Wyniki badań - czy wykluczają celiakię / nietolerancję?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
janna
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki badań - czy wykluczają celiakię / nietolerancję?

Post autor: janna »

Witam wszystkich,
czytam Was od niedawna i bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badań. Dużo ich nie ma i oba są ujemne - przeciwciała EmA i AGA w klasie IgG. Proszę, nie pytajcie dlaczego akurat te - zlecałam je sama.

Ktoś zasugerował mi przejście na dietę bezglutenową więc chciałam sprawdzić, czy ma to w ogóle sens. Podejrzewałam u siebie raczej nietolerancję glutenu niż celiakię ze względu na objawy:
1. miejscowe zmiany na skórze (powieki, kark, łopatka, nadgarstek, narządy płciowe) sugerujące atopię,
2. łuszczycowe zmiany paznokci stóp oraz
3. problemy ze stawami - nie ból, ale dość dziwne uczucie bardziej przypominające swędzenie, zwłaszcza pod koniec dnia.
Objawy te mam od dość dawna, zelżały podczas ciąży (2 miesiące temu urodziłam synka) i wszystko szybko wróciło.

Będę bardzo wdzięczna, jeżeli ktoś zechce pochylić się nad moim postem.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Wyniki badań - czy wykluczają celiakię / nietolerancję?

Post autor: Leeloo »

co do badań z krwi: kiedyś badano przeciwciała antygliadynowe (AGA), jednak ich wartość diagnostyczna nie jest zbyt wysoka i obecnie nie zaleca się ich w diagnozowaniu celiakii. Mówi się, że najbardziej swoiste są przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG). Ale jest możliwość, że osoba chora na celiakię nie produkuje w ogóle przeciwciał i wyniki ich są ujemne, mimo, że choroba jest aktywna.

diagnostykę celiakii można poprowadzić do końca tylko i wyłącznie podczas normalnej diety.

tu masz wszystko o postępowaniu diagnostycznym:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/

co do Twoich dolegliwości:
1. czy byłaś z tymi zmianami u alergologa? jak one wyglądają? kiedy się pojawiły? swędzą, bolą?
2. masz łuszczycę?
3. czy badałaś poziom kwasu szczawiowego, czynnik RF, OB i CRP? przeciwciała ANA? miałaś jakieś rtg/usg inne badanie obrazowe tych stawów?

i teraz pytania:
1. jak wyglądają sprawy jelitowe i żołądkowe, wypróżnienia, trawienie?
2. czy masz stwierdzone inne choroby? jeśli tak to czym je leczysz?
3. czy masz alergie pokarmowe?
4. czy w rodzinie są jakieś choroby?
5. jak długo męczą Cię wymienione dolegliwości?
janna
Nowicjusz
Nowicjusz

Leeloo pisze:co do badań z krwi: kiedyś badano przeciwciała antygliadynowe (AGA), jednak ich wartość diagnostyczna nie jest zbyt wysoka i obecnie nie zaleca się ich w diagnozowaniu celiakii. Mówi się, że najbardziej swoiste są przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG). Ale jest możliwość, że osoba chora na celiakię nie produkuje w ogóle przeciwciał i wyniki ich są ujemne, mimo, że choroba jest aktywna. Dlatego zbadałam też AGA - na tutejszej stronie o diagnozowaniu nietolerancji jest napisane, że akurat to badanie może ją pokazać

diagnostykę celiakii można poprowadzić do końca tylko i wyłącznie podczas normalnej diety - na razie cały czas jem to samo - przed przejściem na dość wymagającą i kosztowną dietę chciałam sprawdzić, czy na pewno mi pomoże

tu masz wszystko o postępowaniu diagnostycznym:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/

co do Twoich dolegliwości:
1. czy byłaś z tymi zmianami u alergologa? jak one wyglądają? kiedy się pojawiły? swędzą, bolą? - swędzą i się łuszczą. Widział je dermatolog, stwierdził, że to nie łuszczyca (ale co to może być też nie powiedział), bo o to pytałam i oczywiście przepisał sterydy, których unikam więc ich nie stosowałam.
2. masz łuszczycę? nie padła taka diagnoza- j.w. O łuszczycowych paznokciach powiedziała mi pani podolog, do której chodzę. Stan pogarsza się z prędkością światła:(
3. czy badałaś poziom kwasu szczawiowego, czynnik RF, OB i CRP? przeciwciała ANA? miałaś jakieś rtg/usg inne badanie obrazowe tych stawów? - robiłam crp pod kątem łuszczycowego zapalenia stawów - dość dawno temu - w normie

i teraz pytania:
1. jak wyglądają sprawy jelitowe i żołądkowe, wypróżnienia, trawienie? - nie narzekam
2. czy masz stwierdzone inne choroby? jeśli tak to czym je leczysz? nie mam
3. czy masz alergie pokarmowe? - raczej nie, przynajmniej o niczym takim nie wiem
4. czy w rodzinie są jakieś choroby? - nic szczególnego. Mama alergiczka, siostra ma od lat problemy z pęcherzem
5. jak długo męczą Cię wymienione dolegliwości? - parę ładnych lat już będzie.
Przejście na dietę bezgl. zasugerowała mi wspomniana już pani podolog. Uważam ją za bardzo kompetentną osobę, która z racji zawodu sporo widziała, z resztą sama ma Hashimoto. Powiedziała, że od razu poprawi mi to samopoczucie, a widoczne zmiany (w stanie paznokci) powinny być po min. 3 miesiącach. Dlatego zaczęłam się samodiagnozować - bez wizyty u lekarza. Raczej nikt by mi nie dał skierowania, bo coś mi się wydaje i w internecie poczytałam. To był taki strzał trochę na ślepo - na zasadzie, że nareszcie coś pasuje i wiadomo co z tym fantem można zrobić.

Czyli nadal wiem, że nic nie wiem...:(
.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

przeciwciała AGA są teraz wykorzystywane najwyżej do diagnozy nadwrażliwości na gluten, a nie nietolerancji/alergii czy celiakii.

a powiedz, bo o to właśnie chciałam dalej pytać- łuszczycowe zapalenie stawów- co jeszcze badano wtedy, oprócz CRP (które może być w normie mimo choroby...)?
czy stawy dokuczają Cię teraz jeszcze bardziej?
z tymi chorobami jest tak, że nie zawsze dają jednoznaczne wyniki, jeśli odczuwasz pogorszenie, należy powtórzyć badania. przy zaostrzeniach mogą pojawić się wskaźniki np. przeciwciała ANA, których do tej pory brakowało.

czy ta podolog, nie zna jakiegoś dobrego dermatologa? przydałoby się ustalić, czy to łuszczyca czy nie. jeśli tak, to znaczy, że masz chorobę z jednego worka, w którym jest również celiakia (choroby autoimmunologiczne).
trafić na dermatologa, który zanim zacznie wypisywać recepty na sterydy czy antybiotyki, autentycznie zbada i sprawdzi o co chodzi, jest bardzo ciężko, dlatego warto poszukać po znajomych, opiniach. skąd jesteś?
janna
Nowicjusz
Nowicjusz

Oprócz crp było jeszcze OB - też w porządku. Stawy nie dokuczają bardziej, cały czas jest podobnie.

Jestem z Łodzi. Co do dermatologa - zapytam jak będę w przyszłym tygodniu. Przypominam sobie, że kiedyś chyba wspominała o jakiejś lekarce przyjmującej prywatnie...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Aha czyli generalnie nie zbadano absolutnie niczego..

Uważam, że warto poświęcić czas i trochę pieniędzy, ale mieć 100% diagnozę na papierku i przez to adekwatne leczenie. Strzelanie na oślep lekami, dietami przy ewidentnej chorobie tylko utrudni dojście do źródła problemu.
janna
Nowicjusz
Nowicjusz

Oczywiście masz rację. Myślę, że zacznę od dobrego dermatologa, bo to najbardziej widoczne i dokuczające. Potem pogadam z moim lekarzem rodzinnym - może mile mnie zaskoczy...
Dziękuję Leeloo.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

też bym tak podziałała g:) oprócz skóry, przyjrzałabym się tym stawom. może: weź zeszycik i po prostu spisuj WSZYSTKO co jadłaś i piłaś Z GODZINAMI. taki dziennik żywieniowy. kiedy zauważysz zmianę w skórze i stawach też zapisz to w tym zeszycie z godziną. po miesiącu będzie można zobaczyć, czy jest jakaś zależność i możliwa jest alergia opóźniona.

daj znać co i jak, będziemy kombinować :batman:
ODPOWIEDZ