Sine bóle mięśni, niedobór wit. D3

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bronek35
Nowicjusz
Nowicjusz

Sine bóle mięśni, niedobór wit. D3

Post autor: Bronek35 »

Witam serdecznie,

Od dłuższego czasu zmagam się z pewnymi dolegliwościami i chciałbym się Państwa poradzić, ponieważ jak na razie lekarze nie przedstawili mi jednoznacznej odpowiedzi co do ich przyczyny. Ale po kolei...

Mam 28 lat. Od dziecka zawsze miałem dużą niedowagę (w tej chwili 43 kg/172 cm, moja maksymalna waga to 48 kg w wieku 20 lat). Wszyscy lekarze zawsze powtarzali, że "taka moja uroda", więc za bardzo nie dociekano dlaczego tak może być. Ja również nie odczuwałem w związku z tym większych problemów. W wieku niemowlęcym podobno mogłem jeść tylko produkty ryżowe, ponieważ inne mi szkodziły.
W liceum wykryto u mnie zespół Barlowa (wypadanie płatka zastawki mitralnej - ma to jeszcze kilka osób w rodzinie), oraz niski poziom płytek we krwi (ok. 100) przez co trochę ograniczyłem uprawianie sportu. W tej chwili płytki utrzymują się na stałym poziomie 140-160.
Kilka lat temu (ok.5-6) pojawiły się u mnie problemy żołądkowe, podobne do refluksu. Był to okres, kiedy rozpocząłem pracę zawodową. Trochę wiązałem to ze stresem i nieregularnym jedzeniem. Przez dłuższy czas przjmowałem Lanzul 15mg i objawy ustępowały. Od tamtej pory staram sie uważać na to co jem, jednak problemy od czasu do czasu powracają (zazwyczaj nie są bardzo uciążliwe).
Dwa lata temu zacząłem odczuwać silne zmęczenie. Stopniowo się to nasilało. Były momenty, że przejście kilkudziesięciu metrów było wysiłkiem nie do wytrzymania. Tętno gwałtownie rosło, pojawiały się skurcze mięśni, zawroty głowy. Kardiolog przypisał mi Propranolol, jednak w stanie spoczynku zazwyczaj mam niskie ciśnienie. Branie betablokera strasznie mnie osłabiało. Z powodu braku poprawy robiłem kolejne badania. Wykryto niski poziom potasu (2,9) i nieco podwyższony poziom kortyzolu (zarówno w krwi jak i w dobowej zbiórce moczu). W jednym badaniu wyszedł rownież podwójnie przekroczony poziom ACTH.
Test z podaniem małej dawki dexamethazonu wyszedł poprawnie (poziom kortyzolu spadł). W rezonansie przysadki rownież nic nie wyszło. Na ponownych badaniach poziom ACTH był już poprawny. Będąc na badaniach w szpitalu dowiedzialem się, że u osób z niedowagą poziom kortyzolu zazwyczaj jest podwyższony i że nie powinienem się tym przejmować (?)
Dodam że test na boreliozę wyszedł negatywny.

Z uwagi na brak konkretów w rozpoznaniach pozostałem wyłącznie przy uzupełnianiu poziomu potasu.
Po około roku sytuacja w miarę się unormowała (uczucie osłabienia było mniejsze, ale do końca nie minęło), jednak straciłem na wadze kilka kilogramów (wtedy ważyłem 40 kg).
Niestety od około 2 miesięcy sytuacja się powtarza. W tej chwili nie odczuwam już problemów ze strony układu krążenia (tętno nie skacze tak samo z siebie), poziom potasu (bez suplementacji) utrzymuje się na stałym poziomie ok. 3,9, jednak bardzo bolą mnie wszystkie mięśnie. Najbardziej dokuczliwy jest ból rąk i nóg. Najgorzej jest rano. Po przebudzeniu ból jest bardzo silny. Dopiero stopniowe "rozruszanie" mięśni przynosi niewielką poprawę. Niewielki wysiłek powoduje ich silne zakwaszenie. Czasami pojawiają się rownież bóle kregosłupa i zawroty głowy. W najnowszych badaniach wyszedł mi nieoznaczalny poziom witaminy D3 (<4, przy normie 30-60).
W tej chwili przyjmuję 1000j.m 2x dziennie. Poziom TSH, Ft3, Ft4 zawsze miałem w normie.
Probowałem już wszystkiego żeby przytyć, jednak nic nie przynosi pozytywnych rezultatów, a te wszystkie dolegliwości jeszcze mi w tym przeszkadzają.
Ze strony ukladu pokarmowego od czasu do czasu odczuwam różne dolegliwości, które niejednokrotnie były kojarzone z zespołem jelita drażliwego (ból po prawej stronie brzucha, ciągłe zaparcia, USG brzucha nic nie wykazało) i refluksem.
W tej chwili nie stosuję żadnej diety, unikam jednak tłustych potraw. Alkoholu w ogóle nie piję.

