Hej,
jestem tutaj nowa. Mam 21 lat i 2 lata temu stwierdzono u mnie chorobę Duhringa. Był to dla mnie koniec świata, ale z drugiej strony po prawie 2 letniej zmorze ciągłego drapania się i nieprzespanych nocy był to ratunek. W sumie nikt nigdy nie poinformował mnie, co to za choroba i na czym polega dieta bezglutenowa. Wszystko przeczytałam w internecie i do tej pory nie do końca wszystko wiem. Jaka jest różnica między celiaką, a chorobą Duhringa? I mam jeszcze pytanie, co do diety. Staram się jeść rzeczy, które są oznaczone kłosem, ale jest ich mało i jem wiele produktów, które w składzie nie mają niczego zabronionego, a właściwie nie jestem pewna 100 procentowo, co jest zabronione. Jem też rzeczy, które mogą zawierać śladowe ilości glutenu, bo wiem, że muszą tak pisać, a prawdopodobieństwo jest małe. Może jednak się mylę? W sumie nie mam żadnych problemów z bólami brzucha itp. Czasami może z wypróżnianiem się, ale wtedy domyślam się, co mi zaszkodziło. Jeszcze mam pytania do syropu glukozowo-fruktozowego i soi, czy ma gluten, czy nie? Jem rzeczy z takim składnikami. Inną kwestią jest dopiero co stwierdzona nerwica lękowa ( a właściwie mam duży problem z zawrotami głowy i biorę Nexpram, lek przeciwlękowy). Wiecie coś na temat powiązania celiakii z chorobami psychicznymi? W sumie samo rozpoznanie celiakii polegało na pobraniu krwi i stwierdzeniu obecności przeciwciał IgA oraz późniejszej gastroskopii ( i badania wycinka z dwunastnicy), z której wyszło, że mam chorobę trzewną Marsch.I. Co to oznacza? Byłabym bardzo wdzięczna o odpowiedzi na te pytania, od dwóch lat zastanawiam się nad nimi. A i ostatnie, które mi przyszło. Mam duży problem z przytyciem. Na początku diety schudłam, ale potem wróciłam do normalnej wagi. W ciągu tego roku schudłam 5 kg i ważę 48 kg, to za mało, bo mam 165 cm wzrostu. Ale ja jem dużo i nie mogę przytyć. Czy to może być związane z celiaką, czy raczej ze stresem?
jestem nowa i mam wiele pytań, dotyczących celiakii
Moderator: Moderatorzy
Re: jestem nowa i mam wiele pytań, dotyczących celiakii
hej himmel
,
ponieważ dużo takich samych pytań przewinęło się przez to forum, na niektóre odpowiem linkami do wątków z tymi pytaniami i dyskusjami na ich temat lub do strony naszego Stowarzyszenia, gdzie będziesz mieć najlepiej te kwestie wyjaśnione.
tu masz stronę z licencjonowanymi produktami dostępnymi na polskim rynku:
http://www.przekreslonyklos.pl/
a tu masz wykaz wszelkich produktów bezglutenowych, które są w sprzedaży- licencjonowanych znakiem przekreślonego kłosa lub nie, ale z adnotacją, że są wolne od glutenu:
http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... 2.2014.pdf
http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/
http://www.celiakia.pl/viii-tura-badan- ... st-dobrze/
a tu reszta badań:
http://www.celiakia.pl/kategoria/badania/
Inną kwestią jest dopiero co stwierdzona nerwica lękowa ( a właściwie mam duży problem z zawrotami głowy i biorę Nexpram, lek przeciwlękowy). Wiecie coś na temat powiązania celiakii z chorobami psychicznymi?
Nerwica nie musi wynikać z celiakii, ale może. zwłaszcza, że Twoja dieta nie była dobrze prowadzona, więc celiakia była nieleczona.
objawy celiakii:
http://www.celiakia.pl/objawy/
skutki nieleczonej celiakii:
" Bardzo charakterystyczne jest także występowanie u chorych na celiakię zaburzeń psychicznych i psychiatrycznych. Aż 10% z nich cierpi na zespoły depresyjne, a w pełnoobjawowej postaci choroby zaburzenia zachowania widoczne są już w dzieciństwie."
"Układ nerwowy: autyzm, padaczka, depresje, nerwice, schizofrenia, otępienie, demencja, różnego rodzaju miopatie, zaburzenia równowagi, mowy, oczopląs."
Psychika w celiakii:
"W celiakii nie leczonej może pojawić się szereg problemów natury psychicznej, z którymi pacjenci zgłaszają się do specjalistów. Są to głównie nerwice, depresja oraz różnego typu zaburzenia neurologiczne, zwłaszcza uszkodzenia nerwów obwodowych, ataksje, napady padaczkowe. Częstość występowania zaburzeń neurologicznych u osób z rozpoznaną chorobą trzewną szacuje się na 8-10% (można tylko domyślać się, że duża grupa chorych leczących się z powodów neurologicznych czy psychiatrycznych ma dolegliwości o podłożu nie zdiagnozowanej choroby trzewnej). Zaburzenia neurologiczne najczęściej dotykające chorych na celiakię to padaczka (ok. 5% chorych), drżenie mięśniowe, osłabienie odruchów, zaburzenia mowy, zaburzenia koordynacji kończyn górnych i dolnych.
Szacuje się, że ok. 15% chorych z rozpoznaną celiakią ma objawy chorób psychicznych, w tym 10% stanowią zaburzenia depresyjne. Dość częste są zaburzenia w sferze emocjonalnej, kłopoty z koncentracją uwagi, drażliwością, poczuciem wartości.
Zaburzenia psychiczne w celiakii są najczęściej konsekwencją bądź nie przestrzegania diety, bądź nieświadomego, ukrytego przyjmowania glutenu.
Z drugiej strony w celiakii nie rozpoznanej (a trzeba zaznaczyć, że blisko 40% chorych dorosłych nie ma we krwi przeciwciał antyendomysjalnych, więc rozpoznanie staje się trudniejsze) zaburzenia psychiczne będą jedynie pochodną nieświadomości swej choroby i ich leczenie standardowymi metodami zwykle ma mierne skutki a wędrówki po lekarzach nie mają końca.
Zwykle satysfakcjonującą poprawę w leczeniu zaburzeń psychicznych w celiakii daje ścisłe przestrzeganie diety i odpowiednia przy tym suplementacja mikroelementów, witamin itp. Nawet w przypadku padaczki zwykle udaje się zmniejszyć dawki leków i złagodzić objawy chorobowe. Sporadyczne są przypadki oporne na dietę, w których nie ma poprawy pomimo świadomego i skrupulatnego leczenia dietetycznego. "
http://www.celiakia.pl/psyche-w-celiakii/
viewtopic.php?f=42&t=6135&hilit=przyty%C4%87
czy jesteś pod opieką jakiegoś lekarza?
czy masz jakies ostatnie badania? należałoby przeskanować co się w środku dzieje.
chorujesz jeszcze na coś?
sprawdź czy Twój lek na nerwicę nie ma w składzie glutenu.
i bierzemy się za czyszczenie Twoich półek w kuchni..
w prawym górnym rogu masz wyszukiwarkę słowną. wpisujesz wyraz/zagadnienie i wyskoczą Ci posty z ich obecnością. np. pijesz herbatę "x", nie wiesz czy jest bezpieczna, wpisujesz ją w okienko i szukasz odpowiedzi. jeśli nie ma- pytaj nas i producenta przed mejla. to samo z zakupami niepewnych produktów.
mieszkasz z osobami na diecie tradycyjnej? jak wygląda higiena w kuchni? masz swoje naczynia, półki, deskę, maselniczkę itd?

ponieważ dużo takich samych pytań przewinęło się przez to forum, na niektóre odpowiem linkami do wątków z tymi pytaniami i dyskusjami na ich temat lub do strony naszego Stowarzyszenia, gdzie będziesz mieć najlepiej te kwestie wyjaśnione.
http://www.celiakia.pl/choroba-duhringa/Jaka jest różnica między celiaką, a chorobą Duhringa?
jest ich coraz więcej, wciąż o to walczymy.Staram się jeść rzeczy, które są oznaczone kłosem, ale jest ich mało
tu masz stronę z licencjonowanymi produktami dostępnymi na polskim rynku:
http://www.przekreslonyklos.pl/
a tu masz wykaz wszelkich produktów bezglutenowych, które są w sprzedaży- licencjonowanych znakiem przekreślonego kłosa lub nie, ale z adnotacją, że są wolne od glutenu:
http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... 2.2014.pdf
w wypadku takich produktów piszemy mejle/dzwonimy do producenta i pytamy o gluten, czystość produkcji. odpowiedziami dzielimy się tu na forum.i jem wiele produktów, które w składzie nie mają niczego zabronionego
hmm..to może na początek:a właściwie nie jestem pewna 100 procentowo, co jest zabronione.
http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/
owszem, jest to największy błąd dietetyczny. osobom z celiakią nie wolno spożywać takich produktów, co potwierdzają badania na obecność glutenu. Ba, nawet produkty, które nie mają takiej adnotacji i powinny być z natury bezglutenowe, okazują się mieć kosmiczne dawki glutenu. tu masz przykładowo wyniki ostatniej tury badań Stowarzyszenia:Jem też rzeczy, które mogą zawierać śladowe ilości glutenu, bo wiem, że muszą tak pisać, a prawdopodobieństwo jest małe. Może jednak się mylę? W sumie nie mam żadnych problemów z bólami brzucha itp. Czasami może z wypróżnianiem się, ale wtedy domyślam się, co mi zaszkodziło.
http://www.celiakia.pl/viii-tura-badan- ... st-dobrze/
a tu reszta badań:
http://www.celiakia.pl/kategoria/badania/
Jeżeli nie jest napisane, że syrop jest z pszenicy, to powinien być ok- teoretycznie, producent ma obowiązek dopisać, że syrop jest z pszenicy. Od 13.12 wchodzą nowe bardziej rygorystyczne wymogi co do etykietowania produktów np. wytłuszczenie alergenów i podanie bardziej konkretnych informacji w tym z czego jest dany składnik, jeśli to źródło może stanowić zagrożenie dla zdrowia.Jeszcze mam pytania do syropu glukozowo-fruktozowego, czy ma gluten, czy nie? Jem rzeczy z takim syropem, bo uwielbiam słodycze.
Inną kwestią jest dopiero co stwierdzona nerwica lękowa ( a właściwie mam duży problem z zawrotami głowy i biorę Nexpram, lek przeciwlękowy). Wiecie coś na temat powiązania celiakii z chorobami psychicznymi?
Nerwica nie musi wynikać z celiakii, ale może. zwłaszcza, że Twoja dieta nie była dobrze prowadzona, więc celiakia była nieleczona.
objawy celiakii:
http://www.celiakia.pl/objawy/
skutki nieleczonej celiakii:
" Bardzo charakterystyczne jest także występowanie u chorych na celiakię zaburzeń psychicznych i psychiatrycznych. Aż 10% z nich cierpi na zespoły depresyjne, a w pełnoobjawowej postaci choroby zaburzenia zachowania widoczne są już w dzieciństwie."
"Układ nerwowy: autyzm, padaczka, depresje, nerwice, schizofrenia, otępienie, demencja, różnego rodzaju miopatie, zaburzenia równowagi, mowy, oczopląs."
Psychika w celiakii:
"W celiakii nie leczonej może pojawić się szereg problemów natury psychicznej, z którymi pacjenci zgłaszają się do specjalistów. Są to głównie nerwice, depresja oraz różnego typu zaburzenia neurologiczne, zwłaszcza uszkodzenia nerwów obwodowych, ataksje, napady padaczkowe. Częstość występowania zaburzeń neurologicznych u osób z rozpoznaną chorobą trzewną szacuje się na 8-10% (można tylko domyślać się, że duża grupa chorych leczących się z powodów neurologicznych czy psychiatrycznych ma dolegliwości o podłożu nie zdiagnozowanej choroby trzewnej). Zaburzenia neurologiczne najczęściej dotykające chorych na celiakię to padaczka (ok. 5% chorych), drżenie mięśniowe, osłabienie odruchów, zaburzenia mowy, zaburzenia koordynacji kończyn górnych i dolnych.
Szacuje się, że ok. 15% chorych z rozpoznaną celiakią ma objawy chorób psychicznych, w tym 10% stanowią zaburzenia depresyjne. Dość częste są zaburzenia w sferze emocjonalnej, kłopoty z koncentracją uwagi, drażliwością, poczuciem wartości.
Zaburzenia psychiczne w celiakii są najczęściej konsekwencją bądź nie przestrzegania diety, bądź nieświadomego, ukrytego przyjmowania glutenu.
Z drugiej strony w celiakii nie rozpoznanej (a trzeba zaznaczyć, że blisko 40% chorych dorosłych nie ma we krwi przeciwciał antyendomysjalnych, więc rozpoznanie staje się trudniejsze) zaburzenia psychiczne będą jedynie pochodną nieświadomości swej choroby i ich leczenie standardowymi metodami zwykle ma mierne skutki a wędrówki po lekarzach nie mają końca.
Zwykle satysfakcjonującą poprawę w leczeniu zaburzeń psychicznych w celiakii daje ścisłe przestrzeganie diety i odpowiednia przy tym suplementacja mikroelementów, witamin itp. Nawet w przypadku padaczki zwykle udaje się zmniejszyć dawki leków i złagodzić objawy chorobowe. Sporadyczne są przypadki oporne na dietę, w których nie ma poprawy pomimo świadomego i skrupulatnego leczenia dietetycznego. "
http://www.celiakia.pl/psyche-w-celiakii/
Biopsja jelita cienkiego jest kluczowym etapem w diagnostyce celiakii. W pobranych wycinkach ocenia się stopień uszkodzenia błony śluzowej jelita, zaniku kosmków w tzw. skali Marsha (od I do IV). Stopień I jest najłagodniejszy, czyli: zmiany naciekowe, niewielki wzrost liczby limfocytów - nie ma jeszcze zaniku kosmków, więc jako takie wchłanianie pokarmu ma miejsce. Im dłużej trwałaby dieta glutenowa, tym bardziej jelito byłoby niszczone i w końcu doszłoby do ostatniego stopnia- IV czyli kompletny zanik kosmków, jelito wyglądałoby jak rura od odkurzacza (a powinno wyglądać jak dywan z mikrofibry, który dzięki kosmkom chłonie składniki odżwycze).mam chorobę trzewną Marsch.I. Co to oznacza?
przez 2 lata nie szukałaś wskazówek, książek, publikacji, produktów, czegokolwiek? wystarczy, że wpiszesz 'celiakia' w google i pojawia się strona naszego Stowarzyszenia i forum.Byłabym bardzo wdzięczna o odpowiedzi na te pytania, od dwóch lat zastanawiam się nad nimi.
wielu boryka się z tym problemem, któremu można oczywiście zaradzić. najpierw poczytaj sobie tutaj:Mam duży problem z przytyciem.
viewtopic.php?f=42&t=6135&hilit=przyty%C4%87
od stresu może być wszystko. niekoniecznie gluten - jednak u Ciebie, ze względu na duże luki w diecie..spadek wagi może być spowodowany odnową stanu zapalnego jelita.W ciągu tego roku schudłam 5 kg i ważę 48 kg, to za mało, bo mam 165 cm wzrostu. Ale ja jem dużo i nie mogę przytyć. Czy to może być związane z celiaką, czy raczej ze stresem?
czy jesteś pod opieką jakiegoś lekarza?
czy masz jakies ostatnie badania? należałoby przeskanować co się w środku dzieje.
chorujesz jeszcze na coś?
sprawdź czy Twój lek na nerwicę nie ma w składzie glutenu.
i bierzemy się za czyszczenie Twoich półek w kuchni..

w prawym górnym rogu masz wyszukiwarkę słowną. wpisujesz wyraz/zagadnienie i wyskoczą Ci posty z ich obecnością. np. pijesz herbatę "x", nie wiesz czy jest bezpieczna, wpisujesz ją w okienko i szukasz odpowiedzi. jeśli nie ma- pytaj nas i producenta przed mejla. to samo z zakupami niepewnych produktów.
mieszkasz z osobami na diecie tradycyjnej? jak wygląda higiena w kuchni? masz swoje naczynia, półki, deskę, maselniczkę itd?
Re: jestem nowa i mam wiele pytań, dotyczących celiakii
Leeloo, dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź! Bardzo mi pomogłaś.
Co do produktów, które mogę, a które nie, to mam ten spis ze strony celiaka.pl, ale chodzi mi np. o owies, który generalnie jest bezglutenowy, a w Polsce nie.
Co do tego,czy szukałam informacji ( w ogóle zdałam sobie sprawę, że jestem już na diecie 3 lata, a nie 2), ale znajdywałam sprzeczne informacje i nie wiedziałam, które są prawdziwe, a które nie.
