Celiakia, wykluczenie innych chorob ukl pokarmowego...

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Celiakia, wykluczenie innych chorob ukl pokarmowego...

Post autor: sandyy »

Hej

Dzis odebralam wynik histopatologiczny gastroskopii, takze mam sporo danych, by sie rozpisac i podpytac, co dalej...

Wynik histopatologiczny:
Blona sluzowa z cechami zapalenia przewleklego zaostrzonego duzego stopnia, calkowicie pozbawiona kosmkow, ogniskowo z cechami dysplazji sredniego stopnia. W klinicznym rozpoznaniu roznicowym celowe jest wykluczenie zmian w przebiegu nieswoistego zapalenia jelit (choroba lesniowskiego-crohna?, colitis ulcerosa?).

Wynik badania endo, ktory dostalam zaraz po gastroskopii:
Blona sluzowa czesci pozaopuszkowej dwunastnicy nierowna, o nieco wygladzonych faldach z objawem zabkowania na szczytach faldow. Opuszka o nierownej blonie sluzowej, bez zmian ogniskowych. Odzwiernik symetryczny. Antrum, trzon i dno zoladka w normie. Wpust z cechami niewydolnosci. Przelyk bez zmian. Test ureazowy ujemny.

Usg jamy brzusnej jest ok.

P-ciala p/tkanowej transglutaminazie IgA >400U/ml

Dodatkowo okazalo sie, ze poszlo mi na tarczyce (rok temu bylo ok...):
przeciwciala przeciwko tyreoglobulinie 8,19 - norma 5-100
Przeciwciala przeciwko peroksydazie tarczycy 23,39 - norma 1-16

Dodatkowo: mam niedobory witaminy d3, kwasu foliowego, anemia...

W srode gastrolog. Rece mi opadly i zastanawiam sie, co jeszcze nalezaloby przebadac, ma co zwrocic jeszcze uwage lekarzowi. Sluzbie zdrowia juz nie ufam... 15 lat temu stwierdzona 'na ladne oczy' nietolerancja laktozy, zero dodatkowej analizy, od kilku lat cykliczne coroczne branie zelaza, ciagle afty, ciagle stany zapalne miejsc intymnych... nikt sie nie zainteresowal, az w koncu ginekolog, ktora sama choruje na celiakie powiedziala, ze byc moze warto bym sie przebadala...

Od poniedzialku jem bezglutenowo. Zoladek ma sie lepiej, nie ma wzdec. Teraz boli co prawda, ale to chyba z nerwow...

Co jeszcze warto byloby sprawdzic? Chcialabym juz kompleksowo wiedziec, jak bardzo jestem w d.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Re: Celiakia, wykluczenie innych chorob ukl pokarmowego...

Post autor: pleomorfa »

Co mogłabyś sprawdzić nie mam pomysłu, a jak z cukrem u Ciebie? Więcej ewentualnych badań podpowiedzą pewnie bardziej doświadczone osoby :)

Zanim przestanie boleć długi czas, natomiast jesteś na samej diecie bezglutenowej? Na początku warto aby była ona również bezlaktozowa i lekkostrawna. Wtedy dużo łatwiej będzie się regenerować jelitom.
Dobrze, że w końcu ktoś na to wpadł... przy takich objawach, masakra.

Bierzesz teraz jakieś suplementy do wyrównania niedoborów ?
Ostatnio zmieniony pt 08 sie, 2014 15:45 przez pleomorfa, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
sandyy

Glukoze na czczo mam 74

Ja od dzieciaka mleka nie pije, natomiast pozostalego nabialu duuuzo... od tygodnia nie jem smazonego tylko pieczone lub gotowane :)
Poki co endokrynolog dala witamine d3 no i kwas foliowy biore. W srode pewnie czegos wiecej sie dowiem, w zasadzie to nie moge sie doczekac ;)

Dzieki za odzew :)
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Przy jakiej normie ta glukoza? Anemia jest z niedoboru żelaza? Badałaś ferrytynę?

To warto z nabiału zrezygnować i uważaj na niego w produktach (tak jak z glutenem...może być "wszędzie"). Laktaza czyli enzym trawiący laktozę znajduje się na samych końcówkach kosmków jelitowych. Jeśli są one nieznaczne przykrócone, automatycznie trawienie tego cukru jest upośledzone. Przy takim stanie jelit powinna być wdrożona dieta bezlaktozowa do momentu aż dojdzie do ich regeneracji.

A o tej anemii rozmawiałaś już z kimś czy dopiero u gastrologa?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
sandyy

Glukoza przy normie 70-110
Ferrytyna 10,01 przy normie 13-150

Ja co roku dostawalam zelazo w tabletkach i wtedy stan sie poprawial. Ale wracalo, jak bumerang.

Jestem po gotowanym sosiku na obiad z warzywami fuj!! ;) ) i zobaczymy :)

Chyba z nabialem bedzie mi sie ciezej rozstac, niz z glutenem...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Sandy masz celiakię, to pewne. Dieta bezglutenowa do końca życia. Dodatkowo przypałętało się Hashimoto, ale to może się uspokoić kiedy nie będzie podaży glutenu.

co zbadać?
TSH, ft3 i ft4
wapń całkowity
wit. B12

cukier na czczo ok. z racji Hashimoto i infekcji stref intymnych, można by zobaczyć jak jest z cukrem i insuliną po obciążeniu glukozą - 1h, 2h, 3h, ale to męczące i drogie badanie.

jak z miesiączkami?
badałaś coś jeszcze ostatnio? jakieś hormony, morfologia, elektrolity?

do supli dodaj Selen i Cynk, z naciskiem na Selen.

anemia zniknie na diecie bezglutenowej.

