Wynik gastroskopii- proszę o pomoc w interpretacji wyniku.

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kasia2202
Nowicjusz
Nowicjusz

Wynik gastroskopii- proszę o pomoc w interpretacji wyniku.

Post autor: kasia2202 »

Witam. Miałam dzisiaj robioną gastroskopię.
Generalnie lekarz powiedział, ze jest ok. Zapytał jedynie czy dokucz mi zgaga.
Przepiszę cały opis:
" Błona śluzowa przełyku prawidłowa. Linia graniczna z prawidłowo odcięta, 38 cm od linii siekaczy. Wpust okrągły, mało sprawny
Żołądek, trzon-ściany prawidłowo plastyczne, błona śluzowa prawidłowa. Okolica około odźwiernikowa - błona śluzowa marmurkowata z pojedynczymi nadżerkami płaskimi . Odźwiernik drożny, motorycznie sprawny. Opuszka dwunastnicy oraz jej część poza opuszkowa dostępna badaniu bez zmian. W inwersji wpust nie opina szczelnie endoskopu. Okolica pod wpustowa i dno bez zmian".
Zastanawiają mnie te nadżerki marmurkowate płaskie. i zwrot "wpust okrągły, mało sprawny" .
Być może ktoś pomoże mi w rozwianiu wszelkich niejasności.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Wynik gastroskopii- proszę o pomoc w interpretacji wynik

Post autor: Leeloo »

kasia, w jakim celu była przeprowadzona gastroskopia?

jesteś na forum od wielu lat, masz celiakię?

z wynikiem należy zgłosić się do gastrologa, to oczywiste.

o zgagę lekarz mógł zapytać po makroskopowym obrazie jamy ustnej, przełyku, żołądka i jego zawartości. wpust mało sprawny- to może powodować refluks i zgagę- cofanie się treści pokarmowej z żołądka do przełyku.

nadżerki powstają przez działanie kwasu, enzymów, kiedy wydziela się za mało śluzu ochronnego, przy zakażeniu Helicobacter pylori itd.
masz bóle żołądka, jakieś dolegliwości z tej działki?

w opisie nie ma nic o zapaleniu żołądka czy obecności H.pylori.
pobrano wycinki?
kasia2202
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Wynik gastroskopii- proszę o pomoc w interpretacji wynik

Post autor: kasia2202 »

Witam! Korzystając z okazji życzę wszystkim forumowiczom Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku:-)

Cieliakię mam stwierdzoną praktycznie od urodzenia.
Gastroskopię miałam wykonaną w celu kontroli, nie byłam dobrym kilka lat u gastrologa.

Tak w opisie jest zapisane , ze mam rozpoznane przewlekłe zapalenie żołądka, a test ureazowy jest ujemny. Co do dolegliwości to nie boli mnie brzuch (żołądek).
Wycinki zostały pobrane, za dwa tygodnie mam się zgłosić po wyniki i będzie ustalony kolejny termin wizyty. Dostałam tabletki controloc 40 .
ODPOWIEDZ