Wysoki poziom przeciwciał pomimo diety i zanik miesiączki

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Paulina_W
Nowicjusz
Nowicjusz

Wysoki poziom przeciwciał pomimo diety i zanik miesiączki

Post autor: Paulina_W »

O chorobie trzewnej dowiedziałam się w październiku 2013r.
Przypadkowo wykonane badanie morfologii krwi wykazało bardzo silną anemię (Hemoglobina-6,5 żelazo też bardzo niskie), po wielu badaniach i wywiadzie lekarskim, w badaniu USG jamy brzusznej i płuc wszystko w porządku. Internista dociekliwy podejrzewał krwawienia wewnętrze, skierował mnie do poradni gastroenterologicznej.
Tam lekarz gastrolog skierował mnie na gastroskopię, podczas badania lekarz pobrał wycinki z dwunastnicy i jelita i zrobił test na helicobater. Helicobacter wyszedł dodatni, przeszłam kurację antybiotykową. Wynik biopsji z wycinków z dwunastnicy i jelita wykazały całkowity zanik kosmków jelitowych w skali 3c Marsha, od razu padła diagnoza celiakia.
Dodam że nie miałam dolegliwości żołądkowych, zawsze starałam się odżywiać zdrowo i racjonalnie. Sporadyczne wzdęcia i niestrawności przy zjedzeniu czegoś ciężkostrawnego rzeczywiście się zdarzało, ale nic tak uciążliwego, że mogłabym wcześniej podejrzewać chorobę.

Od tamtej pory jestem pod stałą opieką poradni gastroenterologicznej w Radomiu.
Mój lekarz skierował mnie na badanie przeciwciał IgA zaraz po otrzymaniu wyniku z biopsji. Badanie potwierdziło celiakię, wynik IgA-210 RU/ml podczas gry norma wynosi <20.
Przeszłam na dietę. Dbam o to co jem i jak jem (higiena w kuchni itp.). Po pół roku diety lekarz skierował mnie na powtórne badanie przeciwciał IgA, wynik niezadowalający bo 81 RU/ml, jest poprawa, ale dalej lekarz twierdzi że w diecie gdzieś nieświadomie znajduje się gluten.
Rzeczywiście, jadłam produkty bez licencji przekreślonego kłosa, o których wyczytałam w internecie, że "podobno są bezpieczne" typu frytki w McDonalds czy chipsy Lays solone.
Przy tym badania morfologii krwi znacznie poprawiły się. Żelazo skoczyło na 140, hemoglobina również skoczyła 16,6 g/dl, więc wchłanianie znacznie się poprawiło (można podejrzewać, że kosmki regenerują się).
Po 3 miesiącach restrykcyjnej diety powtórzyłam badania. W międzyczasie pojawił się kolejny problem, zanik miesiączkowania. Wcześniej gdy przyjmowałam antykoncepcję nie miałam z tym żadnych problemów i zaburzeń. Po odstawieniu antykoncepcji przez 2-3miesiące było też wszystko OK. Od 4 miesięcy nie mam menstruacji.
Chcemy z mężem starać się o dziecko, ale ginekolog twierdzi, że zaburzenia miesiączkowania nie są związane z celiakią i przepisała mi hormony, najpierw luteinę, ale nic nie pomogło.
Zrobiłam badania hormonów, FSH 7,69 mlU/ml, estradiol 73,39 pg/ml, progesteron 0,69 ng/ml, prolaktyna- 4,41 ng/ml i teraz przyjmuję miesięczną kurację Femoston mite-w ciągu miesiąca powinna wg dr wystąpić miesiączka.
Wracając do tematu przeciwciał, dzisiaj odebrałam wyniki powtórzonych po 3 miesiącach restrykcyjniejszej diety przeciwciał IgA, i wynik-91 RU/ml.
Lekarzowi opadły ręce (mnie też) dlaczego? skoro pilnowałam co jem i naprawdę nie jadłam tych podejrzanych produktów a przeciwciała są nadal wysokie?
Lekarz stwierdził dodatkowo że taki poziom może zaburzać gospodarkę hormonalną organizmu i że jego zdaniem może to mieć wpływ na zanik miesiączki.
Teraz mam przez półtora miesiąca mam spisywać codziennie co jem i nie spożywać gotowych mieszanek bg bo podobno one są nie do końca bezpieczne, gdyż zawierają skrobię pszenną bezglutenową. Po tym czasie będziemy powtarzać badania na przeciwciała.
Czy ktoś z Was miał takie wyniki IgA mimo stosowania diety?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Wysoki poziom przeciwciał pomimo diety i zanik miesiączk

