Reakcja na spożyty gluten po 2 dniach
Moderator: Moderatorzy
Re: Reakcja na spożyty gluten po 2 dniach
możesz wykonać badania na alergie w klasie IgG i IgE. IgE z krwi, jeśli wszystko będzie ujemne to dorobiłabym skórne.
niestety to wszystko kosztuje i nie mało.
jak oceniasz swoje spożycie produktów przetworzonych, z konserwantami i barwnikami, glutaminianem sodu? często? czy tylko właśnie w takich sytuacjach na mieście? Może to właśnie na nie masz nietolerancję. Są na to badania, musiałbyś poszperać w sieci gdzie je zrobić.
niestety to wszystko kosztuje i nie mało.
jak oceniasz swoje spożycie produktów przetworzonych, z konserwantami i barwnikami, glutaminianem sodu? często? czy tylko właśnie w takich sytuacjach na mieście? Może to właśnie na nie masz nietolerancję. Są na to badania, musiałbyś poszperać w sieci gdzie je zrobić.
Miesiąc temu kupiłem książkę "zamień chemie na jedzenie" i od tego czasu skanuję KAŻDĄ etykietkę właśnie w poszukiwaniu takich substancji. Jednak wiadomo, że jak jem na mieście to jest to niemożliwe.
Zatem czy dobrym pomysłem jest zaczęcie od badania Food Detective (mino wszystko oferuje najlepszy stosunek ilości badań do ceny) ?
Zatem czy dobrym pomysłem jest zaczęcie od badania Food Detective (mino wszystko oferuje najlepszy stosunek ilości badań do ceny) ?
Jeśli masz reakcje na chemię, to FD nic nie pomoże. FD bada jedzenie i niektóre produkty w grupach np. jeśli miałbyś uczulenie na dorsza, to się nie dowiesz, bo dorsz jest ujęty w grupie "mieszanka ryb białych". Jeśli Ci to nie przeszkadza i oprócz eliminacji glutenu (wtedy odpada kilka alergenów z badanego panelu- gluten, pszenica, żyto..) masz różnorodną dietę, to możesz się zastanowić nad jego wykonaniem.
A są jakieś testy na chemię? 

są, aczkolwiek w Polsce nadal niezbyt popularne.
Witam!
Postanowiłem zrobić badanie Food Detective. Zaczekałem na moment kiedy będę bardzo źle się czuł (licząc na to, że będzie wtedy we krwi duuuużo przeciwciał).
Dla nie-wtajemniczonych, mamy 4 różne możliwe wyniki (-ujemny, +słabo dodatni, ++dodatni, +++silnie dodatni)
Wyniki:
Pszenica ++
Kukurydza +
Żyto +
Mleko krowie ++
Jajko +++
Papryka +
Drożdże +++
Pozostałe ujemne
Pytanie: Czy jest to możliwe, że faktycznie mam nietolerancje na wyżej wymienione produkty, i mimo to od dziecka prawie codziennie piłem mleko i jadłem jajka i czułem się dobrze?
Coś mi właśnie tutaj nie do końca pasuje, tym bardziej, że poczytałem trochę o badaniu FD w internecie i każdy kto tylko się na ten temat wypowiadał też miał jajka i mleko na liście...
Pozdrawiam
Postanowiłem zrobić badanie Food Detective. Zaczekałem na moment kiedy będę bardzo źle się czuł (licząc na to, że będzie wtedy we krwi duuuużo przeciwciał).
Dla nie-wtajemniczonych, mamy 4 różne możliwe wyniki (-ujemny, +słabo dodatni, ++dodatni, +++silnie dodatni)
Wyniki:
Pszenica ++
Kukurydza +
Żyto +
Mleko krowie ++
Jajko +++
Papryka +
Drożdże +++
Pozostałe ujemne