Byłam w kwietniu u nowego gastrologa po przeprowadzce do Wrocławia i tylko się pytała, czy mam jakieś bóle itp. Teraz chciałam iść drugi raz ( żeby co pół roku chodzić) i okazało się, że nie przyjmuje na NFZ
Muszę nowego poszukać i będę czekać pewnie następne pół roku. A w ogóle to prawda, że muszę mieć co 2 lata gastroskopię? Czy powinnam powtórzyć badania? Skąd mam wiedzieć, czy choroba się nie pogarsza, jelita nie są bardziej uszkodzone?
Badania mam tylko te pierwsze robione prawie 3 lata temu.
Nie choruję na nic, a co do nerwicy lękowej, to chodzę do psychologa i powiedziała mi, że te zawroty to od przewlekłego stresu, więc raczej nie z nerwicy
Pracuję nad tym.
Okej, przejrzę swoją kuchnię, lepiej pozbyć się wszystkiego, co chociażby zawiera śladowe ilości glutenu.
Mieszkam z glutenowcem, ale jemy wspólne obiady bezglutenowe. Mamy wspólne naczynia, ale oczywiście używam je po dokładnym umyciu. A powinnam mieć wszystkie naczynia tylko swoje? Myślałam, że mycie eliminuje gluten.
I jeszcze jedno pytanie, czy celiakia powoduje niedobór witamin? Jakie witaminy kupić, żeby uzupełnić ewentualne braki? Czy glutenowcy powinni się dodatkowo wzmacniać? I jakie jest ryzyko, że tabletki się nie przyswoją?
Co do produktów, które mogę, a które nie, to mam ten spis ze strony celiaka.pl, ale chodzi mi np. o owies, który generalnie jest bezglutenowy, a w Polsce nie.
Co do tego,czy szukałam informacji ( w ogóle zdałam sobie sprawę, że jestem już na diecie 3 lata, a nie 2), ale znajdywałam sprzeczne informacje i nie wiedziałam, które są prawdziwe, a które nie.
Byłam w kwietniu u nowego gastrologa po przeprowadzce do Wrocławia i tylko się pytała, czy mam jakieś bóle itp. Teraz chciałam iść drugi raz ( żeby co pół roku chodzić) i okazało się, że nie przyjmuje na NFZ

Badania mam tylko te pierwsze robione prawie 3 lata temu.
Nie choruję na nic, a co do nerwicy lękowej, to chodzę do psychologa i powiedziała mi, że te zawroty to od przewlekłego stresu, więc raczej nie z nerwicy

Okej, przejrzę swoją kuchnię, lepiej pozbyć się wszystkiego, co chociażby zawiera śladowe ilości glutenu.
Mieszkam z glutenowcem, ale jemy wspólne obiady bezglutenowe. Mamy wspólne naczynia, ale oczywiście używam je po dokładnym umyciu. A powinnam mieć wszystkie naczynia tylko swoje? Myślałam, że mycie eliminuje gluten.
I jeszcze jedno pytanie, czy celiakia powoduje niedobór witamin? Jakie witaminy kupić, żeby uzupełnić ewentualne braki? Czy glutenowcy powinni się dodatkowo wzmacniać? I jakie jest ryzyko, że tabletki się nie przyswoją?
Re: jestem nowa i mam wiele pytań, dotyczących celiakii
I czy są produkty, które są bezglutenowe,ale mogą podrażniać jelita. Słyszałam, że nie powinniśmy jeść ostrych potraw. Jest coś, co jeszcze może nam zaszkodzić?
Re: jestem nowa i mam wiele pytań, dotyczących celiakii
nie ma za co 
płatki owsiane wolne od glutenu dostępny na naszym rynku:
viewtopic.php?f=3&t=6422&hilit=incola
no tu rozwiejesz te wszystkie sprzeczności
ok, Twoja gastro nie przyjmuje, ale musieli dać innego specjalistę na jej miejsce, zapytaj, zapisz się. jest grudzień- zapisy na nowy rok albo właśnie ruszyły, albo zaczną się lada moment, działaj!
gastroskopia raz na 2 lata byłaby wskazana, ale nie jest wymogiem.
co powoduje brak diety, nieleczona celiakia, brak reakcji na dietę (celiakia oporna na leczenie):
http://www.celiakia.pl/nie-leczona-celiakia/
ale jest też grupa celiaków, którzy nie mają żadnych objawów. żyją w nieświadomości, że stan jelit, a w tym innych układów się pogarsza.
warto zbadać poziom m.in. minerałów i elektrolitów we krwi (potas, magnez, wapń, fosfor, sód, chlorki, żelazo) do tego witaminę B12, kwas foliowy, ferrytynę i witaminę D.
przy zaburzeniach, które zgłaszałaś warto, już nawet bez czekania na wyniki krwi, zacząć łykać tzw. complex wit. z grupy B, tran/omega-3 z wit. A- E- D.