Oto moje ostatnie wyniki:
  • Wapń całkowity - 2,50 mmol/l (norma 2,15 - 2,55)
    Cholesterol całkowity - 4,49 mmol/l (norma 3,9 - 5,2)
    Glukoza - 5,03 mmol/l (norma 3,40 - 5,50)
    Kwas moczowy - 182,0 umol/l (norma 210 - 420)
    CRP - 0,20 mg/l (norma 0 - 5)
    TSH - 2,703 uIU/ml (norma 0,350 - 4,940)
    FT3 - 3,07 pg/ml (norma 1,71 - 3,71)
    FT4 - 1,39 ng/dl (norma 0,70 - 1,48)
Co do celiakii, to miałem robione w 2010 r.badania na przeciwciała IgA-EmA i IgG-EmA - ujemne. Rok wcześniej również wyszły ujemne razem z badaniami IgA-AGA i IgG-AGA. Test na Helicobacter Pylori również był ujemny.

Niestety lekarze nie potrafią mi powiedzieć skąd wcześniej te spadki potasu a teraz ten poziom wit. D3. Czy ktoś z Państwa spotkał się z takimi dolegliwościami?
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Brak wit. D wskazuje na : duże problemy z wchłanianiem z konkretnej przyczyny i na prawdopodobnie chorobę/y autoimmunologiczne, przy których są braki wit. D.

Co do kortyzolu i ACTH, to owszem, przy anoreksji może być kortyzol powyżej normy,ale bez przesady. Jeśli ACTH miałeś 2-krotnie normę przekroczoną, to oczywiste jest, że na skutek tego doszło do nadmiaru produkcji kortyzolu. A ile wyszedł ten kortyzol w dobowej zbiórce moczu i z krwi? Z krwi miałeś profil dobowy, czyli 8 rano, 16 i 23? Tylko profil dobowy pokaże w miarę jak nadnercza pracują. Przy tym profilu należy zrobić identyczny profil ACTH, aby zobaczyć, czy wyniki korelują ze sobą.

Wyniki Ft3 i Ft4 są dobre, ale przy tych wynikach Ft3 i Ft4 TSH jest za wysokie i znowu wracamy do przysadki, bo i TSH i ACTH produkuje przysadka. Możliwe, że okresowo z jakiegoś powodu masz nadczynność przysadki. Ile razy robiłeś TSH, Ft3 i Ft4? Jeśli masz kilka takich kompletów, to podaj wyniki z datami. To pokaże jak pracuje tarczyca, Jednorazowy pomiar np. przy Hashimoto może być bardzo mylny. Możliwe, że to nieco za wysokie TSH w stosunku do Ft3 i Ft4 to właśnie wynik Hashimoto, bo TSH na papierze zmienia się znacznie później niż Ft4, więc np. Ft4 jest już niby w normie, a TSH jeszcze nie zdążyło opaść z okresu jak FT4 było znacznie niższe. W Hashimoto typowe są wahania, z jednego końca w drugi i odwrotnie.Jak masz kilka wyników z różnych okresów, to by sprawę wyjaśniło.

Mimo tak niskiej wit. D masz wysoki poziom wapnia całkowitego. To oznacza, że masz pewnie osteoporozę. Bez wit,. D wapń się nie przyswoi, więc zakładam, że ten, który masz we krwi pochodzi z kości. Zabiera go sobie z nich parathormon, który wtórnie od braku wapnia na skutek braku wit,D, jest pewnie pond normę. Czy ktoś robił ci parathormon oraz densytometrię kości?

Ujemne wyniki przeciwciał na celiakię nie oznaczają, że jej nie ma. Bywa, że nie wychodzą przeciwciała. Należy pobrać wycinki z dwunastnicy celem oceny kosmków.

Jak morfologia? Podaj wyniki morfologii, ferrytyna, wit. B12?

Lekarze nie wiedzą od czego ten niski potas był... Od zbyt wysokiego kortyzolu! Nadczynność nadnerczy- potas w dół- sód w górę. Niedoczynność nadnerczy- potas w górę- sód w dół.

To, iż kortyzol spadł po teście hamowania dexamethazonem oznacza, że nadmiar kortyzolu wynika z nadprodukcji ACTH, więc źródło tego problemu leży w przysadce.

Kiedy robiłeś ostatni raz ten potas teraz? Wraz z potasem zrób sód.Stężenia potasu i sodu mogą się zmieniać w ciągu kilku dni bardzo znacznie. To, że tydzień temu miałeś potas w normie, nie oznacza, że dziś też tak jest.
Bronek35
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo dziękuję za zainteresowanie się tematem.

W załączniku zamieszczam moje wyniki z ostatnich dwóch lat.
A ile wyszedł ten kortyzol w dobowej zbiórce moczu i z krwi? Z krwi miałeś profil dobowy, czyli 8 rano, 16 i 23?
Dobowy profil miałem raz robiony. Pozostałe tylko rano (szczegóły w załączniku).
Czy ktoś robił ci parathormon oraz densytometrię kości?
Miałem robioną densytometrię i BMD wyszedł nieznacznie poniżej normy. Nie mam niestety dokładnych wyników.
Jak morfologia? Podaj wyniki morfologii, ferrytyna, wit. B12?
Wit. B12 nigdy nie robiłem. Reszta w załączniku.

Co do sodu, to ostatnio nie robiłem. Raz pamietam był nieznacznie podwyższony.

Czy mógłby ktoś polecić dobrego lekarza w Krakowie?

Pozdrawiam,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr 30 sty, 2013 19:58 przez Bronek35, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alva_alva

A gdzie ten załącznik?
Bronek35
Nowicjusz
Nowicjusz

alva_alva pisze:A gdzie ten załącznik?
Tuż pod moim poprzednim wpisem powinien pojawić się tekst

Kod: Zaznacz cały

Wyniki.pdf
Częściowe wyniki badań z ostatnich dwóch lat
Pobierz Plik ściągnięto 4 raz(y) 195.4 KB
Tekst Pobierz jest linkiem do pliku.
Ostatnio zmieniony śr 30 sty, 2013 20:20 przez Bronek35, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alva_alva

OK, mam małego laptopa, przesunęła mi się strona. Nie mam za bardzo czasu teraz pisać, ale to co się wysuwa na plan pierwszy, to nadczynność nadnerczy, co widać nie tylko po kortyzolu, ale także androstendiom jest w górnej granicy normy. Kortyzol jest robiony kilka razy i w sumie albo jest powyżej normy albo w górnej granicy. Z tarczycą też nie jest wszystko ok. Napiszę jeszcze pozniej.
Bronek35
Nowicjusz
Nowicjusz

Powtórzyłem wczoraj badania na poziom elektrolitów:
  • Sód - 142 mmol/l (136 - 146)
    Potas - 4,4 mmol/l (3,5 - 5,5)
    Wapń całkowity - 2,55 mmol/l (2,15 - 2,55)
Piotr91
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Sine bóle mięśni, niedobór wit. D3

Post autor: Piotr91 »

Witam Panów.

