prośba o pomoc

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
natsa93
Nowicjusz
Nowicjusz

prośba o pomoc

Post autor: natsa93 »

Witam:)
Mam 21 lat i mam problem z trądzikiem, a właściwie z podskórnymi gulami w okolicach brody i policzków. Jestem na diecie bezglutenowej od kwietnia 2014 roku po przeprowadzonej gastroskopii (zanik kosmków typ 3b). Do diagnozy w kierunku celiakii przyczynił się trądzik oraz brak miesiączki pomimo leczenia hormonami. Miałam również badania na choroby tarczycy( TSH-1.220[0.27-4.2]; fT3- 3.880[3.95-6.8]; fT4- 1.040 [0.932-1.7]; anty-TPO- <5 [0-34]) oraz usg tarczycy (prawy płat:15x16x47; lewy płat:14x15x47). Staram się odżywiać zdrowo, jem głównie warzywa, owoce, kasze. Ograniczam spożycie nabiału, cukru, żywności przetworzonej, jednak problem trądziku pozostał. Nie wiem co robić, czy powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania, zacząć brać jakieś suplementy, czy może czekać aż jelito samo się zregeneruje :(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: prośba o pomoc

Post autor: Leeloo »

miejsce trądziku wskazuje na problemy hormonalne- jak wygląda profil hormonów nadnerczy i płciowych? oraz na możliwe alergie pokarmowe. co jesz nadal mimo przejścia na dietę BG? przy takim zaniku kosmków powinnaś być na diecie bezlaktozowej, wg mnie w ogóle bezmlecznej jeśli masz problem z cerą.

czy miesiączka wróciła? jest regularna?

od kiedy masz problem z trądzikiem? próbowałaś go leczyć?

jakie leki bierzesz?

można by też zrobić wymaz z tych zmian i zobaczyć czy nie ma tam jakiegoś patogenu (wtedy przy z wymazu robi się antybiogram, gdzie ocenia się skuteczność antybiotyków).
natsa93
Nowicjusz
Nowicjusz

Miesiączka wróciła 3 miesiące temu, teraz pojawia się co 26-36 dni.Problem z trądzikiem mam od dawna, leczę go głównie zewnętrznie( Davercin, klindamycyna i inne kremy apteczne). Zaprzestałam kurację tabletkami na trądzik po wystąpieniu problemów z jelitami (miałam zdiagnozowane wzjg, od 2 lat w remisji). Obecnie nie przyjmuję żadnych leków. Nie miałam robionych żadnych innych badań hormonów poza tymi powyżej, prolaktyny, FSH i estradiolu ( wyniki przed pojawieniem się miesiączki, nie wiem czy są istotne). Jeżeli chodzi o jedzenie to jem dużo owoców ( banany, jabłka), kasza jaglana, gryczna, czasami jajko, jogurt naturalny, od jakiegoś czasu w ogóle nie pije mleka. Spróbuję całkowicie odstawić nabiał i zobaczę czy będzie jakaś poprawa.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

jeśli nie wie się co to za bakterie tak naprawdę szarżują - robi się antybiogram. jak sama piszesz, nie ma poprawy czyli ten antybiot nie bardzo działa.

warto byłoby sprawdzić hormony teraz, kiedy jest okres i to regularny jak piszesz. masz ginekologa lub endokrynologa?

i zaczęłabym łykać probiotyk po konsultacji z lekarzem, który prowadzi Twoje CU. Gratuluję remisji i braku leków, czy podczas zaostrzenia nie miałaś probiotyku? Probiotyk nie zaszkodzi, a pomoże w regulacji mikroflory i tym samym może dobrze wpłynąć na skórę.

eliminacja mlecznych może pomóc, ale pamiętaj, że skóra regeneruje się ok. 30dni, więc cierpliwości na większe efekty.
natsa93
Nowicjusz
Nowicjusz

W najbliższym czasie postaram się zrobić ten wymaz. Ginekolog, do którego chodzę nie zlecił mi żadnych dodatkowych badań po tym jak wróciła mi miesiączka. Musiałabym je zrobić na własną rękę, tylko zastanawiam się jakie. Przez długi czas brałam probiotyk biogaia, chociaż nie byłam przekonana co do jego skuteczności. Dziękuję za wszystkie rady i poświęcony czas:)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

nie ma sprawy.
a nie masz endokrnologa na NFZ? lub nie możesz wrócić do tego gina i poprosić o pomoc z trądzikiem? gin w ogóle mówił coś na ten temat?

a kto wypisuje Ci antybiotyki? dermatolog?

za trądzik hormonalny mogą odpowiadać za wysokie androgeny, kortyzol, prolaktyna, estradiol. Tarczycę masz ok. Trądzik to też skutek PCOs- zespół policystycznych jajników (potrzebne usg).

I niepodważalnym faktem jest to, że stan naszych jelit również odpowiada za takie zmiany na skórze. To co napisałam na początku- broda i policzki to hormony i jelita, alergie pokarmowe.

dla cery trądzikowej potrzebne są kwasy omega-3, witamina A, C, E i wszystkie z grupy B no i cynk.
natsa93
Nowicjusz
Nowicjusz

Do endokrynologa lekarz rodzinny nie chce wypisać mi skierowania (nie widzi podstaw). Leczę się głównie prywatnie. Ginekolog twierdzi że wszystko jest w porządku a z problemem z trądzikiem powinnam iść do dermatologa. Niestety nie udało mi się znaleźć jeszcze dobrego dermatologa, większość chce wypisać jakiś antybiotyk i po sprawie. Na razie spróbuję wykluczyć nabiał z diety i zaopatrzę się w jakieś suplementy, o których wspomniałaś wyżej a na następnej wizycie u gastrologa poproszę o włączenie jakiegoś dobrego probiotyku.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

A z jakiego miasta jesteś?
natsa93
Nowicjusz
Nowicjusz

Jestem z Konina ale leczę się w Poznaniu.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

to niestety nie pomogę z dermatologiem. zostaje pytać na różnych forach o polecanego.
ODPOWIEDZ