Celiaklia a anemia

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olka2120
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: sob 15 lis, 2014 15:23
Lokalizacja: Poznań

Celiaklia a anemia

Post autor: olka2120 »

Witam Was serdecznie!

Mam na imię Ola :) Są to dopiero początki z dietą bezglutenową. Chciałabym zasięgnąć Waszej rady. Choruje na anemie od 9 lat, mam często niedobory żelaza. Przeszłam już większość lekarzy, który mogli by mi pomóc. Gastrolog podejrzewał właśnie celiakie, jednak test i biopsja jelita wyszła ujemnie; Przeprowadzając się do nowego miasta, zapisałam się do nowego lekarza rodzinnego. Zaproponowała mi właśnie diete bezglutenową ponieważ (i tu mam do Was pytanie) istnieje możliwość sytuacji że mimo ujemnych wyników istnieje uczulenie na gluten. Dodam również że w okresie stosowania diety OB spadło mi z 40 na 6.
Proszę podpowiedzcie mi czy ta sytuacja (stosowanie diety a spadek ob) ma swoje wytłumaczenie w diecie?
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: Celiaklia a anemia

Post autor: pleomorfa »

1. Ile masz lat?
2. Jaki masz wzrost i ile ważysz?
3. Mogłabyś przytoczyć wynik biopsji?
4. Mówiąc test masz na myśli badania przeciwciał ? Jeśli tak to badania jakich przeciwciał w jakich klasach zostały wykonane? Jeśli nie to jaki test masz na myśli?
5. Jak długo jesteś na diecie?
6. Masz jakieś alergie?
7. jesteś na coś chora poza anemią?
8. masz jakieś choroby w rodzinie?
9. badałaś kiedyś ferrytynę?

Nie wolno przechodzić na dietę bezglutenową przed ukończeniem diagnostyki. A tu mi się wydaje nie jest to skończone.

Przeciwciała i biopsja nie mają nic do alergii.
Istnieją 4 jednostki chorobowe, gdzie gluten jest "problemem".
1. celiakia - mogą być przeciwciała (ale ujemny wynik nie wyklucza choroby) i występuje charakterystyczny obraz dwunastnicy najczęściej ze stanem zapalnym, gdy się ją wykluczy szuka się dalej
2. alergia na gluten IgE-zależna, bada się to poprzez testy z krwi (z tego co wiem testów skórnych na sam gluten chyba nie ma, natomiast można zrobić takowe na zboża glutenowe, przy czym nie oznacza to wtedy alergii na gluten)
3. zwykła nietolerancja glutenu - czyli alergia opóźniona IgG-zależna, bada się ją m.in. poprzez testy Immuno-pro.
4. nadwrażliwość na gluten, gdy wszystkie powyższe jednostki zostały wykluczone, a dieta bezglutenowa powoduje znaczną poprawę stanu zdrowia

Przy wszystkich jednostkach nie można być na diecie glutenowej przed ukończeniem diagnostyki, bo przekłamuje to wyniki.

Co do spadku OB, znaczyłoby to, że zniknął jakiś stan zapalny, pytanie tylko gdzie on był. Stosowanie diety jak najbardziej mogło być tego przyczyną.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8288
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Celiaklia a anemia

Post autor: Leeloo »

I jak wyglądała sytuacja z OB? Czy ono zawsze było takie wysokie, czy akurat wtedy?
Na OB może mieć wpływ milion czynników, chociażby miesiączka, zjedzenie posiłku itd.
Jeśli faktycznie zawsze było ponad normę, a na diecie spadło, to jest jakiś trop w kierunku zapalenia.

Jak u Ciebie z tarczycą?

W tytule wątku jest 'celiaklia', nie ma takiej choroby. Celiakia owszem.
olka2120
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: sob 15 lis, 2014 15:23
Lokalizacja: Poznań

Re: Celiaklia a anemia

Post autor: olka2120 »

1. Mam 23 lata
2. wzrost 163, 55 kg
3. Podczas gastroskopii został pobrane 4 wycinki.
Wynik: Polipowate fragmenty błony śluzowej żołądka bez cech rozrostu nowotworowego z cechami gastritis chronica non-activa superficialis gradus minoris.
4. Było badane TGA/z (wynik ujemny) i TGG/AMG (w normie)
5. Pierwsze moje podejście z dietą trwało nie spełna 1 miesiąc
6. nie chorowała nigdy na jakiekolwiek alergie
7. poza anemią jestem pacjentką poradni onkologicznej
8. Żadnych chorób na tle pokarmowym (wszyscy zdrowi)
9. Tak, brałam feryteryne, po odstawieniu wyniki nadal spadały w dół (błędne koło)