płatki owsiane wolne od glutenu dostępny na naszym rynku:
viewtopic.php?f=3&t=6422&hilit=incola
no tu rozwiejesz te wszystkie sprzeczności

ok, Twoja gastro nie przyjmuje, ale musieli dać innego specjalistę na jej miejsce, zapytaj, zapisz się. jest grudzień- zapisy na nowy rok albo właśnie ruszyły, albo zaczną się lada moment, działaj!
gastroskopia raz na 2 lata byłaby wskazana, ale nie jest wymogiem.
byłoby dobrze, ale teraz, kiedy dopiero na poważnie przechodzisz na dietę, ciekawe co tam się dzieje od 3 lat "niby-diety". ale nie musisz. najlepiej byłoby pójść teraz, TERAZ, do gastrologa i powiedzieć o swojej mało ciekawej sytuacji, od niego zależałoby co dalej- czy sprawdzasz jak wyglądają jelita, czy tylko dieta i kontrola za jakiś czas.Czy powinnam powtórzyć badania?
z reguły człowiek czuje, że jest coraz gorzej z funkcjonowaniem jakiegoś układu/układów. dochodzą nowe objawy, uaktywniają się kolejne choroby, zaburzenia hormonalne itd.Skąd mam wiedzieć, czy choroba się nie pogarsza, jelita nie są bardziej uszkodzone?
co powoduje brak diety, nieleczona celiakia, brak reakcji na dietę (celiakia oporna na leczenie):
http://www.celiakia.pl/nie-leczona-celiakia/
ale jest też grupa celiaków, którzy nie mają żadnych objawów. żyją w nieświadomości, że stan jelit, a w tym innych układów się pogarsza.
noooo to kawał czasu, powinnaś zrobić przynajmniej badania podstawowe z krwi, kału i moczu.Badania mam tylko te pierwsze robione prawie 3 lata temu.
warto mieć swój garnek, sztućce. patelnia, szpatułka, deska do krojenia, maselniczka z nożem, słoiki absolutnie swoje. wydziel sobie półkę w lodówce, szafce. mycie zdaje egzamin przy gładkich powierzchniach np. talerzach.A powinnam mieć wszystkie naczynia tylko swoje?
czy celiakia powoduje niedobór witamin?
jak najbardziej tak. w końcu jelita nie przyswajają tak jak powinny. i nie tylko witamin, również minerałów, białek, tłuszczy, węglowodanów..przyswajanie pokarmu zależy od tego gdzie jest stan zapalny i jak duży, jak bardzo kosmki jelitowe odpowiedzialne za wchłanianie są uszkodzone.I jakie jest ryzyko, że tabletki się nie przyswoją?
najpierw zadbać o zdrową dietę, bogatą w warzywa, owoce, orzechy i nasiona, białko (jaja, strączkowe, ryby, mięso), błonnik, węglowodany złożone (kasza jaglana, kasza gryczana, amarantus, quinoa, teff, owies, ryż brązowy/dziki/paraboiled/basmati, płatki z tych zbóż), dobrej jakości tłuszcze (bez których wiele witamin [A, D, E, K] nigdy się nie wchłonie). najlepiej gotować warzywa i mięso na parze- zostaje najwięcej składników odżywczych.Jakie witaminy kupić, żeby uzupełnić ewentualne braki?
warto zbadać poziom m.in. minerałów i elektrolitów we krwi (potas, magnez, wapń, fosfor, sód, chlorki, żelazo) do tego witaminę B12, kwas foliowy, ferrytynę i witaminę D.
przy zaburzeniach, które zgłaszałaś warto, już nawet bez czekania na wyniki krwi, zacząć łykać tzw. complex wit. z grupy B, tran/omega-3 z wit. A- E- D.