Interpretacja badań

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Interpretacja badań

Post autor: Leeloo »

biopsja nie wykazała żadnych zmian w jelicie?
nie miałeś przeciwciał?

bez wyniku biopsji wskazującego na naciek limfocytarny czy też atrofię kosmków nie można mówić o diagnozie pt.: CELIAKIA. gen tylko mówi o zwiększonym ryzyku zachorowania i ma go ok. 30% populacji na świecie.
April
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: April »

Robiąc zakupy na co mam zwracać uwagę w składach żeby nie było glutenu? Wiem, że na skrobie modyfikowaną i syrop glukozowo-fruktozowy, czy jest coś jeszcze czego nie powinno być w składach?
Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

słód/ekstrakt jęczmienny, aromaty, "może zawierać śladowe ilości glutenu"/"na terenie zakładu jest używana mąka/gluten"
April
Forumowicz
Forumowicz

Moje pierwsze badania na gluten były robione 3 lutego 2014 roku, wyszła alergia. Przeszłam na dietę. Dziewczyny z forum doradzały zrobić gastroskopię z biopsją w kierunku celiakii tak więc zrezygnowałam z diety na początku kwietnia. 2 maja miałam gastroskopię z której nic nie wyszło a w czerwcu powtórzyłam badania z krwi jeszcze raz na gluten, wynik na poniższym zdjęciu. Pani w laboratorium twierdzi, że alergii nie ma a ja sama nie wiem co mam o tym myśleć. W lutym wyszła alergia a teraz nie? Przez badaniem przerwałam dietę bg na ponad 2 miesiące więc badania powinny być prawidłowe. Co o tym sądzicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

czy to było to samo laboratorium?
jaki wynik miałaś w lutym?

teraz masz 0,36. powyżej 0,35 jest niskie stężenie IgE na dany alergen. więc jest alergia w 1 klasie.
April
Forumowicz
Forumowicz

wyniki poprzednich badań są w pierwszym poście tego wątku. laboratorium to samo
Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

ok, widzę. myślę, że wykluczenie gluta na jakiś czas dało taką poprawę. im dłużej byłabyś na prowokacji teraz, tym wynik byłby wyższy.

Ale poza tym ładnie regeneruje Ci się układ immunologiczny, skoro taki efekt po tak krótkim czasie. Ciekawe czy po pół roku diety alergia by całkowicie przeszła. to raczej u dzieci, ale zawsze jest jakaś szansa
April
Forumowicz
Forumowicz

Czyli nadal powinnam być na diecie?
Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Lekka alergia jest, więc uważam, że tak. A startowałaś z mocną. Ja na pewno do glutenu bym nie wróciła ;)
Zależy też jak się czułaś na diecie i bez niej i jak teraz. Ale pewnie wróci na dalszej prowokacji.
April
Forumowicz
Forumowicz

Chyba żadnej różnicy nie ma w moim samopoczuciu czy jestem na diecie czy nie. Skąd będę widziała czy alergia przeszła? Mam powtarzać badania co jakiś czas? Przecież jak będę na diecie to wyniki wyjdą sfałszowane.
Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

badania zrobiłaś bo miałaś luźne wypróżnienie itd, tak? nic się nie poprawiło na diecie? nie wróciło na prowokacji? jak to jest teraz?

jeśli kompletnie nic nie zauważyłaś będąc na bezglutenie (chociaż nie byłaś długo, to też jest istotne), to tak- badanie krwi na prowokacji pokaże jak się sprawy mają.
April
Forumowicz
Forumowicz

Zrobiłam prowokację i nagle pojawiły się wzdęcia i ciągłe zmęczenie w ciągu dnia. Jednak potrzebuję diety. Te badania tylko zrobiły u mnie nadzieję, że jestem już zdrowa a jednak tak nie jest. No cóż, koniec z badaniami i trzeba wziąć się za przestrzeganie diety i wzbogacanie wiedzy na jej temat :)
Obrazek
Mamba
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mamba »

Mam pytanie do wszystkich doświadczonych BG. Jestem na diecie BG od 3 mc (dało mi to ogromną ulgę, nie mam takich wzdęć, gazów, przelewań). Dostałem skierowanie na swoiste IgE oraz całkowite Ige panel 27 alergenów. Czy to iż jestem na diecie bezglutenowej spowoduje zafałszowanie wyników.(choroba trzewna wykluczona 2 lata temu z badań krwi, biopsji jelita nie robiono). Oczywiście alergolog powiadomiłem o fakcie diety, lecz wolałbym się upewnić od forumowiczów ( różne gafy lekarzy już widziałem). Nadmieniam także o zapaleniu jelita, podejrzeniu PSC oraz alergii na laktozę oraz wiele innych produktów. Nie mam kompletnie doświadczenia w tej materii.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

3 miesiące to dosyć długo, więc wyniki dotyczące alergii na gluten mogą byc już falszywie ujemne. Mogą, nie muszą, ale istnieje szansa, że tak bedzie.
Bez biopsji jelita, celiakia nie może być wykluczona. Brak przeciwciał to żaden złoty standard w diagnozowaniu choroby trzewnej. Potrzebujesz tego badania. Ale by badanie było wiarygodne, trzeba jeść gluten. Krew człowieka zalewa jak się czyta takie historie..zwłaszcza, że..zapalenie jelita? Jak dlugo, jakie objawy, na jakiej podstawie? jakie leczenie?

Masz nietolerancje laktozy, tak? Kolejny objaw czesciowego uszkodzenia kosmkow, występującego w celiakii.
Inne alergie nabyles z czasem, czy od małego?

Podejrzenie PSC na jakiej podstawie? Kto to prowadzi i co zlecił, by to dokończyć?

Napisz coś więcej o sobie, dolegliwosciach, chorobach, przeszłości, chorobach w rodzinie
April
Forumowicz
Forumowicz

Te wyniki badań które wyżej wstawiałam to wykazały alergię czy nietolerancję na gluten? Jestem na diecie od wiosny a nadal nie wiem czy mam alergię czy nietolerancję. Przypominam, że celiakia wykluczona jest.
Obrazek
ODPOWIEDZ