Diagnostyka-początki czyli mętlik w głowie :)

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

mr-aw
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Diagnostyka-początki czyli mętlik w głowie :)

Post autor: mr-aw »

Mam jeszcze pytanie odnośnie pobierania wycinków.
Rozumiem, że przez jelito cienkie rozumie się dwunastnicę, tak? To narząd wychodzący z żołądka i stanowiący początkowy odcinek jelita cienkiego czyli wystarczy jak z niej pobiorą wycinki?
Raz czytam (nawet tu na forum), że trzeba pobrać je z dwunastnicy, raz, że z jelita cienkiego więc znowu mam mętlik w głowie :)
Gastrolog wspominał mi chyba tylko o dwunastnicy...
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Tak, chodzi o wycinki z dwunastnicy :).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
mr-aw
Nowicjusz
Nowicjusz

Właśnie odebrałam wyniki z gastroskopii która odbyła się 4 sierpnia.

Opadły mi ręce. Pomimo tego, że na każdej wizycie ( i dosłownie 5 minut przed badaniem również) dopytywałam się czy na pewno zostaną pobrane wycinki z dwunastnicy lekarz ich nie pobrał ponieważ w badaniu makroskopowym ocenił, że wyglądają ładnie.
Pobrał tylko wycinki z żołądka - te wyniki są w porządku.

Czytałam, że na oko nie można stwierdzić jak wyglądają kosmki ale lekarz stwierdził, że się da. Ja już nie wiem jak to jest ale jestem łagodnie mówiąc bardzo wkurzona. Zwłaszcza, że się upewniałam, czy będą, czy na pewno minimum 4. A tu taka niespodzianka.

Na dietę bezglutenową już przeszłam tak więc z ponownych badań nic nie wyjdzie.
Ja nie upieram się, że mam celiakię, zapewne jej nie mam. Jednak bardzo zdziwiło mnie takie podejście lekarza do tematu. Teraz zostanę bez odpowiedzi i to mi się nie podoba.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

niestety..takie rzeczy się zdarzają..nawet nie wiem czy słowo "zdarzają" jest odpowiednie, bo to się dzieje nagminnie. U wielu z nas oceniano na oko i tak jak Ty są teraz na diecie i w kropce.
U Ciebie jest jeszcze większy 'skandal', bo sama zakomunikowałaś przed badaniem, wykazałaś znajomość tematu i dałaś do zrozumienia, że Ci zależy na tym badaniu..totalna ignorancja.

a jak się czujesz na diecie? jakieś zmiany?
mr-aw
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak, było na NFZ. Parę razy dopytywałam się, czy będą pobrane minimum 4 wycinki bo wiedziałam, że tego też będę musiała pilnować. Lekarz wydawał się godny zaufania a teraz udaje, że nie wie o co chodzi i zdziwiony jest, że potrzebowałam takiej diagnostyki. Z góry wiedział, że nie mam celiakii, na oko :/

Co do diety to odrzuciłam gluten łącznie ze wszelkimi kaszami, nabiał również tak jak i wszystkie strączkowe (dieta od dietetyczki pod kątem chorób immunologicznych) Jednak jestem na tej diecie jeszcze za krótko aby móc coś konkretnego powiedzieć. Ale czuję się znacznie lepiej, przede wszystkim spokojna. Nie wiem jak to nazwać ale mam wrażenie, że moje ciało nagle się uspokoiło. Nie mam już większych problemów żołądkowych, nie nosi mnie, że muszę coś zjeść, nie mam mdłości i nie czuję się ociężała. Na razie tyle.

Muszę jeszcze pozbyć się kosmetyków zawierających gluten (zalecenie dietetyczki) a jak się okazuje np. mój ulubiony szampon go zawiera :P
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

"Z góry wiedział, że nie mam celiakii, na oko " :galy:
Rozumiem, że na skierowaniu nie miałaś wzmianki o podejrzeniu celiakii i pobraniu wycinków? tym się będzie zasłaniał w razie złożenia skargi do Dyrektora.

odrzuciłaś też kasze nieglutenowe?

no niestety..moje wszystkie smakowe pomadki miały w sobie białko pszeniczne..:(
mr-aw
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie widziałam tego skierowania, wydaje mi się, że powinna być wzmianka. Może poproszę o kartę i ją skopiuję. Chociaż boli, że pewnie nie da się z tym nic zrobić. Gastrolodzy często chyba traktują ludzi jak chorych psychicznie :P

Kasz przez parę miesięcy również nie będę jadła (tak jak i ryżu, kukurydzy i soi), potem nie mam pojęcia jak będzie. Ale o dziwo na razie mi ich nie brakuje.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Ja ci powiem, ze do mnie ten co robil mi gastroskopie, powiedzial, ze wszystko jest ok i normalnie. Pobral mi 6 wycinkow, dwa ostatnie jak juz wyprowadzal doslownie kamere. Do swojej pielegniarki powiedzial, ze jeszcze z dwa stad pobierzemy.
mam t stopien 3a i 3b, chyba. Co nie zmienia faktu, ze dla wykonujacego gastrokopie w srodku wygladalo normalnie.
Ostatnio zmieniony czw 04 gru, 2014 19:00 przez justek625, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

mr-aw, ale dlaczego aż taka eliminacja? to co jesz? prawie wszystkie produkty bezglutenowe i zamienniki są na bazie tych zbóż.
to jest dieta paleo?

