Czy to celiakia ???

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
monika1986
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy to celiakia ???

Post autor: monika1986 »

witam proszę o interpretację wyniki histopatologicznego,wycinek został pobrany pod kątem ZZW,"w badanych wycinkach kosmki jelitowe prawidłowej długości,krypty nieznacznie pogłębione.W blaszce właściwej obfity limfocytarno- plazmocytarny naciek zapalny.Obraz odpowiada zespołozwi ZZW typ 2 wg Marsha." I moje pytanie na czym polega leczenie i czy konieczna bedzie dieta glutenowa ?i czy ten naciek jest związany z ZZW ? czym może dotyczy innego schorzenia. Lekarz kazał wykonać mi bandanie "Przeciwciała w klasie IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej ludzkiej." czy po wyniku stwierdzić można ze cierpię na cieliakię ? Sam wynik bardzo mnie zaskoczył, gdyż nie mam żadnych typowym czy miej typowych objawów tego schorzenia, jednie ból brzucha ,który występuje może dość często i nie koniecznie po jedzeniu ale rownież kiedy jestem na czczo, bol szybko mija a jak jest mocniejszy to biorę tabletkę która hamuje wydzielanie kwasu solnego i ból mija.Poza ty z moim organizmem wszystko w normie również żelazo ,morfologia,tarczycie czy cukier również ok.Dodam ze problemy z zoładkiem mam od 2003 schudłam w przeciagu 2 tyg prawie 10 kg,ale to za sprawa traumatycznego wydarzenia od tego czasu trzymam wagę albo ew 3 kg do przodu i po jakim czasie to trace ( u mnie stres negatywnie wplywa na wage szybko tracie kg) ale gastroskopia wykazała nadżerki na dwunastnicy . w 2010 miałam powtarzana gastroskopie i o dziwo i żadnych zmian nie było. a to wynik tegorocznej gastroskopii :" Przełyk regularny. Linia Z na górnej granicy fałdów żołądkowych , W inwencji bz, Dno trzon zołądka bz, Antrum zaczerwienione.Okolica przedodzwiernikowa zniekształcona. Odźwiernik drożny.Opuszka XIIcy jakby modelowana na zewnątrz? Pobrano wy z pocz. odcinka cz. zstępujacej XII pod kątem zzw, test ureazowy ujemny, Wn. Gastropatia . Obserwacja w kierunku zz .Dziekuje z góry za każda odpowiedz :)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Czy to celiakia ???

Post autor: pleomorfa »

Obraz jest charakterystyczny dla celiakii.
Ujemny wynik przeciwciał nie zmieni diagnozy, ponieważ często przeciwciała u dorosłych nie występują, natomiast ich dodatni wynik może posłużyć w przyszłości do monitorowania diety.

Objawy u wielu osób się różnią, klasyczny obraz celiakii występuje stosunkowo rzadko. Tak, naciek zapalny jest elementem charakterystycznego obrazu jelita w chorobie trzewnej.

Tak, celiakię leczy się dietą bezglutenową, którą należy przestrzegać dożywotnio.
Tutaj masz taki mini przewodnik: http://www.celiakia.pl/dieta-bezgluteno ... ia-radzic/
Bardzo dobrym posunięciem na początek jest zapisanie się do Stowarzyszenia. Dzięki temu dostaniesz materiały informacyjne oraz wiele innych, bardzo interesujących możliwości (szczególnie pomocnych na początku bezglutenowej drogi).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

moniko,
zanim wykonasz badanie tranglutaminazy, dobrze byłoby sprawdzić poziom IgA ogółem- może się zdarzyć, że człowiek ma ich niedobór i wówczas badanie konkretnych przeciwciał w tej klasie (IgA) będzie niewiarygodne- fałszywie ujemne.
po badaniach podstawowych ciężko powiedzieć, czy wszystko jest ok. powinno się zbadać czynność wątroby, trzustki, stan kości, stężenie witaminy B12 i D etc.

ja również serdecznie zapraszam do Stowarzyszenia Bezglutów, same profity :)
monika1986
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: monika1986 »

Dziękuję za odpowidzi :) jeżeli wynik nie bedzie jednoznaczny to zacznę wykluczać inne choroby powodujące zzw,jeżli te wyniki beda w normie bo przejde na diete glutemowa.Mimo wyników jakos nie widze u siebie celiaki procz tego podejrenia nie ma zadnych objawów.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Moniko jedynym decydującym badaniem w diagnostyce celiakii jest biopsja, którą miałaś już wykonaną. Ujemny wynik przeciwciał tego nie zmieni, ponieważ u dorosłych one często wychodzą ujemne i nie wyklucza to choroby.

Zrobisz jak uważasz, natomiast zapewniam Cię, że Twój wynik biopsji jest jak najbardziej odpowiadający celiakii.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
ODPOWIEDZ