Post autor: Leeloo »

3 miesiące diety to krótko, za krótko dla wielu by zregenerować tak zniszczone kosmki (3c), w sumie to ich kompletny brak.
Najważniejsze, że spadają!

idea ze spisywaniem tego co jesz i rezygnacja ze skrobi pszennej - jak najbardziej, nie zaszkodzi, a może pomóc. zobaczymy, czy jest możliwe zanieczyszczenie.
jak wygląda higiena w kuchni? mieszkasz z glutenowymi?

"Po odstawieniu antykoncepcji przez 2-3miesiące było też wszystko OK. Od 4 miesięcy nie mam menstruacji. " no niestety..trzeba czekać i liczyć się z takimi przygodami po zabawie z syntetycznymi hormonami.

jakie masz BMI?
Paulina_W
Nowicjusz
Nowicjusz

Moje BMI to 20, więc jest OK. Raczej nie schudłam na diecie bezglutenowej.

Jestem na diecie w sumie już rok. Zaczynałam dietę z IgA ponad 200, po pół roku diety miałam 81, a po 3 miesiącach zaostrzonej diety zamiast spaść to znowu w górę IgA do 91...

Higiena w kuchni myślę że jest rozsądna, co prawda nie mam osobnych naczyń, ale myślę że dokładne mycie płynem wystarcza. Mam osobną deskę do krojenia i durszlak.
Mąż je podobnie jak ja. Makaron to główny produkt który gotuję na 2 garnki. Poza tym raczej gotuję bezglutenowo dla nas dwojga.

Dzisiaj w Pytaniu na śniadanie autorki nowej książki Dieta bez pszenicy wspominały właśnie o tym, że mąki bezglutenowego mogą nie być do końca bezpieczne.
Odstawiam mieszanki bg na półtora miesiąca żeby zobaczyć w kolejnym badaniu czy to coś zmieni w wyniku badania.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: sandyy »

A napisz moze przykladowy dzienny jadlospis, co jesz i jak przygotowujesz, co dodajesz. Moze jest cos jeszcze?
Mnie ostatnio dziewczyny tu oswiecily - maki Schar mimo, ze mieszanki to nie zawieraja maki pszennej bg :)

Kasze przeplukujesz zimna woda? Przegladasz wczesniej pod katem zawartosci obcych ziaren?

Ja po hormonach - plastry evra - po odstawieniu pierwsza miesiaczke mialam normalna, druga to jakies plamienie jednego dnia i cykl chyba 15-dniowy, kiedy norma dla mnie to 30-32 dni, poznifj 3-4 miesiace calkowity brak okresu. Wiec zamieszanie straszne
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Ok sorki, zgubiłam zdanie o półrocznej diecie.

Czy badanie było robione w tym samym labie?

Można by zobaczyć co się dzieje z jelitami w środku, jeżeli nic się nie zmieni..
Sprawdź swoje leki czy nie mają czegoś podejrzanego. Herbaty..
Macie osobne maselniczki, słoiki, patelnię? Tu jest prawie pewne skażenie.