Postanowiłem założyć konto po przeczytaniu tego tematu, bo mam wiele pokrywających się objawów z kolegą z 1 postu. Mam też kilka uwag, które zauważyłem po przeczytaniu trochę internetu.

Zacznę od tego, że mam dość sporą niedowagę 183cm/52kg, często spada mi potas nie jakoś drastycznie, ale na tyle by powodować swoje objawy, mniej więcej jak jest dolna granica 3.5 to mam właśnie 3.5.

Zbadałem też 3 razy tarczycę. Za 1 razem wszystko w środkowych granicach normy. Za drugim razem TSH ponad normę, FT3 nieco powyżej średniej i FT4 lekko podwyższone ponad normę. Za trzecim razem TSH w górnej granicy normy, FT3 ponownie nieco powyżej średniej i FT4 prawie przekracza górną granicę normy.

Badałem również kortyzol i był ok, tzn. w górnej granicy normy (badanie o 8 rano). Morfologia w pełni ok, sód idealnie pośrodku, magnez ok.

Czytając internet i to co ludzie piszą o niedowadze (bo ten problem chcę rozwiązać) to bardzo wiele się pokrywa. Mniej więcej 3/4 z nich ma niedobór witaminy D, i mniej więcej 3/4 z nich ma podobne wyniki tarczycowe. Mniej więcej połowa z nich ma również problemy z umykającym potasem.

PS: Prawdopodobnie u mnie będzie również brak witaminy D. I to pewnie z takiego powodu, że rzadko wychodzę z domu bo po prostu nie potrzebuję. Pracuję również w domu. Ale chyba czas to zmienić. :D

Jak widać, istnieje ścisły związek pomiędzy tymi wszystkimi osobami, więc jesteśmy na dobrej drodze by to wykryć. Może mnie nakierujecie jakie badania zrobić w następnej kolejności? I prosiłbym o jakieś sugestie co może być przyczyną. :D

Dodam jeszcze, że moja siostra też ma niedowagę, ma migreny bierze lek Cinie, który coś tam robi z wychwytem serotoniny, nie powiem dokładnie z marszu bo to skomplikowane :D. I ten lek tak jakby działał też na przysadkę.

Możemy mieć genetycznie schrzanioną tą przysadkę. Dlatego byłbym wdzięczny jakbyście mnie nakierowali.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Kortyzol bada sie chyba pare razy w ciagu dnia, czy o roznych porach.
Niedobor witaminy d ma prawie kazdy zdrowi i chorzy, taka szerokosc geograficzna.
Natomiast co do potasu masz 3,5 nisko, ale to jest dalej norma. Wyzanaczone sa normy i w ich zakresie jest wszystko ok. Czyli u ciebie jakby nie bylo jestes w tej normie. I tutaj nawet suplementacja nie wchodzi w gre, ja mam poznizej normy czesto 3, a lekarze (dwoch) i tak zalecili jesc tylko wiecej mandarynek, lub pic sok pomidorowy.
Moze jest powiazanie tego wszystkiego. Ale z potasem i witamina d bardzo duzo osob ma problemy.

Moze warto u ciebie sprawdzic ta tarczyce. Niedowaga jest naprawde spora. Jak u ciebie z jedzeniem? Duzo jesz? Czy czesto pijesz kawe, herbate, jesz slodycze? To wszystko czesto sztucznie nas zapycha.
pozdrawiam :D
Piotr91
Nowicjusz
Nowicjusz

3.5 norma i miałem wszystkie objawy niedoboru potasu włącznie z kołataniami serca czy brakiem snu. Po suplementacji wszystko minęło. Więc ta norma to sobie wiesz... :D

Jem dużo, więcej niż inni w mojej rodzinie a mają normalną wagę. Po prostu wszystko przelatuje. :/ Słodyczy unikam, herbaty i kawy nie piję. Obecnie soki lub zwykła woda tylko.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Piotrze załóż może swój wątek, opisz swój przypadek wraz z wynikami badań, chorobami etc. Będzie łatwiej ogarnąć Twój problem :)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Piotr91
Nowicjusz
Nowicjusz

ok
ODPOWIEDZ