Celiakia?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Waldi77
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Celiakia?

Post autor: Waldi77 »

Podwyższenie nie jest znaczne, norma wynosi do 490 w moczu, u niego było dwa razy blisko 600. We krwi norma jest do 100 a on miał 130. Lipazę ma 41 w normie do 60.
Ja natomiast mam obecnie wyniki w normie, o problemach z trzustką świadczą dwa przebyte szpitalnie OZT (pierwsze V.2012, drugie VI.2013) oraz kilka zaostrzeń, które "pokonałem" w domu. Dodatkowo od około siedmiu lat mam problemy gastryczne (biegunki, bóle brzucha - nieraz pleców, mrowienie brzucha), które obecnie przypisano PZT.
Waldi77
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam ponownie
Termin endoskopii jest już ustalony, odbędzie się ona na początku stycznia.
Lekarz uspokajał mnie, że dodatnie przeciwciała p/transglutaminazie klasa IgG nie muszą wcale oznaczać celiakii, ale jakoś nie udało mi się znaleźć nic innego, w czym te przeciwciała są obecne... Dodatkowo "dopasowałem" jeszcze jednen objaw u synka - często swędzi go skóra (zwłaszcza na pośladkach i od łokcia do ramienia - widać tam też drobną wysypkę). Do tej pory myśleliśmy, że to alergia (mały jest alergikiem) ale teraz to widzę "drugie dno"...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

emm...no ciekawe w czym jeszcze te przeciwciała się pojawiają, naprawdę intryguje mnie to zagadnienie i odpowiedź lekarza :galy:

no to jakby klasyczny Duhring..masz może zdjęcie tych zmian?
Waldi77
Nowicjusz
Nowicjusz

Mnie też to zdziwiło ale nie wnikałem, bo była to rozmowa na telefon. Jestem realistą i zdaję sobie sprawę, że uniknięcie celiakii jest mało realne, ale przy okazji tych badać zastanowiło mnie jedne pytanie - dlaczego wykonuje się badanie przeciwciał p/transglutaminazie w dwóch klasach, czyli IgA i IgG, skoro w IgA może wyjść niedobór i wynik fałszywie ujemny. Jeżeli tak jest, to dlaczego jako pierwsze testu przesiewowego nie wykonuje się samego IgG?
Lekarz zaznaczył, że będą wykonane dodatkowe badania z krwi (jak dobrze zrozumiałem to jakieś immunoglobuliny). Co do tych zmian, to teraz nie jestem w stanie ich pokazać, bo mały śpi ale nie wiem, czy da się je uwidocznić na zdjęciu, gdyż są bardzo małe i słabo widoczne.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

nie odpowiem Ci na to pytanie. ale też je zadawałam, bo to nielogiczne.
na dzień dzisiejszy ogarnięty lekarz najpierw zleca badanie IgA ogółem, potem decyduje które dalej.
ODPOWIEDZ