czy warto odstawić gluten na dłuższy czas?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotr1234543
Nowicjusz
Nowicjusz

czy warto odstawić gluten na dłuższy czas?

Post autor: piotr1234543 »

Kiedyś pisałem dawno temu na forum lecz wraca do tego tematu bo moja niestrawność nie przechodzi :/
Objawy silne gazy, przelewanie w brzuchu non stop. Ostatnio doszły jeszcze odbijania z żołądka po posiłkach.

wycinki błony śluzowej dwunastnicy ze nieznacznym skróceniem pojedyńczych kosmków, bez hiperplazji krypt.
W blaszce właściwej widoczny jest przewlekły+, nieaktywny naciek zapalny.
Obraz mikroskopowy niecharakterystyczny, nie spełnia kryteriów rozpoznania choroby trzewnej.

Odstawiałem sam nabiał na 2 tyg nie było poprawy.
Gluten odstawiałem na 3 dni ale było jeszcze gorzej. Biegunki się nasiliły
Czy ktoś z was miał nietolerancje glutenu przy nieznacznym skróceniu kosmków?
Lekarz juz dawno mnie spławił. Nie ma nietolerancji. Były jakieś leki xifaxan, metronidazol, debretin.
Od jutra odstawiam gluten na kilka tygodni. Bo nic nie pomaga.
Wiek 30 lat. Problem od około 10 lat.
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz

Re: czy warto odstawić gluten na dłuższy czas?

Post autor: qrzysztof »

A przeciwciała miałeś badane? Jeżeli nie, to lepiej zrobić to przed odstawieniem glutenu, bo potem dieta może zafałszować wyniki.

Dieta na pewno nie zaszkodzi, a jakaś tam szansa, że pomoże jest. Ale to musi być dłużej niż na 3 dni. Takie nasilenie przez pierwsze kilka dni to wiele osób ma. Ze 3-4 tygodnie przynajmniej by się przydało.

Biopsja doskonale nadaje się od potwierdzania celiakii, ale niestety z wykluczaniem jest już trochę gorzej. Przeciwciała i badania genetyczne są wiarygodniejsze (jeżeli chodzi o wykluczanie), choć też nie dają pewności.
piotr1234543
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: czy warto odstawić gluten na dłuższy czas?

Post autor: piotr1234543 »

znów jestem na bezglutenowej :sylwester: 3 dzień jak dotąd zero poprawy.
Ciężko tak wytrzymać z takim jedzeniem. Nie wiem ile tak jeszcze pociągne :)
Ryż z twarogiem, ziemniaki z mięsem, ziemniaki z jajkiem.
Danio, serki kuźmy
Dzisiaj kupiłem chleb bezg. i makaron kukurydziany bo nie wiem ile tak wytrzymam na takim jedzeniu, cięzko jest.

MIałem robione tylko ige jakieś dawno temu

Miałem też robiony cały panel alergenów pokarmowych w tym była pszenica, mleko wszystko wyszło ok.
Na bezmlecznej byłem 2 tygodnie i nie było poprawy.
Od czego jeszcze może być nieznaczne skrócenie pojedyńczych kosmków(mikrokosmki)?
Wszędzie gdzie czytam to zanik mikrokosmków jest spowodowany gliadyną i laktozą a lekarz daje mi debridat na trawienie:/
Coś mi tu nie gra.

Coś czuję, że muszę odstawić gluten i laktoze na dobre kilka miesięcy:/
ODPOWIEDZ