Interpretacja wyników...
Moderator: Moderatorzy
Interpretacja wyników...
Witam,
Niedawno otrzymałem wyniki badań krwi:
P/c przeciw endomysium IgA (N79)
W badanym materiale WYKRYTO obecność przeciwciał przeciwko endomysium.
Miano: 1:640
P/c przeciw endomysium IgG (N79)
Miano: 1:40
Co to dokładnie oznacza ?
Niedawno otrzymałem wyniki badań krwi:
P/c przeciw endomysium IgA (N79)
Miano: 1:640
P/c przeciw endomysium IgG (N79)
Miano: 1:40
Co to dokładnie oznacza ?
--
Michał Przybyłowicz
xPrzybyLx
Michał Przybyłowicz
xPrzybyLx
Re: Interpretacja wyników...
to znaczy, że masz swoiste przeciwciała występujące w chorobie trzewnej- celiakii. w klasie IgA są naprawdę wysokie.
Co Cię skłoniło do badań? zlecił je lekarz, czy sam je zrobiłeś? jesteś pod opieką dobrego internisty lub gastrologa? chorujesz na coś jeszcze?
Co Cię skłoniło do badań? zlecił je lekarz, czy sam je zrobiłeś? jesteś pod opieką dobrego internisty lub gastrologa? chorujesz na coś jeszcze?
Gastrolog mnie wysłał, bo od bardzo długiego czasu (wiele lat) mam problemy z przyswajaniem żelaza...
(nawet suplementy nie działają)
No i dodatkowo mam chorobę Leśniowskiego-Crohna... ale to wiem dopiero od początku 2013 roku...
(nawet suplementy nie działają)
No i dodatkowo mam chorobę Leśniowskiego-Crohna... ale to wiem dopiero od początku 2013 roku...
--
Michał Przybyłowicz
xPrzybyLx
Michał Przybyłowicz
xPrzybyLx
ok 8-10% osób chorych na Crohna ma też celiakię.
bardzo dobrze, że gastrolog wysłał Cię na to badanie. na diecie bezglutenowej przyswajanie żelaza wróci do normy. Witamy na pokładzie
bardzo dobrze, że gastrolog wysłał Cię na to badanie. na diecie bezglutenowej przyswajanie żelaza wróci do normy. Witamy na pokładzie

Mam tylko pytanie: po jakim czasie powinienem spodziewać się jakichś rezultatów diety bezglutenowej ?
Czytałem, że odbudowa włosków w jelicie może trwać od kilku miesięcy nawet do kilku lat u dorosłej osoby.
Czytałem, że odbudowa włosków w jelicie może trwać od kilku miesięcy nawet do kilku lat u dorosłej osoby.
--
Michał Przybyłowicz
xPrzybyLx
Michał Przybyłowicz
xPrzybyLx
w moim przypadku po roku diety miałam taką diagnozę
= przeciwciała ujemne
= wynik biopsji - obraz jelit odpowiadał leczonej chorobie trzewnej, ale na pewno nie były odbudowane jeszcze jak trzeba, czy coś w tym stylu było
natomiast odczuwalna dla mnie poprawa nastąpiła po ok 3 miesiącach diety
= przeciwciała ujemne
= wynik biopsji - obraz jelit odpowiadał leczonej chorobie trzewnej, ale na pewno nie były odbudowane jeszcze jak trzeba, czy coś w tym stylu było
natomiast odczuwalna dla mnie poprawa nastąpiła po ok 3 miesiącach diety
xPrzybyLx pisze:Mam tylko pytanie: po jakim czasie powinienem spodziewać się jakichś rezultatów diety bezglutenowej ?
To jest sprawa indywidualna. Każdy regeneruje się i reaguje w swoim czasie, nie ma do tego żadnej reguły. Biopsję kontrolną robi się po ok. 1.5 roku od włączenia diety bezglutenowej.
Na pewno różnicę w samopoczuciu, wypróżnieniach itd. poczujesz w niedługim czasie. Natomiast nie wiadomo jak wygląda błona śluzowa jelita, także ciężko ocenić zaawansowanie choroby. Czy doszło do atrofii, czy na razie nacieki i przerosty.
Sprawy żelazowe poprawią się jak tylko jelita się podgoją. Po morfologii, żelazie i ferrytynie będzie widać czy proces gojenia ruszył.
Witam,
Proszę o interpretacje wyników badań:
Przeciwciała tTG IgA: <2, przy normach:
<20 wynik ujemny
>=20 wynik dodatni
W klasie IgG: 0,04, wg. podanych norm wynik jest ujemny.
Jeśli dobrze rozumiem wyniki świadczą, ze nie mam celiakii. Choruje na chorobę Hashimoto, stąd wykonanie badania.
Proszę o interpretacje wyników badań:
Przeciwciała tTG IgA: <2, przy normach:
<20 wynik ujemny
>=20 wynik dodatni
W klasie IgG: 0,04, wg. podanych norm wynik jest ujemny.
Jeśli dobrze rozumiem wyniki świadczą, ze nie mam celiakii. Choruje na chorobę Hashimoto, stąd wykonanie badania.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Warto byłoby założyć swój wątek.
U dorosłych często w ogóle nie występują przeciwciała (ich ujemny wynik nie wyklucza choroby).
U dorosłych często w ogóle nie występują przeciwciała (ich ujemny wynik nie wyklucza choroby).
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee