mam 29 lat, leczę się na hashimoto (na podstawie USG tarczycy z całkowitą objętością 6,39 ml , TSH, FT3 i 4, przeciwciał na razie nie stwierdzono) ferrytynę mam nisko, witaminę D3 sporo poniżej normy (ale np. witamina B12 jest w porządku) Ostatnio zdiagnozowano u mnie również tężyczkę. Od dziecka cierpiałam na jelito wrażliwe, kiedyś miałam dwie gastroskopie, ale z nich nic nie wynika. Dokładnie rok temu dostałam strasznej pokrzywki z którą borykałam się przez parę miesięcy. Alergii nie stwierdzono. Nie mam co prawda biegunek a raczej problemy z wypróżnianiem (ale nie nazwałabym tego zaparciem ponieważ stolec jest miękki, papkowaty. Po prostu nie potrafię się całkowicie wypróżnić, zawsze mi coś zalega

Moi rodzice również cierpią na choroby autoimmunologiczne dlatego zainteresowałam się tematem celiakii (przy okazji nietolerancji na gluten oraz zespołem jelita nieszczelnego ale o tym może później)
Zrobiłam więc wstępne badanie Immunoglobuliny kl. A (IgA) wyszło mi 0,10 g/l przy normie 0,9 - 4,5. I teraz zastanawiam się co dalej.
Dostałam instrukcję,
a - jeśli są przeciwciała w klasie IgA należy zrobić P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w kl. IgA met. ELISA lub dwa przeciwciała w klasie IgA.
b - jeśli nie ma przeciwciał w klasie IgA to w klasie IgG trzeba zrobić; Przeciwciała przeciw tzw. nowej gliadynie (inne nazwy: GAF lub DGP)
W Diagnostyce w moim mieście (Lublin) dostępne są takie badania autoimmunologiczne:
* Przeciwciała przeciwko endomysium (EmA) w kl. IgA met. IIF
* P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG met. IIF
* P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG i IgA (łącznie) met. IIF
* P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgA met. IIF
* P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgG met. IIF (Z WYKORZYSTANIEM
DEAMIDOWANYCH PEPTYDÓW GLIADYNY)
* P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgG i IgA (łącznie) met. IIF
* P/c. p. endomysium i gliadynie w kl. IgA (łącznie) met. IIF
* P/c. p. endomysium i gliadynie w kl. IgG (łącznie) met. IIF
* P/c. p. endomysium i gliadynie w kl. IgA i IgG (łącznie) met. IIF
* P/c. p. retikulinie (ARA) w kl. IgA met. IIF
* P/c. p. retikulinie w kl. IgG met. IIF
* P/c. p. retikulinie w kl. IgA i IgG (łącznie) met. IIF
* P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w kl. IgA met. ELISA
* P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w kl. IgG met. ELISA
* P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w kl. IgG i IgA met.
ELISA
* P/c. p. endomysium, retikulinie i gliadynie IgA
* P/c. p. endomysium, retikulinie i gliadynie IgG
* P/c. p. endomysium, retikulinie i gliadynie IgA+ IgG (łącznie)
* P/c. p. Endomysium i retikulinie IgA
* P/c. p. endomysium i retikulinie IgG
* P/c. p. endomysium i retikulinie IgA+ IgG (łącznie)
A ja jako nowa i nieobeznana z tematem nie mam pojęcia jakie teraz te badania wykonać. Jakie dobrać drugie Iga i czy dodać do tego jakieś IgG? I które z tych badań w Diagnostyce to te przeciw tzw. nowej gliadynie (inne nazwy: GAF lub DGP)?
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam:)