Podwyższenie nie jest znaczne, norma wynosi do 490 w moczu, u niego było dwa razy blisko 600. We krwi norma jest do 100 a on miał 130. Lipazę ma 41 w normie do 60.
Ja natomiast mam obecnie wyniki w normie, o problemach z trzustką świadczą dwa przebyte szpitalnie OZT (pierwsze V.2012, drugie VI.2013) oraz kilka zaostrzeń, które "pokonałem" w domu. Dodatkowo od około siedmiu lat mam problemy gastryczne (biegunki, bóle brzucha - nieraz pleców, mrowienie brzucha), które obecnie przypisano PZT.
Celiakia?
Moderator: Moderatorzy
Re: Celiakia?
Witam ponownie
Termin endoskopii jest już ustalony, odbędzie się ona na początku stycznia.
Lekarz uspokajał mnie, że dodatnie przeciwciała p/transglutaminazie klasa IgG nie muszą wcale oznaczać celiakii, ale jakoś nie udało mi się znaleźć nic innego, w czym te przeciwciała są obecne... Dodatkowo "dopasowałem" jeszcze jednen objaw u synka - często swędzi go skóra (zwłaszcza na pośladkach i od łokcia do ramienia - widać tam też drobną wysypkę). Do tej pory myśleliśmy, że to alergia (mały jest alergikiem) ale teraz to widzę "drugie dno"...
Termin endoskopii jest już ustalony, odbędzie się ona na początku stycznia.
Lekarz uspokajał mnie, że dodatnie przeciwciała p/transglutaminazie klasa IgG nie muszą wcale oznaczać celiakii, ale jakoś nie udało mi się znaleźć nic innego, w czym te przeciwciała są obecne... Dodatkowo "dopasowałem" jeszcze jednen objaw u synka - często swędzi go skóra (zwłaszcza na pośladkach i od łokcia do ramienia - widać tam też drobną wysypkę). Do tej pory myśleliśmy, że to alergia (mały jest alergikiem) ale teraz to widzę "drugie dno"...
emm...no ciekawe w czym jeszcze te przeciwciała się pojawiają, naprawdę intryguje mnie to zagadnienie i odpowiedź lekarza 
no to jakby klasyczny Duhring..masz może zdjęcie tych zmian?

no to jakby klasyczny Duhring..masz może zdjęcie tych zmian?
Mnie też to zdziwiło ale nie wnikałem, bo była to rozmowa na telefon. Jestem realistą i zdaję sobie sprawę, że uniknięcie celiakii jest mało realne, ale przy okazji tych badać zastanowiło mnie jedne pytanie - dlaczego wykonuje się badanie przeciwciał p/transglutaminazie w dwóch klasach, czyli IgA i IgG, skoro w IgA może wyjść niedobór i wynik fałszywie ujemny. Jeżeli tak jest, to dlaczego jako pierwsze testu przesiewowego nie wykonuje się samego IgG?
Lekarz zaznaczył, że będą wykonane dodatkowe badania z krwi (jak dobrze zrozumiałem to jakieś immunoglobuliny). Co do tych zmian, to teraz nie jestem w stanie ich pokazać, bo mały śpi ale nie wiem, czy da się je uwidocznić na zdjęciu, gdyż są bardzo małe i słabo widoczne.
Lekarz zaznaczył, że będą wykonane dodatkowe badania z krwi (jak dobrze zrozumiałem to jakieś immunoglobuliny). Co do tych zmian, to teraz nie jestem w stanie ich pokazać, bo mały śpi ale nie wiem, czy da się je uwidocznić na zdjęciu, gdyż są bardzo małe i słabo widoczne.
nie odpowiem Ci na to pytanie. ale też je zadawałam, bo to nielogiczne.
na dzień dzisiejszy ogarnięty lekarz najpierw zleca badanie IgA ogółem, potem decyduje które dalej.
na dzień dzisiejszy ogarnięty lekarz najpierw zleca badanie IgA ogółem, potem decyduje które dalej.