Pytanie: Czy jest to możliwe, że faktycznie mam nietolerancje na wyżej wymienione produkty, i mimo to od dziecka prawie codziennie piłem mleko i jadłem jajka i czułem się dobrze?
Coś mi właśnie tutaj nie do końca pasuje, tym bardziej, że poczytałem trochę o badaniu FD w internecie i każdy kto tylko się na ten temat wypowiadał też miał jajka i mleko na liście...
Pozdrawiam

Mleko krowie i jaja to najczęstsze alergeny, bo mają potwornie alergizujące białka- a dokładnie kilka rodzajów białek, uczulać może nie tylko jeden konkretny "zawsze winny" związek.
Tak jest to możliwe, bo alergie, które wykazuje FD są w klasie IgG, a więc sa to bardziej reakcje opóźnione, czasem niesamowicie trudne do wykrycia. I to, że jadłeś jajka i mleko całe swoje życie i czułeś się PO nich normalnie, nie wyklucza, że dzień czy 2-3-4 dni później nie miałeś reakcji. A reakcje są przeróżne, często niezwiązane z układem pokarmowym np. migrena, apatia, bóle stawów, ale to zapewne już doczytałeś.
Tak jest to możliwe, bo alergie, które wykazuje FD są w klasie IgG, a więc sa to bardziej reakcje opóźnione, czasem niesamowicie trudne do wykrycia. I to, że jadłeś jajka i mleko całe swoje życie i czułeś się PO nich normalnie, nie wyklucza, że dzień czy 2-3-4 dni później nie miałeś reakcji. A reakcje są przeróżne, często niezwiązane z układem pokarmowym np. migrena, apatia, bóle stawów, ale to zapewne już doczytałeś.
Jednak ktoś jeszcze robi FD 
moje wyniki są tutaj
Stronka trochę zaniedbana, ale co trzeba to jest. Jeśli chodzi o mnie i moją chorobę jelit to akurat wiem, że gluten mam podwyższony, ale to nie on najbardziej bije mi flaki. Po pierwszym ataku choroby będąc na restrykcyjnej diecie nie jadłem mleka, nabiału - jajek nie pamiętam. Ale chleb normalny żarłem - wynik był po badaniu w okresie 5 lat: prawie żadnych śladów po chorobie. Dieta poszła do kosza to i "bumerang" wrócił.
Na diecie wg FD jestem od 8 maja. Po miesiącu odstawiłem leki na alergie wziewną - nie jakieś tam mocne, tylko amertil, i cały okres pyłków przeszedł mi bez prochów.

moje wyniki są tutaj
Stronka trochę zaniedbana, ale co trzeba to jest. Jeśli chodzi o mnie i moją chorobę jelit to akurat wiem, że gluten mam podwyższony, ale to nie on najbardziej bije mi flaki. Po pierwszym ataku choroby będąc na restrykcyjnej diecie nie jadłem mleka, nabiału - jajek nie pamiętam. Ale chleb normalny żarłem - wynik był po badaniu w okresie 5 lat: prawie żadnych śladów po chorobie. Dieta poszła do kosza to i "bumerang" wrócił.
Na diecie wg FD jestem od 8 maja. Po miesiącu odstawiłem leki na alergie wziewną - nie jakieś tam mocne, tylko amertil, i cały okres pyłków przeszedł mi bez prochów.
-
- Aktywny Forumowicz
A co to takiego to badanie FD? wyjaśnijcie mi bo nie wiem
O badaniu Food Detective piszemy na forum bardzo często. Poprzez wyszukiwarkę słowną w górnym prawym rogu znajdziesz wszystkie posty w tym temacie i odpowiedzi na pytania. FD to domowy jak na razie najtańszy test z krwi na alergie IgG zależne, tzw. opóźnione/ nietolerancje pokarmowe.
Tu masz wszystko elegancko wyjaśnione
:
http://www.fooddetective.pl
Tu masz wszystko elegancko wyjaśnione

