Alergia ukryta

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olka2120
Nowicjusz
Nowicjusz

Alergia ukryta

Post autor: olka2120 »

Zastanawiam się czy mogę mieć alergie na gluten ale ukrytą? Od 2 lat mam podniesione OB do 30 bądź 40. Jak zwykle większość osób rozkłada ręce. Jeden mądry lekarz zaproponował diete, (chociaż wyniki u gastrologa wyszły ujemnie na alergie na gluten) Jednak przy zastosowaniu diety OB zeszło mi o 50%. Czy mogę nazywać się osobą z alergią pokarmową? Co powinnam zrobić aby kolejny lekarz nie odesłał mnie z kwitkiem?
Czy moglibyście zaproponować mi kolejne kroki, by wiedzieć co powinnam oczekiwać od lekarza?

Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Alergia ukryta

Post autor: pleomorfa »

Jakie konkretnie badania wykonywałaś?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
olka2120
Nowicjusz
Nowicjusz

Choruje od 10 lat na anemie i nie mam nadal jednoznacznej odpowiedzi. Było badane TGA/Z -wyszło ujemnie i INDEX/1- wartość w normie. Tutaj zatrzymało się wszystko, lekarz zmienił taktykę: powiedział że muszę tracić gdzieś indziej żelazo
Awatar użytkownika
pleomorfa

Co to jest badanie index/1 ? Pierwszy raz się z takim czymś spotykam, z resztą badanie TGA już widziałam, ale TGA/Z nie.
I na tej podstawie wykluczono alergię na gluten?

Anemia, OB podniesione, jakie masz jeszcze objawy?

Jesteś pod opieką hematologa?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Anemia to wynik jakiejś choroby zasadniczej. Anemia -jaka?
Stale podwyższone OB to powód do dalszego szukania.
olka2120
Nowicjusz
Nowicjusz

Przepisałam to co było na wynikach, nie znam się w tej dziedzinie, na tej podstawie lekarz "odrzucił" pomysł z alergią. Po za podniesionym OB nie mam żadnych objawów charakterystycznych dla celiakii. Dopiero po przeprowadzce do Poznania udało mi się zarejestrować do poradni hematologicznej na 19.01. Nie mam rozpoznania anemii, wstępnie powiedziane jest że anemia występuje z niedoboru żelaza, nie wiadomo tylko gdzie je tracę. Ob podwyższone daje mi sporo do myślenia, ale pytanie moje jest takie: Po 2 tygodniach stosowania diety wyniki mi spadły o połowę, Ob z na 51 na 22, jestem alergikiem?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Bez wyników badań na alergie nie można stwierdzić, czy jesteś alergikiem.
olka2120
Nowicjusz
Nowicjusz

Ok, jakie mam wziąć skierowanie od lekarza rodzinnego, do poradni alergologicznej??
Awatar użytkownika
pleomorfa

Tak, alergolog może wysłać Cię na testy skórne lub/i na testy krwi. Co istotne, nie możesz być na dietach eliminacyjnych (czyli także na diecie bezglutenowej) w trakcie diagnostyki. Jeżeli jesteś na diecie to badania będą miarodajne przynajmniej po 2 miesiącach prowadzenia diety bez wykluczenia żadnych składników.
olka2120
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuje bardzo za informacje, będę wiedziała co chcieć u lekarza :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Tak do poradni alergologicznej i hematologicznej.

Po wyniku OB nikt, zwłaszcza w internecie nie odpowie Ci na to pytanie
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: monisiak81 »

a ginekologicznie wszystko ok?
u mnie dawno, dawno temu też ciągle stwierdzali anemie z niedoboru żelaza i wysokie OB.
po suplementacjach i tak nic nie pomagało, aż samo dało o sobie znać.
żelazo uciekało mi dlatego, że miałam tzw. "czekoladowe" torbiele na jajnikach, a OB. było podwyższone (zawsze jest podwyższone) jak stwierdza się stan zapalny w organizmie.
po operacji doszło do poziomu minimalnie w normie i się "odczepiłam" od tych badań.
chociaż że jak mówisz że Ci spadło po zastosowaniu diety, to warto nawet prywatnie zrobić podstawowe przeciwciała, albo po prostu panel alergiczny.... choć jak masz iść do alergologa, to może lepiej warto wyciągnąć skierowanie na nfz, ważne że jak będziesz robić badania to nie możesz być na diecie (bo mogą wyjść fałszywe).
pozdrawiam
trzymaj się i daj znać po wizycie Monika
ODPOWIEDZ