Jestem nowy, wyniki badań.

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DarekN16
Nowicjusz
Nowicjusz

Jestem nowy, wyniki badań.

Post autor: DarekN16 »

Witam!
Mam na imię Darek i jestem na forum nowy. Od 5 lat mam pewne problemy zdrowotne nieznanej przyczyny. Przez ostatnie pół roku codziennie pisałem co jem i jak się po tym czuję i zauważyłem, że czuję się źle (dokładny opis moich dolegliwości na innym forum:http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php? ... c&start=30 nie chcę wszystkiego przepisywać jeszcze raz) około 2-3 dni po spożyciu glutenu. Postanowiłem udać się do gastrologa i zrobić testy. Dzisiaj przyszły wyniki:
endomysium EMA IGA ujemne
przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej anty TGT dodatnie 20,58, gdzie <20 - ujemne >20 - dodatnie.
Jak mam interpretować te wyniki?
Niestety na konsultacje z lekarzem muszę długo czekać, dlatego postanowiłem napisać tutaj.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Jestem nowy, wyniki badań.

Post autor: pleomorfa »

Masz przeciwciała p. transglutaminazie, więc prawdopodobnym jest, iż masz celiakię.
Teraz trzeba zrobić biopsję dwunastnicy, aby się upewnić.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
DarekN16
Nowicjusz
Nowicjusz

A czy po poziomie tych przeciwciał można coś powiedzieć?
Bo jak dla mnie jedyna informacja, która z tego wynika to ta, że jestem na skraju normy.
Z góry dziękuję ;)
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Darku, dorośli ludzie mogą nawet nie mieć w ogóle przeciwciał, co wcale nie oznacza, że nie mogą mieć celiakii. A obecność przeciwciał, nawet w takiej ilości jest znakiem, że w organizmie coś się dzieje. Jakby to napisać...przeciwciała przeciw transglutaminazie mają wysoką swoistość do celiakii, dlatego też napisałam, iż jest prawdopodobne, że ją masz.

Patrzę na ten link, który podałeś, że stosowałeś dietę ułożoną przez dietetyka. Ona miała eliminować niedobory, tak? A wykonałeś w końcu badania na makro i mikroelementy?
W jakiej klasie miałeś robione te przeciwciała przeciw transglutaminazie ?
Masz ogólne IgA 0.9 przy normie 0.7-4. To prawie jak niedobór. W takim wypadku istnieje jeszcze większa możliwość, aby przeciwciała w tej klasie wyszły ujemne, ponieważ w organizmie generalnie jest ich mało. Aczkolwiek jak blisko dolnej normy już wpada w niedobór nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że to już podchodzi.

Anty TPO masz wysoko, rozwinąłeś ten temat?

Powiem szczerze, że nie bardzo kojarzę samego wirusa, tak jak niektórych badań, więc na ich temat ktoś inny się musi wypowiedzieć.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
DarekN16
Nowicjusz
Nowicjusz

Wykonałem badania na żelazo, sód, potas - wszystko wyszło w normie.

Byłem z tym Anty TPO u endokrynologa i dowiedziałem się, że takie "lekkie" przekroczenie normy to jeszcze nie tragedia, do póki hormony tarczycy wychodzą prawidłowo to wszystko jest OK.
Nie ukrywam, że od niedawna przekopuję internety w poszukiwaniu wszystkiego co związane jest z glutenem i znalazłem gdzieś info, że celiakia/nietolerancja glutenu może powodować choroby autoimmunologiczne jak właśnie Hashimoto. Wtedy wszystko układałoby się w całość.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

tak, to prawda. Hashimoto to choroba autoimmunologiczna z tego samego pakietu co celiakia. zazwyczaj te dwie choroby idą w parze, szczególnie przy późnym przejściu na dietę.

czy masz w rodzinie jakieś inne choroby auto? łuszczyca, cukrzyca typu 1, toczeń, zespół Sjogrena?
DarekN16
Nowicjusz
Nowicjusz

Matka miała coś z tarczycą, chyba Gravesa-Basedowa.
ODPOWIEDZ