Czy to celiakia ???
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Czy to celiakia ???
witam proszę o interpretację wyniki histopatologicznego,wycinek został pobrany pod kątem ZZW,"w badanych wycinkach kosmki jelitowe prawidłowej długości,krypty nieznacznie pogłębione.W blaszce właściwej obfity limfocytarno- plazmocytarny naciek zapalny.Obraz odpowiada zespołozwi ZZW typ 2 wg Marsha." I moje pytanie na czym polega leczenie i czy konieczna bedzie dieta glutenowa ?i czy ten naciek jest związany z ZZW ? czym może dotyczy innego schorzenia. Lekarz kazał wykonać mi bandanie "Przeciwciała w klasie IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej ludzkiej." czy po wyniku stwierdzić można ze cierpię na cieliakię ? Sam wynik bardzo mnie zaskoczył, gdyż nie mam żadnych typowym czy miej typowych objawów tego schorzenia, jednie ból brzucha ,który występuje może dość często i nie koniecznie po jedzeniu ale rownież kiedy jestem na czczo, bol szybko mija a jak jest mocniejszy to biorę tabletkę która hamuje wydzielanie kwasu solnego i ból mija.Poza ty z moim organizmem wszystko w normie również żelazo ,morfologia,tarczycie czy cukier również ok.Dodam ze problemy z zoładkiem mam od 2003 schudłam w przeciagu 2 tyg prawie 10 kg,ale to za sprawa traumatycznego wydarzenia od tego czasu trzymam wagę albo ew 3 kg do przodu i po jakim czasie to trace ( u mnie stres negatywnie wplywa na wage szybko tracie kg) ale gastroskopia wykazała nadżerki na dwunastnicy . w 2010 miałam powtarzana gastroskopie i o dziwo i żadnych zmian nie było. a to wynik tegorocznej gastroskopii :" Przełyk regularny. Linia Z na górnej granicy fałdów żołądkowych , W inwencji bz, Dno trzon zołądka bz, Antrum zaczerwienione.Okolica przedodzwiernikowa zniekształcona. Odźwiernik drożny.Opuszka XIIcy jakby modelowana na zewnątrz? Pobrano wy z pocz. odcinka cz. zstępujacej XII pod kątem zzw, test ureazowy ujemny, Wn. Gastropatia . Obserwacja w kierunku zz .Dziekuje z góry za każda odpowiedz 

- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Czy to celiakia ???
Obraz jest charakterystyczny dla celiakii.
Ujemny wynik przeciwciał nie zmieni diagnozy, ponieważ często przeciwciała u dorosłych nie występują, natomiast ich dodatni wynik może posłużyć w przyszłości do monitorowania diety.
Objawy u wielu osób się różnią, klasyczny obraz celiakii występuje stosunkowo rzadko. Tak, naciek zapalny jest elementem charakterystycznego obrazu jelita w chorobie trzewnej.
Tak, celiakię leczy się dietą bezglutenową, którą należy przestrzegać dożywotnio.
Tutaj masz taki mini przewodnik: http://www.celiakia.pl/dieta-bezgluteno ... ia-radzic/
Bardzo dobrym posunięciem na początek jest zapisanie się do Stowarzyszenia. Dzięki temu dostaniesz materiały informacyjne oraz wiele innych, bardzo interesujących możliwości (szczególnie pomocnych na początku bezglutenowej drogi).
Ujemny wynik przeciwciał nie zmieni diagnozy, ponieważ często przeciwciała u dorosłych nie występują, natomiast ich dodatni wynik może posłużyć w przyszłości do monitorowania diety.
Objawy u wielu osób się różnią, klasyczny obraz celiakii występuje stosunkowo rzadko. Tak, naciek zapalny jest elementem charakterystycznego obrazu jelita w chorobie trzewnej.
Tak, celiakię leczy się dietą bezglutenową, którą należy przestrzegać dożywotnio.
Tutaj masz taki mini przewodnik: http://www.celiakia.pl/dieta-bezgluteno ... ia-radzic/
Bardzo dobrym posunięciem na początek jest zapisanie się do Stowarzyszenia. Dzięki temu dostaniesz materiały informacyjne oraz wiele innych, bardzo interesujących możliwości (szczególnie pomocnych na początku bezglutenowej drogi).
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
moniko,
zanim wykonasz badanie tranglutaminazy, dobrze byłoby sprawdzić poziom IgA ogółem- może się zdarzyć, że człowiek ma ich niedobór i wówczas badanie konkretnych przeciwciał w tej klasie (IgA) będzie niewiarygodne- fałszywie ujemne.
po badaniach podstawowych ciężko powiedzieć, czy wszystko jest ok. powinno się zbadać czynność wątroby, trzustki, stan kości, stężenie witaminy B12 i D etc.
ja również serdecznie zapraszam do Stowarzyszenia Bezglutów, same profity
zanim wykonasz badanie tranglutaminazy, dobrze byłoby sprawdzić poziom IgA ogółem- może się zdarzyć, że człowiek ma ich niedobór i wówczas badanie konkretnych przeciwciał w tej klasie (IgA) będzie niewiarygodne- fałszywie ujemne.
po badaniach podstawowych ciężko powiedzieć, czy wszystko jest ok. powinno się zbadać czynność wątroby, trzustki, stan kości, stężenie witaminy B12 i D etc.
ja również serdecznie zapraszam do Stowarzyszenia Bezglutów, same profity

-
- Nowicjusz
Dziękuję za odpowidzi
jeżeli wynik nie bedzie jednoznaczny to zacznę wykluczać inne choroby powodujące zzw,jeżli te wyniki beda w normie bo przejde na diete glutemowa.Mimo wyników jakos nie widze u siebie celiaki procz tego podejrenia nie ma zadnych objawów.

- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Moniko jedynym decydującym badaniem w diagnostyce celiakii jest biopsja, którą miałaś już wykonaną. Ujemny wynik przeciwciał tego nie zmieni, ponieważ u dorosłych one często wychodzą ujemne i nie wyklucza to choroby.
Zrobisz jak uważasz, natomiast zapewniam Cię, że Twój wynik biopsji jest jak najbardziej odpowiadający celiakii.
Zrobisz jak uważasz, natomiast zapewniam Cię, że Twój wynik biopsji jest jak najbardziej odpowiadający celiakii.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee