uczulenie na pszenicę - uczulenie na gluten - nietolerancja
Moderator: Moderatorzy
uczulenie na pszenicę - uczulenie na gluten - nietolerancja
Cześć, jestem nowa na forum, trochę się rozejrzałam, ale jeśli taki temat był omawiany (nie znalazłam), to proszę, pokierujcie we właściwe miejsce.
Tak krótko o sobie - stwierdzona alergia na gluten, historia kłopotów z przyswajaniem (np. od dawna pogranicze anemii, niska b12, d3 to nie wiem, czy z tej samej bajki, ale też niedobór). Dalej się nie badałam, więc czy to celiakia, czy nie, nie wiem. Na dietę przeszłam, tak czy inaczej chyba mi lepiej.
Ad rem. Jak robiłam sobie testy alergiczne, wyszło mi uczulenie na gluten. I na zboża konkretne oczywiście też - nie mogło być inaczej, skoro zawierają gluten.
Ale zastanawiam się - jeśli jest np. mąka pszenna bezglutenowa (to inne moje pytanie, jak to się robi?), to jak sprawdzić, czy na nią też jestem uczulona? Bo chyba nie tylko gluten może w pszenicy uczulać?
I jeszcze pytanie, czy uczulenie na gluten to to samo co nietolerancja glutenu?
Tak krótko o sobie - stwierdzona alergia na gluten, historia kłopotów z przyswajaniem (np. od dawna pogranicze anemii, niska b12, d3 to nie wiem, czy z tej samej bajki, ale też niedobór). Dalej się nie badałam, więc czy to celiakia, czy nie, nie wiem. Na dietę przeszłam, tak czy inaczej chyba mi lepiej.
Ad rem. Jak robiłam sobie testy alergiczne, wyszło mi uczulenie na gluten. I na zboża konkretne oczywiście też - nie mogło być inaczej, skoro zawierają gluten.
Ale zastanawiam się - jeśli jest np. mąka pszenna bezglutenowa (to inne moje pytanie, jak to się robi?), to jak sprawdzić, czy na nią też jestem uczulona? Bo chyba nie tylko gluten może w pszenicy uczulać?
I jeszcze pytanie, czy uczulenie na gluten to to samo co nietolerancja glutenu?
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Re: uczulenie na pszenicę - uczulenie na gluten - nietoleran
Dr Dziechciarz mówił, że uczulenie na GLUTEN zdarza się bardzo rzadko. Reakcja alergiczna zazwyczaj dotyczy pszenicy, a więc także pszenicy bezglutenowej.arronia pisze:Ale zastanawiam się - jeśli jest np. mąka pszenna bezglutenowa (to inne moje pytanie, jak to się robi?), to jak sprawdzić, czy na nią też jestem uczulona? Bo chyba nie tylko gluten może w pszenicy uczulać?
aaronia: nie tylko gluten może w pszenicy uczulać, dlatego jeśli wyniki były podawane jako zboża, to nie do końca można to łączyć z glutenem, są robione badania, gdzie wykazane są zboża i oddzielnie gluten, moja córeczka może wszystkie zboża, oprócz pszenicy, więc nie gluten jest w tym wypadku problemem, powinnaś więc sprawdzić dokładnie w testach, czy chodzi o gluten czy o zboże jako takie 

Nietolerancja silna: KUKURYDZA i DROŻDŻE...
http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 749&ref=ts
http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 749&ref=ts
to jacyś wyjątkowi lekarzeMagdula82 pisze:jak mi lekarze mówią, testy, wyniki są najmniej ważne.

ja przeważnie trafiałam na takich, którzy zamiast na pacjenta patrzyli głównie na wyniki i nie obchodziło ich specjalnie, co pacjent ma do powiedzenia, jeśli "wyniki nie potwierdzały".
ale absolutnie się zgadzam. papier mi nie poprawi samopoczucia, a dieta tak.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 356
- Rejestracja: śr 14 cze, 2006 15:18
- Lokalizacja: Poznań
Jestem alergikiem pokarmowym. Pierwsze badania wykazały, że musze mieć ścisła dietę bezglutenową, bezmleczną - głównie. Przestrzegałam ściśle dietę zgodnie z wynikami badań....Po roku zrobiłam powtórne badania, potwierdziły dalszą dietę bezmleczną, gluten wykazało, że juz mogę ale orzechy tylko włoskie (trochę), mogę pszenicę durum. Na święta robiłam z niej uszka i było ok. Ostatnio (2 stycznia) ogarnęła mnie słabość i kupiłam sobie pączka wiedeńskiego, pożarłam go z ogromnym apetytem
Czekałam jak zawsze na 5-dniówkę. Pierwszego dnia tylko był zatkany nos, problem ze spaniem i lodowate stopy ... I koniec (juhuhhu). Wiem też, że gdybym następnego dnia znów zjadła to problemy wrócą... Zatem u alergików, nawet jak będzie lepiej to nigdy nie będzie tak jak u ludzi, którzy mogą zawsze i wszystko
Spodobało mi sie jedzenie na diecie i teraz jem głównie kasze (gryczaną, jaglaną, quinoa), maki (gryczaną, jaglaną, amarantusową, ziemniaczaną, dyniową i pestki słonecznika... Moje pieczywo to z tych mąk gofry...


Spodobało mi sie jedzenie na diecie i teraz jem głównie kasze (gryczaną, jaglaną, quinoa), maki (gryczaną, jaglaną, amarantusową, ziemniaczaną, dyniową i pestki słonecznika... Moje pieczywo to z tych mąk gofry...
Re: uczulenie na pszenicę - uczulenie na gluten - nietoleran
Witam, czy uczulenie na gluten to to samo co nietolerancja glutenu? 

Re: uczulenie na pszenicę - uczulenie na gluten - nietoleran
alergia na gluten to określenie reakcji alergicznej z udziałem przeciwciała w klasie IgE. Nietolerancja glutenu to inaczej też alergia, ale tzw. opóźniona z przeciwciałami w klasie IgG.
Trwała nietolerancja glutenu to celiakia/choroba trzewna.
i do tego dochodzi jeszcze nadwrażliwość na gluten, czyli zupełnie odrębna jednostka chorobowa objawiająca się jak celiakia, ale bez obecnych zmian w jelicie i przeciwciał we krwi.
Trwała nietolerancja glutenu to celiakia/choroba trzewna.
i do tego dochodzi jeszcze nadwrażliwość na gluten, czyli zupełnie odrębna jednostka chorobowa objawiająca się jak celiakia, ale bez obecnych zmian w jelicie i przeciwciał we krwi.
Re: uczulenie na pszenicę - uczulenie na gluten - nietoleran
Uczulenie na gluten nie jest tym samym co celiakia. Czasem układ immunologiczny jest nadwrażliwy i nieprawidłowo ocenia zagrożenie. Zainteresowanym polecam ten artykuł http://bezglutenu.pl/uczulenie-na-gluten/. U mojego przyjaciela lekarka długo podejrzewała celiakię i kazała mu przejść na dietę bezglutenową, później okazało się, że przyjaciel jest uczulony na gluten i może poddać się immunoterapii.