Nie popadałabym w takie paranoje, gdyby były zanieczyszczone, nie tylko Ty miałabym taką zagwozdkę z przeciwciałami, ludzie zgłaszaliby objawy itd..
Paulina_W
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie mam podejrzeń o zanieczyszczeniu glutenem w kuchni, dbam o to. Za Waszą radą na pewno będę dbała jeszcze bardziej.
Juz kupiłam osobne sztućce dla mnie.
Mycie garnków wodą z płynem wystarczyć powinna, prawda? Myślałam długo w czym mogę przyjmować gluten nieświadomie.
Wpadłam na pmysł gum orbit? kiedyś wyczytałam na forum, że są bezpiecznie. Pastylki do ssania cholinex?
czy ktoś się orientuje czy są bezpieczne?
czy w pomadce pielęgnacyjnej może być gluten? używam od zawsze sztyftu Neutrogena. Może tutaj tkwi problem.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

jakieś orbit był badane, ale pewności nigdy nie ma, że akurat dana guma jest ok. Cholinex- sprawdź skład na ulotce.
Pomadki mogą mieć gluten jak najbardziej, również sprawdź skład.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Co ci pan doktor przepisał???? Femoston mite? Przecież to jest preparat dla kobiet w okresie menopauzy. Ty nie masz menopauzy, to znaczy przedwczesnego wygasania czynności jajników. Masz estradiol powyżej 50, FSH też jest ok. Nie wskazuje to na hipogonadyzm hipogonadotropowy- czyli niedoczynność przysadki ani na hipogonadyzm hipergonadotropowy- czyli taki jak w menopauzie. Brakuje w tym badaniu wyniku LH jeszcze do pełnej diagnostyki osi przysadka- jajniki, ale na podstawie samego FSH i estradiolu można już wstępnie powiedzieć, że hipogonadyzmu nie masz. Estradiol, który jest w tym preparacie może zablokować oś przysadka- jajniki i wtedy to na pewno w ciążę nie zajdziesz.

A tarczyca? TSH, Ft3 i Ft4? To ci ktoś zbadał?
Paulina_W
Nowicjusz
Nowicjusz

Byłam badane na tarczycę, badania wyszły ok. Ginekolog przepisała mi Femoston Mite, tłumaczyła mi nawet żebym się nie przerażała ulotką w której wyczytam, że to lek na menopauzę, bo u mnie on ma inne zadanie. Zamiast jakiś dwóch rodzajów hormonów dr stwierdziła że Femoston Mite będzie odpowiedni... Biorę lek już 3 tydzień, a okresu jak nie było tak nie ma. Po wybraniu całego opakowania mam się zgłosić na wizytę.
Paulina_W
Nowicjusz
Nowicjusz

Tutaj znalazłam info że pomadka do ust Neutrogeny jest bezpieczna wg producenta: http://www.celiac.com/gluten-free/topic ... -products/
Paulina_W
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziewczyny a czy w pastach do zębów doszukiwać się niebezpieczeństwa? nie chcę popadać w paranoję...;)
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Past do zębów raczej się nie bój. A prolaktyna jakie ma normy w labie, w którym robiłaś?

Podaj wyniki Ft4, Ft3 i TSH z normami. To, że wyniki mieszczą się teoretycznie w normie, nie oznacza, że jest dobrze. Poza tym jeśli byś miała Hasi, to można przypadkowo trafić Ft3 i Ft4 w normie, a za kilka tygodni już w normie nie jest.
Stosowania pigułek na menopauzę celem zajścia w ciążę nie będę komentować.
Paulina_W
Nowicjusz
Nowicjusz

Dostałam dzisiaj odpowiedź d producenta Cholinex pastylek na gardło, że są bezpieczne. Może komuś się przyda.
alva_alva muszę odszukać w stercie badań tych na tarczycę i podam wyniki. Dziękuję za wszelkie rady.
Awatar użytkownika
sandyy

Post autor: sandyy »

Super, ze cholinex jest ok :)
Swietna wiadomosc!!
ODPOWIEDZ