Celiakia? Brak konkretnej diagnozy u 3-latki.

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Beata1201
Nowicjusz
Nowicjusz

Celiakia? Brak konkretnej diagnozy u 3-latki.

Post autor: Beata1201 »

Witam

Jestem mamą 3-letniej Marcysi. Nasze problemy zaczęły się kiedy córka skończyła 13 msc. Pojawiły się codzienne wymioty, wzdęcia, zaparcia. W wieku 21 msc zdiagnozowano refluks. Jednak dieta nie wyeliminowała wzdęć, bólów brzuszka i problemów ze stolcem (raz zaparcia, raz luźne stolce). W wieku 2 lat( we wrześniu 2013) miała robione badania tTG IgA - wynik pozytywny (32,91 RU/ml), IgG - 0,07. Także ASCA w klasie IgG pozytywne - 22 RU/ml. W grudniu 2013 badania zostały powtórzone - tym razem oba wyniki negatywne. W związku z tym wykluczono celiakie. W lutym 2014 zrobiono małej gastroskopię - wyszły stany zapalne w obrębie śluzówki żołądka i dwunastnicy. Polecono na dietę bogatoresztkową i preparaty typu lakcid. Problemy jednak nadal występują. Obecnie od kilku tygodni córka oddaje stolce regularnie ale z dużą ilością śluzu. Na wczorajszej wizycie lekarka stwierdziła, że to jednak może być celiakia i chyba się pomyliła stawiając poprzednią diagnozę - nakazała przejście na próbę na msc na dietę bezglutenową.
Proszę poradźcie co w takiej sytuacji. Mam zamiar wykonać córce jeszcze raz badanie w kierunku tTG. Zastanawiam się czy robić także DGP?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Celiakia? Brak konkretnej diagnozy u 3-latki.

Post autor: Leeloo »

w gastroskopii nie pobrano wycinków z jelita?

jak wygląda jej morfologia, inne badania krwi? ma anemię? badanie kału było?

mieści się w siatce centylowej?

badania przeciwciał powtórzono w tym samym miejscu?

NIE PRZECHODŹCIE na dietę bezglutenową bez pełnej diagnostyki, bo to wpłynie na późniejsze wyniki w kierunku celiakii.

Dodatni wyniki przeciwciał + stan zapalny dwunastnicy (nie wiem czy to na oko, czy w biopsji? ale jakby nie było jest zapalenie) + objawy -> wszystko wskazuje na pewną celiakię.. nie rozumiem postępowania, ale nie mnie oceniać.
Martwią mnie dodatnie przeciwciała ASCA, to mogłoby wskazywać na inne nieswoiste zapalenie jelit (NZJ)..Przy dodatnich ASCA i ujemnych ANCA diagnozuje się chorobę Leśniowskiego Crohna..10% osób z Crohnem ma też celiakię.

Na pewno badania trzeba powtórzyć.
Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, istnieje możliwość rezygnacji z biopsji jelita w sytuacji gdy jednocześnie:
1. u pacjenta występują objawy typowe dla celiakii
2. u pacjenta występuje wysoki poziom przeciwciał
3. pacjent ma pozytywny wynik badania genetycznego – potwierdzający występowanie genów predysponujących do rozwoju celiakii – HLA DQ2 i/lub HLA DQ8

na początku dobadałbym:
1. IgA ogółem

po czym:
2. jeśli wynik IgA będzie w normie lub powyżej -> tTG w klasie IgA i IgG
3. jeśli wynik IgA będzie poniżej normy -> tTG w klasie IgG
4. DGP nie jest złym pomysłem
Beata1201
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Beata1201 »

Niestety nie miała pobranych wycinków jelita. Co do dwunastnicy,wyniki z badań histopatologicznych. W morfologi utrzymuje się leukocytoza i obniżona liczba neutrofili. Jeżeli chodzi o wzrost i wagę to jest na trzecim centylu.
IgA ma ujemne. Wszystkie badania robione w USD w Krakowie. Badanie kału także było, za każdym razem wynik prawidłowy. A o badaniach genetycznych nikt nawet nie wspominał.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

dwunastnica to już jelito- czyli był pobrany wycinek tak? możesz przytoczyć opis biopsji, ile wycinków zostało pobrane?

podaj te odchylenia z morfologii wraz z normami laboratoryjnymi.

żelazo, ferrytyna były sprawdzane?

co to znaczy IgA ujemne? o czym piszesz, bo nie bardzo rozumiem? ujemne mogą być przeciwciała w tej klasie.
ODPOWIEDZ