Celiakia a SM
Moderator: Moderatorzy
Celiakia a SM
Czy ktoś może udzielić mi informacji czy celiakia bądź uczulenie na gluten może mieć wpływ na pojawienie się u dziecka stwardnienia rozsianego? Na jednej ze stron w internecie wyczytałam, że w stwardnieniu rozsianym ogromne znaczenie ma sposób odżywiania i należy unikać m.in. artykułów glutenowych, produktów mlecznych czy margaryny. Czy ktoś z Was wie coś na ten temat. Będę wdzięczna za wszelką pomoc i linki do różnych artykułów.
Agnieszka
Re: Celiakia a SM
Tak, SM i celiakia to choroby autoimmunologiczne, które mogą i lubią chodzić ze sobą w parze lub nawet i większym pakiecie (Hashimoto, RZS, toczeń, łuszczyca itd.), dlatego przy stwierdzeniu którejkolwiek z nich, powinno się (po dokładnym zbadaniu w kierunku współistniejącej JUŻ celiakii) wprowadzić dietę bezglutenową, ponieważ białko to napędza reakcję autoagresji.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Re: Celiakia a SM
Wykluczenie glutenu przy wielu chorobach jest wskazane. Ostatnio czytalam o dr budwing i ona tez zalecala rezygnacje z glutenu. O sm dawno czytałam zeby wprowadzic diete bezglutenowa ale moj tato nie chce sie przekonac. Zreszta na oddziale nigdy nikt o tym nie wspominal. Moj tato od wielu lat choruje na sm.
Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.