justek625, mild to tak jak: łagodny. Jak by nie patrzeć- zmiana BYŁA, więc dostała swój przymiotnik ;) Celiakia potwierdzona i to najważniejsze!
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: kofi »

Leeloo pisze: no niestety..moje wszystkie smakowe pomadki miały w sobie białko pszeniczne..:(
O rany, poważnie, na to też trzeba zwracać uwagę? Szampon też nie?

Słuchajcie, może się zbłaźnię tym pytaniem, ale dopiero przedwczoraj lekarz oficjalnie zasygnalizował mi potrzebę przejścia na dietę bg, więc baaardzo mało wiem, ale: miałam biopsję - wynik z opisem "początek choroby trzewnej" Marsh 3a, więc muszę jeszcze zrobić badania krwi na przeciwciała. Czy jeżeli zrobię je będąc już ok. 2-3 tygodni na diecie (chciałam to zrobić pod koniec miesiąca) wynik nie będzie z lekka przekłamany? Mam na myśli IGg. Nie śmiejcie się z mojej naiwności - nie ogarniam na razie sprawy do końca. :oops:
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Nie przechodz na zadna diete przed badaniami. Kazdy organizm jest inny, ale kazda eliminacja moze przeklamac wynik. Jak bylam mala milam stwierdzona celiakie, pozniej w przedszkolu normalnie jadlam, wiec w domu zaczeli podawac mi tez normalne jedzenie i jadlam tak okolo roku!!! Pozniej zrobili mi badania przeciwcial i nie byly wcale wykrywalne pomimo, ze jadlam rok normalnie, a wczesniej byly i bardzo wysoko ponad norme!!!! (tak mama mi opowiadala). Jak widzisz kazdy organizm jest inny teraz pomimo ciaglej diety i eliminacji doslownie wszystkiego, ciagle mam przeciwciala we krwi. Dostaje jedzenie bezglutenowe na recepty, mam odzielna czesc kuchni, garnki, lekarz wyslal pismo do rodzinnego i dostaje tylko leki bg , a dalej sa przeciwciala. Chodze do dietetyka ktory wszystko sprawdzal co jem i mam i na pewno jest bg. Jak widac wczesniej dieta tak zaklamala mi wyniki, a teraz pozbyc sie przeciwcial nie moge. To jest tylko pare tygodni, wiec nie ma co ryzykowac.
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

zapraszam do przeczytania, tu znajdziesz wszystkie informacje na start przy diagnozowaniu:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/

co do szamponu- tak jak z innymi kosmetykami, warto przeskanować skład i wybierać te bezpieczne. tu masz wątek o kosmetykach, które używamy, znajdziesz tam listę składników "z glutem":
viewtopic.php?f=35&t=6645
mayah
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mayah »

mr-aw pisze:Mam jeszcze pytanie odnośnie pobierania wycinków.
Rozumiem, że przez jelito cienkie rozumie się dwunastnicę, tak? To narząd wychodzący z żołądka i stanowiący początkowy odcinek jelita cienkiego czyli wystarczy jak z niej pobiorą wycinki?
Raz czytam (nawet tu na forum), że trzeba pobrać je z dwunastnicy, raz, że z jelita cienkiego więc znowu mam mętlik w głowie :)
Gastrolog wspominał mi chyba tylko o dwunastnicy...

Dwunastnica to "pierwsza część jelita cienkiego".

Swoją drogą zastanawiałam się nad tym, czy nie istnieje tez potrzeba zrobienia kolonoskopii przy diagnozie celiakii żeby oceniać jak bardzo gluten zniszczył jelito grube i :dolne partie jelita cienkiego..ewentualne wykluczenie chorób powiązanych itp..>nie ma pojęcia czy tego typu badania zleca się że tak powiem standardowo czy musi być dodatkowo jakieś konkretne wskazanie.
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: kofi »

justek625 pisze:Nie przechodz na zadna diete przed badaniami. Kazdy organizm jest inny, ale kazda eliminacja moze przeklamac wynik.
No właśnie wcześniej o tym czytałam, dlatego byłam lekko zaskoczona tym, że lekarz powiedział, żeby m się nie spieszyła z badaniami, a na dietę przeszła już teraz. Ale lekarz był naprawdę mało uprzejmy i bardziej wchodził w interakcje z komputerem, niż ze mną. W takim razie może wcześniej sobie zrobię te badania.
Oddzielne sztućce i naczynia, rany, na razie jestem na etapie przeżywania tych wszystkich obostrzeń.
leeloo dziękuję za linki.
ODPOWIEDZ