Diagnostyka-początki czyli mętlik w głowie :)

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

mr-aw
Nowicjusz
Nowicjusz

Diagnostyka-początki czyli mętlik w głowie :)

Post autor: mr-aw »

Witam serdecznie,
mam 29 lat, leczę się na hashimoto (na podstawie USG tarczycy z całkowitą objętością 6,39 ml , TSH, FT3 i 4, przeciwciał na razie nie stwierdzono) ferrytynę mam nisko, witaminę D3 sporo poniżej normy (ale np. witamina B12 jest w porządku) Ostatnio zdiagnozowano u mnie również tężyczkę. Od dziecka cierpiałam na jelito wrażliwe, kiedyś miałam dwie gastroskopie, ale z nich nic nie wynika. Dokładnie rok temu dostałam strasznej pokrzywki z którą borykałam się przez parę miesięcy. Alergii nie stwierdzono. Nie mam co prawda biegunek a raczej problemy z wypróżnianiem (ale nie nazwałabym tego zaparciem ponieważ stolec jest miękki, papkowaty. Po prostu nie potrafię się całkowicie wypróżnić, zawsze mi coś zalega :/)
Moi rodzice również cierpią na choroby autoimmunologiczne dlatego zainteresowałam się tematem celiakii (przy okazji nietolerancji na gluten oraz zespołem jelita nieszczelnego ale o tym może później)

Zrobiłam więc wstępne badanie Immunoglobuliny kl. A (IgA) wyszło mi 0,10 g/l przy normie 0,9 - 4,5. I teraz zastanawiam się co dalej.
Dostałam instrukcję,
a - jeśli są przeciwciała w klasie IgA należy zrobić P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w kl. IgA met. ELISA lub dwa przeciwciała w klasie IgA.
b - jeśli nie ma przeciwciał w klasie IgA to w klasie IgG trzeba zrobić; Przeciwciała przeciw tzw. nowej gliadynie (inne nazwy: GAF lub DGP)

W Diagnostyce w moim mieście (Lublin) dostępne są takie badania autoimmunologiczne:

* Przeciwciała przeciwko endomysium (EmA) w kl. IgA met. IIF
* P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG met. IIF
* P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG i IgA (łącznie) met. IIF
* P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgA met. IIF
* P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgG met. IIF (Z WYKORZYSTANIEM
DEAMIDOWANYCH PEPTYDÓW GLIADYNY)
* P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgG i IgA (łącznie) met. IIF
* P/c. p. endomysium i gliadynie w kl. IgA (łącznie) met. IIF
* P/c. p. endomysium i gliadynie w kl. IgG (łącznie) met. IIF
* P/c. p. endomysium i gliadynie w kl. IgA i IgG (łącznie) met. IIF
* P/c. p. retikulinie (ARA) w kl. IgA met. IIF
* P/c. p. retikulinie w kl. IgG met. IIF
* P/c. p. retikulinie w kl. IgA i IgG (łącznie) met. IIF
* P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w kl. IgA met. ELISA
* P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w kl. IgG met. ELISA
* P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w kl. IgG i IgA met.
ELISA
* P/c. p. endomysium, retikulinie i gliadynie IgA
* P/c. p. endomysium, retikulinie i gliadynie IgG
* P/c. p. endomysium, retikulinie i gliadynie IgA+ IgG (łącznie)
* P/c. p. Endomysium i retikulinie IgA
* P/c. p. endomysium i retikulinie IgG
* P/c. p. endomysium i retikulinie IgA+ IgG (łącznie)

A ja jako nowa i nieobeznana z tematem nie mam pojęcia jakie teraz te badania wykonać. Jakie dobrać drugie Iga i czy dodać do tego jakieś IgG? I które z tych badań w Diagnostyce to te przeciw tzw. nowej gliadynie (inne nazwy: GAF lub DGP)?

Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Diagnostyka-początki czyli mętlik w głowie :)

Post autor: Leeloo »

masz praktycznie brak IgA ogółem, więc badanie przeciwciał w tej klasie jest bezsensowne. Należy zająć się klasą IgG.
Niedobór IgA zdarza się nierzadko u pacjentów z celiakią. Masz już objawy i Hashimoto, także szybko zbadaj krew w klasie IgG (antytTG, EmA, AGA- zbadałabym dwa z tych trzech) albo leć do gastrologa po gastroskopię z BIOPSJĄ DWUNASTNICY.
mr-aw
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję, zatem skupiam się na IgG
Wróciłam ze szpitala więc zabieram się za diagnostykę.

Muszę sprecyzować ponieważ to bardzo mnie męczy, czy to badanie P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgG met. IIF (Z WYKORZYSTANIEM DEAMIDOWANYCH PEPTYDÓW GLIADYNY) to te przeciwciała przeciw tzw. nowej gliadynie GAF. dobrze rozumiem?
To by w takim razie było jedno a teraz spróbuję dobrać jakieś drugie do kompletu (ciągle mam to badanie w głowie, bo głownie to mi polecano)

W rozszerzonej wersji zrobić 3:
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG met. IIF i P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w kl. IgG met. ELISA i P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgG met. IIF (Z WYKORZYSTANIEM DEAMIDOWANYCH PEPTYDÓW GLIADYNY)
albo pakiet:
P/c. p. endomysium, retikulinie i gliadynie IgG (zastanawia mnie czy to są te same badania które podałam wyżej czy jakieś okrojone?)

albo skromniej: P/c. p. endomysium i retikulinie IgG lub P/c. p. endomysium i gliadynie w kl. IgG (łącznie) met. IIF ?