nabiał możesz zastąpić produktami sojowymi, ryżowymi, kokosowymi, jest coraz lepsza oferta "wegańskich" zamienników. Napój sojowy jest nawet w Biedronce.
Awatar użytkownika
sandyy

Do tej pory na prywatne badania w ciagu 2 miesiecy wydalam kilkaset zlotych, takze dla dobra sprawy wiecej tez przelknac powinnam - jak diagnozowac to diagnozowac

Pozostale co mam:
Witamina b12 226,2 przy normie 191-663 pg/ml
Kwas foliowy 3,59 przy normie 5-20 ng/ml
Witamina d3 17,99 przy normie min 20 ng/ml
Tsh 2,21 przy normie 0,27-4,2 uIU/ml
Crp 0,14 przy normie 0-0,5mg/dl
Ft4 12,8 przy normie 11,5-22,70pmol/l
UIBC 249 przynormie 112-346 ug/dl
Hiv ujemny
Kreatynina 0,70 przy normie 0,6-1,3 mg/dl
Immunoglobulina a 286 przy normie 70-400
Immunoglobulina g 1310 przy normie 700-1600
Immunoglobulina m 157 przy normie 40-230
Erytrocyty 3,9 przy normie 3,5-5,2
Hemoglobina 11,0 przy normie 11,2-15,2
Mcv 101 przy normie 80-100
Mch 31,4 przy normie 27-34,5
Mchc 31,2 przy normie 32,2-36
Rdw 12,3 przy normie 10-20
Plytki krwi 323 przy normie 140-440
Mpv 8,8 przy normie 6-10
Wbc:
Neu% 56,1 przy normie 45-70
Lym% 33,6 przy normie 20-45
Mon% 9,2 przy normie 1-8
Eos% 1 przy normie 1-5
Bas% 0,1 przy normie 0-1

Mam jeszcze rozmaz ale wyglada ok

Fosfor, wapn, ft4 i tsh mam zbadac za miesiac, jak bede po 2 miesiacach brania euthyroxu

Miesiaczki mam regularne +/-1 dzien, a ostatnie usg akurat robione w takim terminie, ze mozna bylo zobaczyc komorke jajowa ;)

Ooo to dolaxze selen i cynk, no i musze sie ponownie przejsc do jedynego dobrze zaopatrzonego sklepu w olsztynie poszukac papu :)
Dzieki :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

ok to super.

powiedz mi tylko ile masz lat, ile ważysz przy jakim wzroście.
EUTHYROX MA LAKTOZĘ!!!!! Letrox- ten sam hormon jest bez laktozy w składzie. To po pierwsze.
Po drugie: jaką dawkę dostałaś??

podważać decyzji endokrynologa nie będę, ale pomijając fakt, że trzeba zmienić receptę na Letrox..to ja bym na razie wstrzymała się z braniem wiekszych dawek i zobaczyła jak tarczyca reaguje na bezgluten.

Monocytoza jest pewnie od celiakii, od zapalenia jelit z autoagresji.
Awatar użytkownika
sandyy

No popatrz, a mi od lat wkrecaja, ze taka juz moja uroda i nie ma sie czym przejmowac ;) - opinia roznych lekarzy pierwszego kontaktu, ktorym przyszlo zmierzyc sie z moimi wynikami...
Bede w srode to zagadam z gastrologiem, moze na mi przepisze ten Letrox - recepte i paczje euthyroxu mam juz wykupiona, wiec w aptece zadnych mykow nie zrobie niestety. Dawke mam najmniejsza z mozliwych - 25mikrogram :) dostalam lekow na 2 miesiace, mam eliminowac gluta i po 2 miesoacach diety i brania tej dawki leku powtorzyc badania krwi i pojawic sie u endokrynologa

Mam 27 lat, 167cm wzrostu i waze z wahaniami 55-57kg
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

najmniejsza dawka to 12.5 ;)

myślę, że byłaby u Ciebie szansa poprawić tarczycę bez hormonu. 25mg to nie dramat, ale..no ja bym nie brała przez parę miesięcy jeszcze. Selen, cynk i dieta. i gdyby przeciwciałą Hashimoto nie spadły, a TSH byłoby bez zmian lub wyższe, to jak najbardziej hormon.

Nie wiem czy nie można wymienić leków, jeśli dostałabyś receptę..możesz pójść do tej apteki i zapytać czy masz jakieś wyjście z tej sytuacji, nic nie stracisz.
Awatar użytkownika
sandyy

Juz kiedys mialan sytuacje, ze potrzebowalam wymienic lek i niestety nie dalo sie :( te leki to tylko kilka zlotych wic mam nadzieje, ze dostane nowa recepte i te kilka zlotych bede w plecy ;)

Tak poczytalam o tym selenie i cynku, mysle, ze tez pojde i zbadam poziom byc moze przed sroda jeszcze, zeby na srode na wizyte u gastrologa miec dane :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

hmm..nie wiem czy laby oferują takie badanie, zwłaszcza selenu. Z włosa można zbadać, ale z krwi to jakieś naprawdę wypasione placówki.
Selen jest bardzo ważny w metabolizmie tarczycy, cynk również, ale to niedostateczna podaż selenu jest silnie wiązana z Hashimoto i niedoczynnością.
Awatar użytkownika
sandyy

Kurcze spojrzalam po cennikach i faktycznie nie :/
Jeszcze lekarza dopytam...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

selen 200mg/dzień to optymalna dawka.
Awatar użytkownika
sandyy

Ale mysle, ze warto z lekarzem konsultowac przebieg choroby tym bardziej, ze dopiero zaczynam 'zabawe' :)
Chce by wiedziala, co planuje w ramach leczenia :)
ODPOWIEDZ