Reakcja na spożyty gluten po 2 dniach

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

DarekN16
Nowicjusz
Nowicjusz

Reakcja na spożyty gluten po 2 dniach

Post autor: DarekN16 »

Witam,
Nazywam się Darek i mam 21 lat. Przez ostatnie 5 lat miałem wiele "niezidentyfikowanych" dolegliwości zdrowotnych, z którymi żaden lekarz nie był w stanie sobie poradzić. W skrócie objawy:

uczucie zimna/gorąca, skoki temperatur, maksymalne osłabienie, zmęczenie, mgła umysłowa, problemy skórne, suche gardło i język, często infekcje i wiele innych, mniej poważnych.

Po pewnym czasie i odwiedzeniu miliona lekarzy zrozumiałem, że muszę sobie sam pomóc. Przeszedłem więc na dietę owocowo warzywną, piłem dużo soków (świeżo wyciskanych - litr dziennie) oraz generalnie zwracałem uwagę, by się zdrowo odżywiać. Wyeliminowałem też gluten i prowadziłem taką dietę pół roku. W między czasie miałem zrobione badania z krwi na nietolerancję glutenu. Jedne wyszły pozytywne, jedne negatywne, więc aby uniknąć zbędnej gastroskopii postanowiłem po prostu odstawić gluten i zobaczyć jak to będzie. W między czasie zrobiłem kilka "glutenowych prowokacji" jedząc na raz dużo produktów mącznych po dłuższej przerwie i za każdym razem, UWAGA, objawy pojawiały się dokładnie 2,5 dnia po spożyciu. I następnie trwały zawsze 1-3 dni. Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że to gluten jest powodem moich problemów. Aktualnie jestem 4 miesiące na ŚCISŁEJ bezglutenowej diecie i czuję się SUPER ;)

Jednak pojawił się problem. Byłem 3 dni temu w barze sałatkowym. W nocy, po powrocie źle się czułem, miałem mdłości. I znowu 2,5 dnia po spożyciu (czyli dzisiaj) objawy wróciły: temperatura 37,2, zimne dreszcze, uczucie gorąca na twarzy, popękany język, dziwny posmak w ustach, zmęczenie i osłabienie. Zadzwoniłem do baru sałatkowego i dowiedziałem się, że WSZYSTKIE ich produkty są bezglutenowe. To wzbudziło u mnie podejrzenia, że to może nie gluten na mnie tak źle działa, a po prostu "równolegle" z nim wyeliminowałem coś innego, co jest prawdziwą przyczyną.

Dodam, że moje objawy nie są takimi typowymi objawami ludzi chorujących na celiakie, bo nigdy nie bolał mnie brzuch ani jelita, nie miewam biegunek, tylko sporadycznie wzdęcia. Dlatego tym bardziej podejrzewam, że poza glutenem może być jeszcze jeden "cichy zabójca" ;) Dodatkowo dziwne wydaje mi się, że na reakcję mogę czekać z zegarkiem w ręku, bo wszystkie objawy ZAWSZE pojawiają się około 2,5 dnia po spożyciu.

Pytanie: Czy jest sens szukać innych składników, które mogą na mnie "źle działać", czy przyjąć po prostu, że wszystko jest spowodowane glutenem ?
W jaki sposób mogę sprawdzić, czy nie mam żadnej alergii pokarmowej ? Przypuszczam, że jeśli będzie, to z pewnością nie będzie to żaden typowy produkt, bo na wszystkie "typowe" albo już robiłem testy z krwi, albo już robiłem "prowokacje" i nic się nie stało.

Z góry dziękuję za pomoc

Przesyłam link do całej mojej historii opisanej na innym forum, gdyby ktoś był zainteresowany.
http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php? ... 5d8a30738c

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Reakcja na spożyty gluten po 2 dniach

Post autor: Leeloo »

Badanie na nietolernację glutenu czyli co dokładnie?? i jakie wyniki były, podaj z normami i datami. Jak długo byłeś na diecie podczas wykonywania tych badań?

Badanie alergii:
1. Panel pokarmowy z krwi w klasie IgE
2. Panel pokarmowy skórny punktowy (IgE)
3. Test w klasie IgG- alergie opóźnione w klasie IgG np. test Food Detective, panel w laboratoriach np. Diagnostyce

badałeś alergie z krwi? w jakiej klasie, kiedy i co?

CO dokładnie zjadłeś w tym barze?
DarekN16
Nowicjusz
Nowicjusz

Anty-tGT wyszło 20,58, przy czym wyniki >20 uważane są za dodatnie
endomysium EmA wyszło ujemne

Oba badania były przeprowadzone w kwietniu 2014.
Przed wykonywaniem badań, byłem jakieś 3 miesiące na diecie BG, jednak nie była ona ścisła, ponieważ tak mniej więcej co miesiąc robiłem prowokacje, żeby się utwierdzić w przekonaniu, że to gluten. Dodatkowo przed samym badaniem przez tydzień jadłem same glutenowe rzeczy.

Kiedyś badałem alergię z krwi, ale nie mam teraz przy sobie wyników, jednak było to niestety dawno, więc chyba będę musiał je powtórzyć.

W barze zrobiłem sobie mix 10 sałatek, przy czym za każdym razem uważałem, żeby nie było w sałatce ani makaronu ani sosu.

Pytanie: Czy moje objawy, a bardziej fakt ich opóźnienia, jest może charakterystyczny dla jakiejś konkretnej nietolerancji?

Pozdrawiam

P.S. Wczoraj pół dnia czytałem forum, żeby sprawdzić, czy ktoś przede mną miał już może podobny problem - nie znalazłem. Znalazłem jednak coś innego, co wydaje mi się być przydatne, tzn. u mnie (jeśli już występują te 3 "zatrute" dni) objawy zdecydowanie nasilają się:
1) po wysiłku fizycznym
2) w stresujących sytuacjach
3) gdy jest np. zima i muszę pokonać pieszo parę kilometrów i jest mi wtedy strasznie zimno
Tłumaczę sobie to tak, że wtedy organizm pobudza krążenie i jednocześnie powoduje, że wszystkie przeciwciała zaczynają szybciej docierać do kolejnych partii mojego ciała i stąd te objawy się nasilają. Dobrze kombinuję?
Tłumaczę
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

A w tych sałatkach nie było np. szynki, bekonu, sera żółtego? Albo przypraw suchych? Bo one też, niestety, jak najbardziej, mogą być źródłem glutenu. Jeśli przyprawy to miksy, a nie zwykłe czyste zioła, jak najbardziej niestety moga byc podejrzane, tak samo, jak wszelkie skrobie, dodawane jako wypełniacze do produktów wędlino- i seropodobnych.
Obrazek
DarekN16
Nowicjusz
Nowicjusz

Z pewnością były. Był to mix wszystkiego co tylko można dostać w markecie na dziale spożywczym ;) Jednak jem codziennie żółty ser, biały ser, szynkę (oczywiście sprawdzając wcześniej skład chemiczny) i nigdy jeszcze nie czułem się po "swoim jedzeniu" tak źle jak po tym barze sałatkowym...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

mimo diety niskoglutenowej miałeś wynik graniczny- czyli było coś z tym glutenem, ciekawe jakie byłyby na normalnej diecie. przeciwciała były w obu klasach? IgA i IgG?

nawet jeśli to nie gluten, mogłeś się zwyczajnie struć. nie będę opisywać co może być w takich sałatkach nawet w dobrej restauracji. Podsumowując czynników mogło być o wiele więcej niż jeden- gluten.

"Czy moje objawy, a bardziej fakt ich opóźnienia, jest może charakterystyczny dla jakiejś konkretnej nietolerancji?"
Może być. Reakcja opóźniona może zająć nawet 72h i wyjść każdym układem, nie tylko pokarmowym. Musiałbyś próbować pojedynczo każdego składnika tej sałatki i czekać na objaw, aby dostać odpowiedź co dokładnie Ci szkodzi.
Ja jednak w tym wypadku obstawiam zatrucie, nie nietolerancję.
DarekN16
Nowicjusz
Nowicjusz

Niestety obawiam się, że to nie zatrucie, ponieważ już wcześniej dokładnie ten sam zestaw objawów wielokrotnie towarzyszył mi po spożyciu przeróżnych potraw. Najlepiej dla mnie, gdyby się okazało, że dodali do sosu sałatkowego mąkę, wtedy sprawa jest jasna - gluten. Jednak jeśli sytuacja będzie się powtarzać, znaczy, że coś jeszcze.
Zrobiłem małe rozeznanie odnośnie testów na nietolerancje pokarmowe z krwi:
Luxmed życzy sobie 200 zł za 20 składników
FoodDetective to 400 zł za 59 składników
Są również bardziej rozbudowane testy np. 1500 zł za 220 składników

Czy w moim przypadku warto byłoby zrobić którykolwiek z tych testów, tym samym szukać "brakującego składnika", czy założyć tak jak pisałem wcześniej, że to gluten i czekać?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

a czy oprócz diety bezglutenowej wykluczyłeś coś jeszcze?

co do Luxmedu to zadzwoniłabym z pytaniem jakiego testu używają. Prawdopodobnie jest to właśnie Food Detective. Sprawdź jeszcze ofertę Alabu i Diagnostyki- panele alergenów w klasie IgG.
DarekN16
Nowicjusz
Nowicjusz

Wykluczałem wiele rzeczy: na jeden miesiąc mięso, na jeden tłuste, na jeden mleko i jajka ale żadne odstawianie nie poprawiło mojej sytuacji.

A właśnie, mam pytanie: Jaka jest dla mnie, jako dla zainteresowanego badaniem różnica, czy badanie jest w klasie IgG czy IgE ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

IgE- alergie klasyczne, reakcje są raczej szybkie, ale to tak bardzo uogólniając. bada się z krwi i ze skóry, bo któreś mogą nie wyjść daną metodą
IgG- alergie opóźnione, reakcje nawet po kilku dniach- z krwi

jeśli jesteś na diecie normalnej, wykluczony jest "tylko" gluten, to wszystko oprócz glutenu i zbóż glutenowych można zbadać, bo wynik będzie wiarygodny z racji ekspozycji na potencjalne alergeny
DarekN16
Nowicjusz
Nowicjusz

A czy przed testem muszę się najeść "złych" rzeczy, żebym czuł się źle i miał wysoki poziom przeciwciał, które chcemy zbadać?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

jeśli pytasz o produkty, które jadasz normalnie, to nie.
jeśli pytasz o gluten i zboża glutenowe z którymi nie masz kontaktu od miesięcy, to taka prowokacja powinna trwać raczej nieco dłużej niż "jedno najedzenie".
DarekN16
Nowicjusz
Nowicjusz

Tylko sprawa wygląda tak, że niestety rzadko jem na mieście, zazwyczaj w domu i wtedy dobrze się czuję. I moje pytanie brzmi: czy warto iść jeszcze raz na tę sałatkę, poczuć się źle, wytworzyć przeciwciała i czy wtedy test będzie bardziej miarodajny niż ten, gdybym jadł tylko to co wiem, że mogę i dobrze się czuł?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

nie warto. Dla jednej sałatki nie warto. Szkoda pieniędzy na badanie i zdrowia. Z przeciwciałami nie jest tak łatwo.
DarekN16
Nowicjusz
Nowicjusz

To się tak mówi "jednej sałatki", ale takie sytuacje zdarzają się niestety raz na 1-2 miesiące, gdzie zjem "coś" co w opisany w pierwszym poście sposób mi szkodzi. Sałatka była tylko przykładem ;) Chciałbym móc jak każdy zdrowy człowiek jeść tam gdzie chcę i to co chcę (oczywiście, poza glutenem), a w tej sytuacji jest to bardzo ciężkie.

Co to znaczy, że "z przeciwciałami nie jest tak łatwo" ?
To co w takim razie powinienem zrobić?
ODPOWIEDZ