Wyniki badań a przyjmowanie leków
Moderator: Moderatorzy
Wyniki badań a przyjmowanie leków
Proszę o informację może ktoś wie czy przyjmowanie żelaza (tardyferon) co 2 dzień i witamin m.in. kwasu foliowego i wit z gr B zafałszuje wynik badania - pakiet niedokrwistości niedoborowych : Morfologia krwi obwodowej, Retikulocyty, Odczyn opadania krwinek czerwonych (OB), Żelazo , Ferrytyna, Transferyna , Witamina B12, Białko C-reaktywne (CRP)? Bo Pani w laboratorium powiedziała mi ze muszę odstawić na min 2 tygodnie żeby wyszła mi prawda :-(
i jeszcze jedno jaką witaminę D lepiej sprawdzić bo badają wit D Total (D1,D2,D3) lub samą Wit D3
i czy przy tych badaniach dorzucenie TIBIC coś mi da? ( choć to akurat najtańsza wersja)
i jeszcze jedno jaką witaminę D lepiej sprawdzić bo badają wit D Total (D1,D2,D3) lub samą Wit D3
i czy przy tych badaniach dorzucenie TIBIC coś mi da? ( choć to akurat najtańsza wersja)
Re: Wyniki badań a przyjmowanie leków
Pani poniekąd ma rację, aczkolwiek 2 tygodnie odstawienia to wg mnie trochę za krótko. Wszystko co brałaś ma wpływ na wymienione badania oprócz OB i CRP.
Jeśli masz problem z anemią, żelazem to TIBC jak najbardziej.
Masz może link do ich oferty online? Pokrecona nieco ta witamina D.
Jeśli masz problem z anemią, żelazem to TIBC jak najbardziej.
Masz może link do ich oferty online? Pokrecona nieco ta witamina D.
Witamina D nie jest w tym pakiecie chcę ją sprawdzić osobno i Pani mnie zastrzeliła pytaniem którą...
link do badań :
https://www.alablaboratoria.pl/127-paki ... doborowych
badam się w laboratorium alab, nasze laboratorium na NFZ pokazuje kosmos a ponieważ w Bieszczadach mamy wszędzie daleko a oni mają wyniki on-line to jest to trochę łatwiejsze
Leeloo a ile poczekać żeby było miarodajnie?
link do badań :
https://www.alablaboratoria.pl/127-paki ... doborowych
badam się w laboratorium alab, nasze laboratorium na NFZ pokazuje kosmos a ponieważ w Bieszczadach mamy wszędzie daleko a oni mają wyniki on-line to jest to trochę łatwiejsze

Leeloo a ile poczekać żeby było miarodajnie?
Ja wiem, rozumiem. Pakiet i oddzielnie witD.
To jest ta: Witamina D – 25-Hydroksywitamina D
Ciężko powiedzieć jak długo.. Czy wcześniej brałaś te suplementy? Jak wyglądała ostatnia morfologia i inne?
To wszystko zależy od dawek, stanu odżywienia w jakim zaczynałaś i w szczególności od Twojego wchłaniania.
Na pewno suplementacja wpłynęła dosyć trwale na poziom B12 - mamy w ciele duży magazyn tej witaminy i niedobory wychodzą nawet po kilku latach braku jej podaży.
To jest ta: Witamina D – 25-Hydroksywitamina D
Ciężko powiedzieć jak długo.. Czy wcześniej brałaś te suplementy? Jak wyglądała ostatnia morfologia i inne?
To wszystko zależy od dawek, stanu odżywienia w jakim zaczynałaś i w szczególności od Twojego wchłaniania.
Na pewno suplementacja wpłynęła dosyć trwale na poziom B12 - mamy w ciele duży magazyn tej witaminy i niedobory wychodzą nawet po kilku latach braku jej podaży.
Tardyferon biorę cały czas od chyba marca br co drugi dzień 1 tabletkę + 1 tab wit C, wit. b2, b6, PP(200mg), kwas foliowy po 1 tabl codziennie włączyłam gdzieś w maju bo czułam się fatalnie i strasznie męczyły mnie zajady, wypryski. Magnez 400Mg codziennie to biorę już 2 rok natomiast gdzieś od września dołączyłam jeszcze potas , wapń z wit D3 więc trochę to już trwa. Morfologia 12,4 żelazo 119 a ja czuję się jakbym miała ciężką anemię :-(
A jak z tarczyca?
