pozbawiony insuliny. w typie 2 insulina jest, ale komórki na nią nie reagują/reagują niedostatecznie- zazwyczaj powodowane jest to przez otyłość (szczególnie brzuszną), złą dietę, brak witaminy D, wysoki kortyzol, wiek podeszły (zmęczenie materiału) itd..

PCOs na jakiej podstawie wyszło?

masz w rodzinie celiakię?

próbowałaś być kiedyś na diecie bezglutenowej?
zauważyłaś jakąś zależność między konkretnym produktem, a reakcją orgaznimu?

pewnie nigdy nie badałaś alergii pokarmowych i nietolerancji, prawda? to przy tych objawach zrobiłabym w zaraz po tym co wypisałam Ci wczesniej. problem w tym, że dużo jedzenia nie ma już w Twoim menu, więc dużo alergenów i nietolerancji może nie wyjść..

do tego co już wypisalam koniecznie dobadaj ferrytynę, mocz i kał ogółem
Awatar użytkownika
olli93
Nowicjusz
Nowicjusz

Leeloo pisze:no to jest różnica- cukrzyca t.1 to choroba autoimmunologiczna jak Hashimoto czy celiakia. cukrzyca t.2 to zupełnie co innego mimo, że nazywa się prawie tak samo. w cukrzycy t.1 własny organizm atakuje wyspy trzustkowe produkujące insulinę, więc kiedy ich zabraknie, organizm jest pozbawiony insuliny. w typie 2 insulina jest, ale komórki na nią nie reagują/reagują niedostatecznie- zazwyczaj powodowane jest to przez otyłość (szczególnie brzuszną), złą dietę, brak witaminy D, wysoki kortyzol, wiek podeszły (zmęczenie materiału) itd..

PCOs na jakiej podstawie wyszło?

masz w rodzinie celiakię?

próbowałaś być kiedyś na diecie bezglutenowej?
zauważyłaś jakąś zależność między konkretnym produktem, a reakcją orgaznimu?

pewnie nigdy nie badałaś alergii pokarmowych i nietolerancji, prawda? to przy tych objawach zrobiłabym w zaraz po tym co wypisałam Ci wczesniej. problem w tym, że dużo jedzenia nie ma już w Twoim menu, więc dużo alergenów i nietolerancji może nie wyjść..

do tego co już wypisalam koniecznie dobadaj ferrytynę, mocz i kał ogółem
PCOs wyszło na podstawie badań cytologicznych w pazdzierniku 2013r.
W mojej rodzinie nikt nie choruje na celiakię. Jeśli chodzi o dietę bezglutenową , był tak czas kiedy w momencie desperacji chciałam na nią przejść ,ale szukałam na ten temat więcej informacji w internecie. Wiem ,że bez badań lepiej na nią nie przechodzić bo to fałszowanie wyników. Tak więc na takiej diecie nie byłam.

Wczoraj tez bardzo ,zle sie czułam i zauważyłam ,że to po zjedzeniu 2 surowych jabłek , myślałam ,że umrę z bólu brzucha :okulary2: Dzisiaj na śniadanie kaszka kukurydziana na mleku z bananem i też jest oki jak narazie :)Nigdy nie badałam alergii pokarmowych. Czy trzeba do tego skierowanie od lekarza rodzinnego?
Aha i jeszcze jedno 10 maja mam zapisaną wizytę u gastrologa , który kazał się z nim skontaktować ,gdy leki ,które mi przepisał nie będą pomagały , tak więc będę wszystko pisać na bieżąco. :) :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

surowe owoce, a jabłka silniej, podrażniają żołądek.
takie testy mozesz zrobić prywatnie, bo na skierowanie od alergologa bym nie liczyła, a jeśli da, to nie wiem na jak odległy termin.

tak, zapisuj absolutnie wszystko. co jesz i jak sie czujesz + wypróżnienia.

PCOs stwierdza się na podstawie usg jajników + hormony z krwi + objawy (trądzik, nadwaga/otyłość, zaburzenia miesiączkowania...)
ODPOWIEDZ