Dla mnie to czara magia, nie potrafię się tak w ciemno zdecydować, zwłaszcza, że nie mam pojęcia dlaczego miałabym wybrać jedne a nie drugie ;(

Edycja/ Doczytałam też, że podobno "AGA jako markery celiakii są najmniej wiarygodne. Ale mogą mieć wartość w innych postaciach nietolerancji niż celiakia. " ja już naprawdę się pogubiłam :)

Po świętach zamierzam pójść też do gastrologa i poprosić go o gastroskopię. Wolałabym mieć jednak już jakieś wyniki badań. Tak więc najpierw muszę coś wybrać.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Muszę sprecyzować ponieważ to bardzo mnie męczy, czy to badanie P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgG met. IIF (Z WYKORZYSTANIEM DEAMIDOWANYCH PEPTYDÓW GLIADYNY) to te przeciwciała przeciw tzw. nowej gliadynie GAF. dobrze rozumiem?
Tak :)

Jeśli masz takie opcje, to jak dla mnie najlepsza byłaby ta:
P/c. p. endomysium (EmA) w kl. IgG met. IIF i P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w kl. IgG met. ELISA i P/c. p. gliadynie (AGA) w kl. IgG met. IIF (Z WYKORZYSTANIEM DEAMIDOWANYCH PEPTYDÓW GLIADYNY)

Co do niewiarygodności AGA... na stronie stowarzyszenia jest :
Następnym etapem jest wykonanie zleconych przez gastroenterologa badań serologicznych z krwi. Zwykle oznacza się stężenie dwóch z trzech dostępnych przeciwciał:

przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)
przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF)
Wynik inajnowszych badań wykazują szczególnie wysoką wartość diagnostyczną dwóch ostatnich przeciwciał.

Niegdyś badano przeciwciała antygliadynowe (AGA) i antyretikulinowe (ARA), jednak ich wartość diagnostyczna nie jest zbyt wysoka i obecnie nie zaleca się ich w diagnozowaniu celiakii.

Obecność przeciwciał AGA we krwi może jednak sugerować nadwrażliwość na gluten (niezwiązaną ani z celiakią ani z alergią).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
mr-aw
Nowicjusz
Nowicjusz

I wszystko jasne :)
Jutro z rana wybieram się do laboratorium. Aha, i wczoraj wzięłam tabletki od uczulenia, mam nadzieję, że to nie będzie miało wpływu na badania?
Dziękuję bardzo za pomoc.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Wydaje mi się, że nie powinno, bo przeciwciała nie są związane z reakcją alergiczną, a immunologiczną organizmu.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

tabletki nie będą miały wpływu na to badanie, ale dobrze, że pytasz, bo na wiele innych ma. alergia to reakcja immunologiczna, celiakia autoimmunologiczna, niby prawie to samo, ale kompletnie dwa różne mechanizmy.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Dziękuję Leeloo za poprawienie :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

nie ma sprawy, wszyscy się tu uczymy :) niedługo dadzą nam białe fartuchy :P
mr-aw
Nowicjusz
Nowicjusz

Odebrałam wyniki :)
P/c. p. gliadynie (AGA) UJEMNY
P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) 0,05 do 1 jest UJEMNY
P/c. p. endomysium (EmA) IgG UJEMNY

Zastanawia mnie czy przy takich wynikach gastrolog zrobi mi gastroskopię?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Wszystkie w klasie IgG, tak? :)

Patrząc na stan wiedzy i chęci wielu gastrologów, możliwe, że nie będzie chciał zrobić. Natomiast z tego, co wyczytałam na forum, prośba, aby dał to na piśmie może wiele zdziałać ;)
mr-aw
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak, bo nie mam przeciwciał IgA.
I tak pomęczę gastrologa. Problemy żołądkowe mam od tylu lat, że nie odpuszczę :) W wieku 17 lat miałam pierwszą gastroskopię moja mam była pewna, że zrobili mi wtedy test na celiakie, ale z odkopanych niedawno dokumentów nic takiego nie wynika :/ Pobrali chyba tylko wycinek na test HP.

Jeszcze jedno pytanie, ile tych wycinków w końcu powinno być? Czytałam różne opinie a wolałabym wiedzieć dokładnie ile takich mam zasugerować lekarzowi :)
Awatar użytkownika
pleomorfa

Ze strony Stowarzyszenia
Biopsja jelita cienkiego jest kluczowym etapem w diagnostyce celiakii. Wykonuje się ją endoskopowo podczas gastroskopii. Pacjent połyka miękką sondę z małą kamerą na końcu, dzięki której lekarz zagląda do wnętrza jelita i pobiera jego maleńkie fragmenty do badania (przynajmniej 4). Zabieg nie jest bolesny, choć nie należy do przyjemnych. U małych dzieci przeprowadza się go w znieczuleniu ogólnym. W pobranych wycinkach ocenia się stopień zaniku kosmków w tzw. skali Marsha (od I do IV).
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

niedobór IgA powinien przemówić do ogarniętego gastrologa, ale wiemy jak jest..
mr-aw
Nowicjusz
Nowicjusz

no to będę mieć gastroskopię, niestety dopiero w sierpniu :/
Co ciekawe, kiedy gastrolog zobaczył jakie robiłam badania na przeciwciała to powiedział, ze wyrzuciłam pieniądze w błoto :/
ODPOWIEDZ