Ja bym odstawiła na co najmniej miesiąc, im dłużej tym bardziej wiarygodne wyniki.
Ja bym odstawiła na co najmniej miesiąc, im dłużej tym bardziej wiarygodne wyniki.
Tarczyca niby ok. Właśnie to jest tak mocno wkurzające, bo wszystko się mieści w normach a ja czuję się jak pisałam wyżej. :-( Zrobię tak jak piszesz odczekam, odstawię "dopalacze" i dopiero będę robić badania. I pewnie będzie tak jak powiedział mi hematolog "jak panią wniosą na noszach to podamy żelazo w kroplówce". :-(
Ciekawi mnie tylko to że wszędzie piszą że m.in. zmęczenie, brak koncentracji, senność, różne bóle i ogólny brak sił (wyjście po schodach to już prawie pokonanie szczytów górskich) to oznaki anemii czyli niskiej hemoglobiny, a sam niski poziom żelaza nie powinien powodować takiego samopoczucia, a mi wychodzi że jak mam żelazo przy dolnej granicy lub poniżej ale nie ma jeszcze anemii to już jest źle. Jak w liceum miałam anemię (Hg 7) to w ogóle przestałam funkcjonować a o żelazie nikt wtedy nawet nie pomyślał żeby sprawdzić. Dzięki za odpowiedź :-)
Ciekawi mnie tylko to że wszędzie piszą że m.in. zmęczenie, brak koncentracji, senność, różne bóle i ogólny brak sił (wyjście po schodach to już prawie pokonanie szczytów górskich) to oznaki anemii czyli niskiej hemoglobiny, a sam niski poziom żelaza nie powinien powodować takiego samopoczucia, a mi wychodzi że jak mam żelazo przy dolnej granicy lub poniżej ale nie ma jeszcze anemii to już jest źle. Jak w liceum miałam anemię (Hg 7) to w ogóle przestałam funkcjonować a o żelazie nikt wtedy nawet nie pomyślał żeby sprawdzić. Dzięki za odpowiedź :-)
żelazo żelazem, najważniejsza jest ferrytyna.
normy TSH dla młodych są inne niż podawane przez laby. a jak z ft4 i ft3? przeciwciała na Hashimoto ktoś badał?
badanie witaminy D będzie pierwszy raz w życiu?
nie chciałabym, żebyś przez odstawienie supli wylądowała pod kroplówką..jeśli poczujesz, że jest źle to zbadaj chociaż morfologię, żeby po RBC, Hg i hematokrycie zobaczyć czy jest dramat i trzeba ratować. wynik w alabie będzie szybciutko
normy TSH dla młodych są inne niż podawane przez laby. a jak z ft4 i ft3? przeciwciała na Hashimoto ktoś badał?
badanie witaminy D będzie pierwszy raz w życiu?
nie chciałabym, żebyś przez odstawienie supli wylądowała pod kroplówką..jeśli poczujesz, że jest źle to zbadaj chociaż morfologię, żeby po RBC, Hg i hematokrycie zobaczyć czy jest dramat i trzeba ratować. wynik w alabie będzie szybciutko
ft4 i ft3 -ok, przeciwciała na Hasimoto ujemne
tak wit D pierwszy raz bo dopiero dzięki wam pomyślałam o tym, ferryny też mi nikt nie badał bo przecież taka pani uroda :-(
Leeloo co miałaś na myśli pisząc ze" normy dla młodych są inne ..." nie wiem do ilu latek jest się młodym
ja już 40+ :-) to już raczej druga młodość 
myślę że złego diabli nie biorą
może przez miesiąc nic się nie podzieje, obawiam się tylko że przy braku magnezu dobiją mnie skurcze i pewnie wrócą zajady, najwyżej jak będzie źle to zrobię szybciej badania.
tak wit D pierwszy raz bo dopiero dzięki wam pomyślałam o tym, ferryny też mi nikt nie badał bo przecież taka pani uroda :-(
Leeloo co miałaś na myśli pisząc ze" normy dla młodych są inne ..." nie wiem do ilu latek jest się młodym

myślę że złego diabli nie biorą