Ciągłe zmęczenie pomimo diety

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Ciągłe zmęczenie pomimo diety

Post autor: pleomorfa »

Airam spokojnie, to nic strasznego, naprawdę :). Jak znajdziesz produkt z maltodekstryną, a bez znaczka to trzeba poszukać informacji od producenta lub do niego napisać o takową informację z czego owa maltodekstryna jest.
A co do sagi akurat, nawet jak komuś sam gluten nie szkodzi, to to jest taki syf, że lepiej tego nie pić. Także na zdrowie Ci to wyjdzie :)

I nie smutaj, będzie dobrze :)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

ja mam własną herbę nawet portfelu :sylwester:
Airam
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Airam »

Dzięki postaram się nie smutać ;-) ale pewnie kilka dni mi zejdzie...
A jeszcze jedno pytanko kiedy Wy macie na to wszystko czas żeby się każdego zapytać itd i jeszcze zapamiętać kto co i jak ,no i praca, dom, dzieci itp itd bo moja doba jest już za krótka ...? I jak sobie radzicie z wszystkimi niedowiarkami typu "co taka odrobinka ci szkodzi, nie przesadzaj..."
Leeloo mój portfel pewnie też w końcu zmieści herbatę, szczególnie że pieniążki zmykają z niego szybko na wszystkie badania i bg "specjały" ;-)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

tu możesz poczytać o radzeniu sobie na początku itd:

viewtopic.php?f=31&t=6500

viewtopic.php?f=31&t=5827

czasu mamy tak samo mało jak Ty :D straszne są tylko początki, potem z górki.

badania kiedyś się skończą!!, a specjały będziesz sama produkować i nagle okaże się, że wcale nie jest drogo i beznadziejnie. wręcz przeciwnie :) a przede wszystkim będzie ZDROWO. :okulary:
Awatar użytkownika
pleomorfa

Otóż to, a doba...no przydałoby się kilka godzin więcej, ale co tam. Przynajmniej nie ma nudy :sylwester:
I jak sobie radzicie z wszystkimi niedowiarkami typu "co taka odrobinka ci szkodzi, nie przesadzaj..."
W wątkach, które zapodała Leeloo jest sporo sposobów na radzenie sobie z niedowiarkami. Nie jest to wbrew pozorom takie trudne, najlepiej na początku przynajmniej po prostu to olewać, chociażby nie wiem jak trudno było :).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Airam
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Airam »

Hej :-) dzięki Wszystkim już mi dzisiaj trochę przechodzi.
Ja to wszystko wiem... ale wkurzyło i załamało mnie to że 4 lata bardzo ściśle przestrzegałam diety, a okazało się że są jeszcze "paskudztwa" w których to siedzi.... czyli wedle zasady "człowiek głupi się rodzi i głupi umiera" ;-)
miłego dnia wszystkim :-)
Anula80

Post autor: Anula80 »

Ja bym powiedział, że "człowiek się uczy całe życie" - lepiej brzmi g:)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Ja powiedzialam, ze moge miec raka, schizofremie i co tam jeszcze wyczytalam, ze to nie zwykla alergia, po ktorej dostaje wysypki, tylko choroba autoimunologiczna, gdzie niszczone sa jelita. Mysle, ze po samym slowie immunologiczna ludzie juz mysla, ze to cos powaznego, o czym nie maja pojecia i daja na luz g:D . Tak teraz ich zaskakuje :okulary:
pozdrawiam :D
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: gnieka »

Ostatnio byłam na pasowaniu pierwszoklasisty.Po uroczystości był poczęstunek.Oczywiście same glutenowe pyszności na stole.Siedziałam,przy pustym talerzyku :) i nawet napoje były niewiadomego pochodzenia.Tak więc,tradycyjnie najadłam się w domu :053:
Mama,jednego z chłopców poczęstowała mnie swoimi wypiekami.Ja grzeczna dziewczynka :oops: ładnie odmówiłam.Po kilkukrotnych namowach,powiedziałam,że jestem na diecie bezglutenowej.Jakież było zdziwienie przy stole,że się odchudzam:)bo niby z czego?(ważę 44 kg przy wzroście 160cm)w każdym razie odpowiedziałam:
-jeśli Pani uważa,że powinnam schudnąć...to jak dla Pani,tak odchudzam się i dlatego też stosuję ową dietę;)chciałabym zrzucić jakieś 5kg :053: ........

Mina i zadziwienie Pani było bezcenne:) a ja,jak to ja miałam kolejny powód do uśmiechu:) do takich,czy podobnych sytuacji podchodzę z radością i uśmiechem.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Mysle jednak, ze coraz wiecej osob wie o co chodzi. Czesto slysze jak odmawiam jedzenia, ze ktos wie o co chodzi, bo kolezanki corka ma to samo, albo szefowa zamawiala dla syna zawsze bg rzeczy itd. Jednak rodzina poki co 'walczy' najbardziej.
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
pleomorfa

Gnieka, brawa za podejście! :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Airam, wiatr w żagle i do przodu :D

gnieka, mistrzuniu !! :okulary:
ODPOWIEDZ