Szpik kosty-czy celiak może być dawcą?
Moderator: Moderatorzy
Szpik kosty-czy celiak może być dawcą?
Witam chciałam się dowiedzieć czy przy celiakii(i tylko przy niej)można być dawca szpiku kostnego??
Bardzo proszę o odpowiedź gdyż w moim mieście za niedługo odbędzie się rejestr dawców.
Z góry dziękuje za informacje.
Bardzo proszę o odpowiedź gdyż w moim mieście za niedługo odbędzie się rejestr dawców.
Z góry dziękuje za informacje.
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
http://www.podarujzycie.org/index.php?page=10840
Powinni przedstawić jeszcze przed rejestrem dawców, kto się kwalifikuje, a kto już nie.
Powinni przedstawić jeszcze przed rejestrem dawców, kto się kwalifikuje, a kto już nie.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
- darciak90
Ja również byłam ciekawa czy mogę zostać dawcą i napisałam maila z pytaniem do Fundacji DKMS Baza Dawców Komórek Macierzystych Polska - Organizacja Pożytku Publicznego. Dostałam taką odpowiedź:
"Niestety, ale celiakia jest wykluczeniem z powodu ryzyka i dla dawcy (nasilenie choroby w czasie procedury pobrania szpiku) i dla biorcy.
Pozdrawiam serdecznie"
"Niestety, ale celiakia jest wykluczeniem z powodu ryzyka i dla dawcy (nasilenie choroby w czasie procedury pobrania szpiku) i dla biorcy.
Pozdrawiam serdecznie"
Re: Szpik kosty-czy celiak może być dawcą?
Również napisałam do Fundacji DKMS czy z celiakią nadal możemy być w bazie jako potencjalni dawcy i mi odpisali że tak
Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem.
- darciak90
hmmm, dziwne.
czyli mając celiakię nie mogę się zarejestrować, ale osoba, która jest już w bazie zarejestrowana i dowiaduje się, że ma celiakię, może tam zostać?
czyli mając celiakię nie mogę się zarejestrować, ale osoba, która jest już w bazie zarejestrowana i dowiaduje się, że ma celiakię, może tam zostać?

Napisałam do nich czy osoba z celiakią może być nadal u nich w rejestrze potencjalnych dawców,
odpisali mi tak:
Witam,
Jeżeli leczenie polega jedynie na stosowaniu odpowiedniej diety, to taka osoba może dokonać rejestracji jako potencjalny dawca.
Pozdrawiam serdecznie,
odpisali mi tak:
Witam,
Jeżeli leczenie polega jedynie na stosowaniu odpowiedniej diety, to taka osoba może dokonać rejestracji jako potencjalny dawca.
Pozdrawiam serdecznie,
Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem.
Napisałam do DKMS (bo też chciałam zostać dawcą) zzapytanie czy osoba chora na celiaklię moze zostać dawcą . Dostałam odpowiedz, że nie ma przeciwwskazań.
Widać, że zdania są podzielone
Widać, że zdania są podzielone
-
Właśnie też sie nad tym zastanawiałam bo jestem już bardzo długo w bazie przynajmniej kiedyś wpisywałam się mam nadzieję, że tam jestem 

Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.