Z Twoim zdanie zgodę się, nie wolno tak sugerować. Sama jestem przekonana że brakiem podstawowych wiadomości z zakresu tego sposobu żywienia mogę zrobić sobie wiele złego. Tylko nie wiem jednej rzeczy, nawet jeśli poszła bym do dietetyka (to z czym) przecież nie mam postawionej diagnozy.

Dlatego chciałabym się Was dopytać, co powinnam zrobić teraz? Czy są jakiejś wyniki aby być chociaż troszkę bardziej pewnym że w jakimś stopniu jestem uczulona na gluten? Kolejny raz mam wrażenie że jestem kierowana przez lekarzy na ślepo.


OB było podwyższone przez ostatnie 2 lata. Nigdy przez ten czas nie spadło ono poniżej 20. Dopiero teraz mam tak mało. Tarczyca została przebadana, wyniki wyszły w normie.

Powiedzcie czy jest może jakaś strona, blog, książka, gdzie mogłabym zaczerpnąć jakich kolwiek podstawowych informacji na temat żywienia bez glutenu? Nie chciałabym zrobić sobie większej krzywdy niż to możliwie.

Dziękuje za Wasz poświęcony czas :)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: Celiaklia a anemia

Post autor: pleomorfa »

3. Ale to jest wynik badania histopatologicznego błony śluzowej żołądka, a do celiakii potrzebne jest badanie histopatologiczne śluzówki, ale dwunastnicy. Pobrali stamtąd jakieś wycinki?
4. Jeżeli to transglutaminaza tkankowa (sprawdzałam w internecie, bo pierwszy raz widziałam takie oznaczenia, zwykle to tTg w klasach IgA, IgG) to ok. A badanie IgA ogółem miałaś może? Jeśli jest niedobór immunoglobulin IgA to wszystkie przeciwciała w tej klasie wyjdą fałszywie ujemnie.
5. czyli teraz nie jesteś na diecie?
7. z jakiego powodu?
8. miałam na myśli wszystkie choroby niekoniecznie na tle pokarmowym, ponieważ jest pewne powinowactwo genetyczne pomiędzy różnymi chorobami i lubią one chodzić "parami".
9. Miałam na myśli badanie ferrytyny (magazyn żelaza w organizmie), a nie lek.
Dlatego chciałabym się Was dopytać, co powinnam zrobić teraz? Czy są jakiejś wyniki aby być chociaż troszkę bardziej pewnym że w jakimś stopniu jestem uczulona na gluten?
Jeżeli nie miałaś badanych wycinków z dwunastnicy to bym powtórzyła gastroskopię i tym razem z naciskiem na biopsję dwunastnicy. Bez tego diagnostyka celiakii nie jest skończona. Można też dorobić inne przeciwciała, ale ich ujemny wynik nie wykluczy choroby. Jeżeli w jelicie byłoby wszystko ok to zrobiłabym test z krwi na alergię IgE-zależną na gluten.

Po miesiącu diety taki spadek OB....ciekawe.

Po diagnostyce polecam zapisać się do Stowarzyszenia. Oprócz tego, że na ich stronie możesz znaleźć mnóstwo przydatnych informacji (o tutaj -> http://www.celiakia.pl/ ) to po zapisaniu się dostaje się pocztą książeczkę, która jest skarbnicą wiedzy dla osoby po diagnozie. W internecie i książkach komercyjnych można znaleźć wiele informacji, natomiast jak niektóre z nich są przydatne i faktycznie prawdziwe, tak niektóre to wierutne bzdury, kwestia ich odróżnienia. Natomiast tę książeczkę od stowarzyszenia mogę polecić z czystym sercem ;).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
olka2120
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: sob 15 lis, 2014 15:23
Lokalizacja: Poznań

Re: Celiaklia a anemia

Post autor: olka2120 »

Dziękuje za podpowiedź, podszkolę się z informacji na stronie. Dziękuje Ci bardzo ale to bardzo za podpowiedź :)
ODPOWIEDZ