detox po złamaniu diety

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fotoamatornia
Nowicjusz
Nowicjusz

detox po złamaniu diety

Post autor: fotoamatornia »

na diecie jestem dopiero od tygodnia

Od samego poczatku czulam sie znakomicie i z kazdym dniem zauważałam na nowo, jak dobrze ona mi robi.
czytałam wszystkie etykiety, z domu sprzatnelam wszystko (mam nadzieje) co mogło mieć związek z glutenem...

byłam czysta i szczęśliwa do czasu jakiegoś zaczadzenia mózgu ...zjadłam kawałek kaczki z lidla w pomaranczach (pyszna) :okulary2: ale cierpie juz drugi dzień

tak jak po tej jednorazowej przygodzie, nie bolało mnie chyba jeszcze nigdy az tak :(

spuchłam jak do porodu, natychmiast skurcze, rozwolnienie, osłabienie, skóra sucha jak papier, popękane naczynka, swędzący rumień na buzi, ból kości, sztywnienie karku i skręty w jelitach :zly:

nie moge znaleźć informacji, czy takie jednorazowe grzeszki da sie jakos przechodzic /łatwiej, szybciej, mniej boleśnie/
czy są jakieś metody na złagodzenie objawów, jak przez głupote mnie poniesie? :(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: detox po złamaniu diety

Post autor: Leeloo »

należy pić dużo wody, żeby jak najszybciej przepłukać jelita.

badałaś u siebie alergie pokarmowe? tak złożona i nagła reakcja może być spowodowana alergią. kaczka z Lidla..gotowa? co to było dokładnie? co było napisane na opakowaniu? może to reakcja na jakiś konserwant lub inny dodatek

masz celiakię?
Awatar użytkownika
fotoamatornia
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: fotoamatornia »

dzieki za odpowiedz

tak, w grudniu zdiagnozowano u mnie celiakie 3a ale bardzo lekkomyslnie to potraktowalam i na diete przeszlam dopiero teraz, jak juz bóle naprawde mi przeszkadzaly i ciezko bylo zapanowac nad emocjami

co do wczorajszego incydentu to chyba dodatkowo sie odwodnilam troche, bo natychmiast mialam spierzchniete usta i popekana sucha skore na buzi
ale tez wstret do wody wiec nie pilam ;-/ ...na przyszlosc bede pamietala zeby nie wylaczac myslenia i pic :)
ta kaczka to byly piersi w jakims sosie pomaranczowym (gotowe na grilla) i dzis specjalnie poszlam do lidla zeby sprawdzic etykiete ...byl gluten i masa innych ciekawych ulepszaczy...

alergii pokarmowych nigdy nie badałam ...ale chyba warto wiedziec
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

oczywiście, że warto wiedzieć.
no nic, człowiek uczy się na swoich błędach, życzę powrotu do formy i czujności 24h/7. masz teraz skuteczną motywację do skanowania tego co jesz ;)
m-margaret
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: m-margaret »

Ja mam troszkę inne pytanie. Jestem na diecie juz 4 miesiace.Pilnuje sie bardzo. Niestety dzisiaj bedac u rodziny ktora wie ze jestem na diecie bezglutenowej i zbagatelizowala to zjadlam gluten:( Boli mnie brzuch. Bede pixc duzo wody ale czy nie zaprzepascilam tylu miesiecy diety? Czy zjedzac gluten zaczynam od poczatku? Czy oznacza ze 6 miesiecy diety nic nie znaczy. Mam celiakie 3b . A dzisiaj zjadlam 2 lyzki kapusty z zasmazka z maka.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

nie to nie oznacza, że wszystko przepadło, spokojnie. wszystkim nam zdarzy się kiedyś jakaś mniejsza lub większa wpadka i wszyscy żyjemy.
pij wodę i wrzuć na luz. pilnuj diety i regeneruj kosmki.

a rodzinie należy się ochrzan. i to zdrowy.
m-margaret
Nowicjusz
Nowicjusz

Fdziekuje Leeloo za odpowiedz. Ja naprawde staram sie pilnowac diety zwlaszcza ze borykam sie z innymi problemami zdrootnymi. A rodzine porzadnie ochrzanilam.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: Anula80 »

U nas jest tak, że niby do najbliższej rodziny dotarło, że syn ma celiakię i trzeba przestrzegać diety, ale jeśli chodzi o mnie i o męża, to myślę że uważają to za naszą fanaberię (na głos nikt nigdy nie powiedział, ale daje się odczuć). Nie myślą o tym, że z naszymi problemami zdrowotnymi, to może być właściwy trop. Dla nich jak nie ma celiakii, to nie ma potrzeby stosowania diety. Czasami żałuję, że nie skłamałam i nie powiedziałam, że badania potwierdziły ją u nas też. Niestety, tak to jest, że dopiero jak kogoś dotknie osobiście choroba czy alergia, to dopiero sobie zaczyna zdawać sprawę z powagi sytuacji. A tak to po prostu się przesadza wg innych
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
m-margaret
Nowicjusz
Nowicjusz

Doskonale Cie rozumiem. U mnie bywa tak ze rodzina pomimo ze mam celiakie uwaza ze przesadzam. Wychodza z zalozenia ze jezeli zjesz od czasu do czasu to nic sie nie stanie. :/ Tlumacze ze nie nawet niewielka ilosc moze mi zaszkodzic a patrza na mnie jak na dziwadlo. Bo przeciez cale zycie bylas zdrowa i nagle zachorowalas? I tlumaczenie ze ta choroba moza ujawnic sie w wieku doroslym ich nie przekonuja.
ODPOWIEDZ