Witam,
Mam do Was pytanie, może będziecie wiedzieć. Od dłuższego czasu bezskutecznie zmagam się z zespołem jelita drażliwego oraz candidą, gastrolog zasugerował jeszcze celiakię i polecił mi zrobienie badań na przeciwciała przeciw transglutaminazie. Byłem prywatnie, w ramach takiego pakietu medycznego w prywatnej przychodni, ale zapomniałem poprosić go o skierowanie na te badania. Coś mi się zdaję, że takie badanie trochę kosztuje, więc chciałbym to zrobić w ramach tego ubezpieczenia za które płacę i które te badania pokrywa, tylko czy takie skierowanie może wystawić np. lekarz rodzinny/internista? Czy musi być to specjalista gastrolog? Inna kwestia, czy w ogóle mi wystawi to skierowanie skoro nie leczył mnie wcześniej, ale chodzi o to, czy w ogóle jest taka możliwość, przynajmniej teoretycznie. Do gastrologa do którego chodzę musiałbym znowu czekać prawie dwa tygodnie, a do internisty dostanę się dużo szybciej, dlatego pytam.
Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam
Skierowanie na badania
Moderator: Moderatorzy
Re: Skierowanie na badania
bardzo wątpię, aby Twój pakiet objął badanie tych przeciwciał, chyba że jesteś jakimś gold vipem..ale nawet tutaj nie mam pewności czy tak specjalistyczne badania są w ogóle uwzględniane- czy dowiadywałeś się u swojego ubezpieczyciela?
z tego co się orientuję prywatny internista może zlecić prawie wszystko, bo i tak za to co pakiet nie pokrywa, zapłacisz przy badaniu
z tego co się orientuję prywatny internista może zlecić prawie wszystko, bo i tak za to co pakiet nie pokrywa, zapłacisz przy badaniu
Nie jest to żaden pakiet VIP, taki powiedzmy rozszerzony podstawowy, nie pamiętam dokładnej nazwy
W każdym razie obejmuje dość dużo badań na przeciwciała, wrzucam w załączniku listę, jeśli możesz to zerknij czy któreś z nich pasuje do tego które mam zrobić - ja trochę się jeszcze w tym gubię, nie wiem czy chodzi np. o przeciwciała gliadynowe czy to endomysium?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
to powiem Ci, że korzystny pakiet masz.
jeśli chodzi o celiakię, to z tego co załączyłeś mamy:
p. p/endomysium w klasie IgG i IgA EmA (łącznie)
p. gliadynowe w klasie IgG i IgA (łącznie)
przeciwciała p/retikulinie w klasie IgA i IgG (łącznie)
ale nie widze tu tych najbardziej czułych, czyli:
przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) w klasie IgA i IgG
przciwciała przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF)
przeciwciała gliadynowe i retikulinowe nie są już dziś badane ze względu na niską wartość diagnostyczną.
i trzeba pamiętać, że istnieje możliwość, że masz niedobór IgA ogółem, co zafałszuje wynik przeciwciał w tej klasie. dlatego dobrze byłoby zbadać 'IgA ogółem' i potem decydować co dalej.
można się umówić do internisty, bo i tak 'nie płacisz' za to, i poprosić o skierowanie na te badania z zaznaczeniem, że po prostu chcesz to zrobić jak najszybciej, a nie czekać dodatkowe 2 tygodnie na wizytę do specjalisty, która skończy się tym samym. mi te badania zlecał lekarz bez spec., ale nigdy nie wiadomo na kogo trafisz..
pamiętaj też, że u dorosłych przeciwciała mogą wyjść ujemne i to w każdej klasie, a mimo to celiakia może sobie hulać w jelitach.
jeśli chodzi o celiakię, to z tego co załączyłeś mamy:
p. p/endomysium w klasie IgG i IgA EmA (łącznie)
p. gliadynowe w klasie IgG i IgA (łącznie)
przeciwciała p/retikulinie w klasie IgA i IgG (łącznie)
ale nie widze tu tych najbardziej czułych, czyli:
przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) w klasie IgA i IgG
przciwciała przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF)
przeciwciała gliadynowe i retikulinowe nie są już dziś badane ze względu na niską wartość diagnostyczną.
i trzeba pamiętać, że istnieje możliwość, że masz niedobór IgA ogółem, co zafałszuje wynik przeciwciał w tej klasie. dlatego dobrze byłoby zbadać 'IgA ogółem' i potem decydować co dalej.
można się umówić do internisty, bo i tak 'nie płacisz' za to, i poprosić o skierowanie na te badania z zaznaczeniem, że po prostu chcesz to zrobić jak najszybciej, a nie czekać dodatkowe 2 tygodnie na wizytę do specjalisty, która skończy się tym samym. mi te badania zlecał lekarz bez spec., ale nigdy nie wiadomo na kogo trafisz..
pamiętaj też, że u dorosłych przeciwciała mogą wyjść ujemne i to w każdej klasie, a mimo to celiakia może sobie hulać w jelitach.
Ok, dzięki wielkie za pomoc, trochę mi się rozjaśniło
Czyli w sumie te najważniejsze badania nie są jednak w tym pakiecie i będzie trzeba zapłacić osobno. To zrobię wtedy ten poziom całkowity IgA + te przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) w klasie IgA i IgG. Chyba wtedy nawet nie mam po co iść do tego internisty, skoro za to i tak muszę za to zapłacić, pójdę od razu w poniedziałek na badanie.
Pozdrawiam, dzięki raz jeszcze

Pozdrawiam, dzięki raz jeszcze
podejrzewam, że IgA ogółem masz w pakiecie, prywatnie to jest koszt ok. 20zł. przeciwciała p/endomysium EmA w klasie IgA i IgG można zrobić skoro masz je za darmo, ale tak, transglutaminazy nie widzę, a to jest na 1 miesjcu.
i zanim zapłacisz za przeciwciała w klasie IgA, sprawdź ich poziom ogółem-> będą 2 kłucia
jeśli internista wypisałby skierowanie na EmA i transglutaminazę, to EmA masz w pakiecie (wg tej rozpiski), a za drugie musiałbyś zapłacić, ale nie wiem czy wtedy nie masz jakiejś zniżki do laboratorium od ubezpieczyciela.
i zanim zapłacisz za przeciwciała w klasie IgA, sprawdź ich poziom ogółem-> będą 2 kłucia

jeśli internista wypisałby skierowanie na EmA i transglutaminazę, to EmA masz w pakiecie (wg tej rozpiski), a za drugie musiałbyś zapłacić, ale nie wiem czy wtedy nie masz jakiejś zniżki do laboratorium od ubezpieczyciela.