Ujemne tTG

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kaskax25
Nowicjusz
Nowicjusz

Ujemne tTG

Post autor: kaskax25 »

Witam. Mam synka 5 lat. Od zawsze jego kupki były dość luzne, ale ostatnio jest coraz gorzej, na tyle ze wylądował w szpitalu. Od lutego pojawiły sie dziwne gorączki. Potem nagle ujawniła się padaczka. Synek ma tez autyzm i Hashimoto. W szpitalu w jelitach znajdują rózne cuda yersinie, klebsielle.candide species.Mimo leczenia kupka nadal była luzna. Nie pomogły nawet probiotyki. Dodatkowo jest bardzo sluzowata i cuchnaca cos jak surowe mięso. Oraz ma cos jakby przymus wypróznienia, chodzi co godzinka i po troszeczku robi. W szpitalu w dwóch próbkach była krew ukryta. w trzeciej nie. Stwierdzii ze to napewno od klebsielli. Zrobiono mu przeciwciała tTg wyszły < 2 więc ujemne. Ja jednak w akcie desperacji zrobiłam mu próbę glutenową. Odstawiłam guten i juz praktycznie na drugi dzień kupka była scislejsza i ładniejsza kolorem. Stopniowo sluz tez zginął. Jednak 31 lipca mamy badania w CZD na oddziale immunoogicznym i musiałam wrócic do glutenu. Praktycznie zaraz na drugi dzien sluz wrócił i zwiekszyła się czestotiwość wypróznien.Wiec cos jest na rzeczy z tym glutenem, tylko czy mimo ujemnych tTG to moze być celiakia?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Ujemne tTG

Post autor: Leeloo »

oczywiście, że to może być celiakia, ale nie musi. aczkolwiek dziecko ma już min. jedną chorobę autoimmunologiczną- Hashimoto idącą w parze z celiakią. UJEMNE PRZECIWCIAŁA nie wykluczają choroby. Potrzebna jest biopsja jelita podczas gastroskopii.
Przy autyzmie obserwuje się przerost naturalnie występujących bakterii w jelicie oraz zakażenia innymi mikrobami, jak u Twojego syna. Metabolity swoistej mikroflory w nieprawidłowej ilości + toksyny i metabolity bakterii, które niestety złapał syn wywołuje i potęguje choroby. Doprowadzenie do porządku w jelitach bardzo poprawi wszystkie/częściowo wyeliminuje choroby i dolegliwości, które ma. Trzeba go dobrze poprowadzić z tą Candidą, Yersinią i Klebsiellą. To jest kluczowe. Probiotyki, mimo że nie widzisz poprawy, trzeba podawać i zmieniać co kilka tygodni (różnorodność bakterii).

POZA TYM, przy chorobie Hashimoto, padaczce ORAZ autyzmie dieta bezglutenowa jest WYMOGIEM. NAWET JEŚLI NIE MA CELIAKII.

Ponieważ czeka Was ważna wizyta w CZD, wytrzymajcie na glutenie, bo to ważne diagnostycznie jeśli chodzi o badania w kierunku celiakii. Ale kiedy ją wykluczą i tak od razu dieta bezglutenowa. Zobaczysz jak dziecko odżyje.

Krew utajona może być od tych złych bakterii, ale powinni go zbadać w kierunku choroby Leśniowskiego-Crohna i innych NZJ (nieswoiste zapalenia jelit). I na pewno w kierunku dysbakteriozy.
kaskax25
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kaskax25 »

Dziękuje bardzo za odpowiedz. kaplrotektyny wyszły ujemne nie wiem czy jest to kluczowe badanie, bo własnie mowa jest też o CROHNIE. Napewno nawet mimo braku celiakii bedzie na diecie ponieważ już leci bez diety z niego ciurkiem. KUpa rzadka i ze sluzem..
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

tak, kalprotektyna mówi o stanie zapalnym w jelitach. zazwyczaj bada się jej poziom w podejrzeniu zaostrzenia i w trakcie leczenia, czy działa.
Przemęczcie się jeszcze trochę, przygotuj się dobrze na rozmowę w CZD i niech dziecko przebadają jak trzeba.
ODPOWIEDZ