Jak zdiagnozować celiakię

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Glutek
Nowicjusz
Nowicjusz

Jak zdiagnozować celiakię

Post autor: Glutek »

Czytajac wszystkie posty nie moge dojsc do wniosku jakie badanie wykonac.
Mam celiakie wykryta w pierwszym roku zycia. Teraz mam lat 18. Czyli 18 lat diety. Chcialbym wrocic wreszcie do `normalnego` jedzienia...
Ale nie o to teraz mi chodzi. JAKIE BADNIE WYKONAC aby sie dowiedziec, czy dalej mam Celikaie. Niby jest nieuleczlna... ale MOZE JEDNAK. Wolalbym badaniw wykonac. Jakie?
Ostatnio zmieniony wt 25 kwie, 2006 05:41 przez Glutek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: asiar »

Jeżeli masz prawidłwową zdiagnozowaną celiakię, no to ją masz, a jak tak bardzo chcesz wrocić do normalnego jedzenia, to chyba tylko, jeżeli lekarz pozwoli Ci na prowokację, pojesz sobie przez kilka miesięcy
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Otóż to... Jeśli jesteś na diecie, to w obecnej chwili nie ma sposobu, aby zdiagnozować celiakię. Konieczna jest prowokacja glutenem, minimum 6 miesięcy. Jeśli chcesz się na to zdecydować, zrób to pod kontrolą lekarza. Na własną rękę to trochę ryzykowne. Robi się to tak:
- teraz biopsja (kontrolnie, żeby sprawdzić stan kosmków, musi być punkt odniesienia);
- prowokacja glutenem (min. 6 miesięcy);
- oznaczenie przeciwciał + kolejna biopsja;
- powrót do diety i leczenie powstałych schorzeń.
Pamiętaj, że prowokacja nie jest obojętna dla organizmu. Poza tym będzie Ci psychicznie ciężko wrócić do diety. Jeśli masz prawidłowo zdiagnozowaną celiakię, nie wiem czy warto. Celiakia jest, była i będzie, niezależnie od ilości przeprowadzonych prowokacji.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Glutek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Glutek »

Dzieki... zastanowie sie nad tym...
ODPOWIEDZ