http://www.fooddetective.pl
Witam!
Mam jeszcze kilka pytań:
Po jakim czasie od odstawienia pokarmów, które wykazał FD, mogę poczuć poprawę samopoczucia? Mówimy tutaj o dniach, tygodniach czy miesiącach?
Pytam ponieważ odkąd zrobiłem badania (2 tygodnie) wyeliminowałem ze swojego jadłospisu jajka, mleko i większość mięsa (pszenice wyeliminowałem już dawno). Jestem więc na prawie wegańskiej diecie no i właśnie czuję się jakoś tak dziwnie... Czytałem w necie, że takie "dziwne" samopoczucie może być oznaką oczyszczania organizmu, ale nie wiem na ile to prawda i jak długo może trwać.
Mam jeszcze kilka pytań:
Po jakim czasie od odstawienia pokarmów, które wykazał FD, mogę poczuć poprawę samopoczucia? Mówimy tutaj o dniach, tygodniach czy miesiącach?
Pytam ponieważ odkąd zrobiłem badania (2 tygodnie) wyeliminowałem ze swojego jadłospisu jajka, mleko i większość mięsa (pszenice wyeliminowałem już dawno). Jestem więc na prawie wegańskiej diecie no i właśnie czuję się jakoś tak dziwnie... Czytałem w necie, że takie "dziwne" samopoczucie może być oznaką oczyszczania organizmu, ale nie wiem na ile to prawda i jak długo może trwać.
Ponieważ każdy organizm jest INNY, inaczej tez reaguje na wszystko co się z nim uskutecznia. Można tylko szacować, podawać ogólne przybliżone wartości, ale prawda jest taka, że ..nie ma reguły.
FD ustalił uśredniony czas eliminacji - 3 miesiące.
Oczywiście, że możesz czuć się dziwnie, w końcu masz odwyk od największych "spożywczych narkotyków" jak i od swoich żywieniowych nawyków czynionych przez całe życie.
2 tygodnie to jeszcze dość krótko. sama skóra potrzebuje MINIMUM 30 dni na regenerację, krew- 90 dni.
FD ustalił uśredniony czas eliminacji - 3 miesiące.
Oczywiście, że możesz czuć się dziwnie, w końcu masz odwyk od największych "spożywczych narkotyków" jak i od swoich żywieniowych nawyków czynionych przez całe życie.
2 tygodnie to jeszcze dość krótko. sama skóra potrzebuje MINIMUM 30 dni na regenerację, krew- 90 dni.
Ja odstawiłem leki na alergię po miesiącu i cały sezon pylenia przeszedł już bez oznak. Jednak różne przypadłości mają różny czas oznak poprawy. Jeśli jesteś na diecie już jakiś czas i nie ma żadnych oznak poprawy to musisz dokładnie zerknąć na składy produktów, które spożywasz. Może jesz COŚ gdzie jest domieszka jakiegoś zakazanego składnika. Ja dla przykładu nie mogę też roślin strączkowych, a w sklepach z żywnością bg są makarony bezjajeczne (jajek też nie moge) , które są bg ale są z domieszką włókien grochu - więc odpadają. W czekoladzie są domieszki produktów otrzymywanych ze soi, których też nie mogę - tak więc przewertuj składy.DarekN16 pisze:Witam!
Po jakim czasie od odstawienia pokarmów, które wykazał FD, mogę poczuć poprawę samopoczucia?
Czytałem w necie, że takie "dziwne" samopoczucie może być oznaką oczyszczania organizmu, ale nie wiem na ile to prawda i jak długo może trwać.
Powód może też być, że spożywasz coś na co masz nietolerancję, a nie był w zestawie badanych produktów - przeanalizuj co zjadasz poza składem panelu.
Dieta wynikająca z FD jest dietą eliminacyjną i ma na celu pozbawienie produktów, które wkurzają Twój system immunologiczny - nie ma tu mowy o jakimś oczyszczaniu. Jeśli coś takiego gdzieś wyczytałeś to są to brednie nie na temat.
p/s - może zrobić dział na temat testów i tam by pisali ludziska na temat nich, bo temat wplótł się w inny.