celiaka pezeciwskazaniem do wycięcia 3-go migdałka
Moderator: Moderatorzy
celiaka pezeciwskazaniem do wycięcia 3-go migdałka
Witam, córka ma 5 lat, od maja ma zdjagnozowaną celiakę. Od roku zmaga się z ropnymi katarami i ciągłymi infekcjami górnych i dolnych dróg oddechowych. Przyczyną jest przerost trzeciego migdałka. Mam skierownie od czterech różnych laryngologów na jego wycięcie. Termin mamy pod koniec pażdziernika. Mam jednak jeden problem, ponieważ lekarz gastroenterolog sprzeciwia się zabiegowi twierdząc, że może zaszkodzić córce (w sensie złego gojenia się ranki). Córka morfologię ma ok, czuje się dobrze (oprócz stałego ropnego kataru), jest na diecie bg. Nie mamy czasu na szukanie nowego lakarza gastro. bo termin zabiegu nagli. Co o tym sadzicie? Chciałabym córce pomóc, uważam że częste podawanie antybiotyku na infekcje jest złe dla jelit tym bardziej u celiakowca dlatego lepiej usunąć migdał. Z gory dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie, pozdrawiam.
-
- Aktywny Forumowicz
Re: celiaka pezeciwskazaniem do wycięcia 3-go migdałka
Nie wiem co to ma do rzeczy, bo moje dziecko z celiakią jest po operacji wyrostka, myślę, że poważniejszym zabiegu i nikt nie dyskutował, że celiakia może być przeciwwskazaniem ... Dziwią mnie ci lekarze ...
nie kwestionuję zdania lekarza, ale jego argument jest dla mnie trochę niedorzeczny. jak zdiagnozowano celiakię? jeśli przeciwciałami, to czy znacie ich poziom z teraz?
morfo jest ok, dieta bg jest, a jak sama mówisz antybioty to zło gorsze od ew. wydłużonego gojenia ranki..
możecie jeszcze zasięgnąć opinii innego gastrologa, w razie wątpliwości.
morfo jest ok, dieta bg jest, a jak sama mówisz antybioty to zło gorsze od ew. wydłużonego gojenia ranki..
możecie jeszcze zasięgnąć opinii innego gastrologa, w razie wątpliwości.
Migdałek wycięty, wszystko ok
no to świetnie 

Dobrze, że zdecydowaliście się na usunięcie. Sama mam oba usunięte, trzeciego nie miałam nigdy i to była jedna z lepszych decyzji w moim życiu. Skończyła się 2-letnia przewlekła angina wreszcie. Co ma gojenie się ranki do celiakii??? Może ludzie z celiakią w ogóle nie powinni być poddawani żadnym zabiegom przy takim roku rozumowania.