Od czego zacząć-dwulatek?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
justokrotka
Nowicjusz
Nowicjusz

Od czego zacząć-dwulatek?

Post autor: justokrotka »

Witam wszystkich forumowiczów i bardzo proszę o rady i wskazówki. Piszę na tym forum po raz pierwszy więc jeśli bębę zadawała oczywiste pytania, to z góry przepraszam. Jestem mamą dwuletniego chłopca, którego pewne objawy nie dają mi spokoju. Mały jest na prawdę bardzo drobnym dzieckiem. Przy wzroście około 84 cm waży w porywach 9,8-10kg. Mam wrażenie, że od pół roku baaardzo słabo przybiera na wadze. Morfologia najczęściej w normie. Często żelazo miał w dolnej granicy normy. Z apetytem jest bardzo słabo. Jest dość wybrednym jedzeniowo dzieckiem i do tego ten kiepski apetyt. Czasami pojawia się też wysypka-na brzuszku, udach(przy pośladkach), pod kolanami. Innych objawów brak. No może jeszcze poza tym, że jest dość blady, często z podkówkami pod oczami. Anemii jako takiej nigdy nie stwierdzono. Szukam wiec gdzie mogę pomysłu, co może powodować tak kiepskie przybieranie na wadze u mojego dziecka. Gdybym chciała wykluczyć celiakię co powinnam zrobić w pierwszej kolejności? Badania krwi? (Czy to prawda, że w takim wieku są mało wiarygodne?) Czy zrobić od razu testy genetyczne? Zależy mi na tym, żeby nie narażać dziecka na niepotrzebne badania, a tym bardziej inwazyjne.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Re: Od czego zacząć-dwulatek?

Post autor: monisiak81 »

Również jestem mamą i wiem co odczuwasz( mój Kris ma 18 m-cy, wzrost 80cm, waga 9,500),
przede wszystkim zależy zacząć od tego czy mały jest na jakiejś diecie (mój jest bezmleczny, bezlaktozowy i bezglutenowy - przez uczulenie na brzuszku, ostre bóle brzucha i kupy :( )
druga sprawa mi (o moim synku pediatra powiedziała że po 1 roku życia wzrost i waga ulega trochę zahamowaniu i już teraz nie będzie po nim tak widać że tyje), co okazało się niestety prawdą bo jak był na 50 centylu tak spadł na 25 :(, a tuż po wakacjach czyli niedługo po skończeniu 1 roczku musieliśmy go błagać żeby cokolwiek zjadł ( po prostu przestał jeść),
kiepski apetyt - u nas wynikał z ciągłego przeziębienia (praktycznie non stop) i z tego że ząbki dają o sobie znać,
wkurzyłam się i poszłam do pediatry, ona powiedziała że na apetyt tak małym dzieciom nic się nie daje, ale pogadałam z innym lekarzem (anestezjologiem z męża pracy) i zalecił mi Bioaron C (tak jest on dopiero od 3 r.ż) w dawce 2,5 ml na dzień przez 2 tygodnie + 2 tygodnie przerwy, i powiem Ci tak, nie wiem czy to placebo czy ten lek działa na mojego syna, tfu tfu odpukać, takiego żarłoka dostał że na etapie kiedy przyjmował ten lek aż się buzia uśmiechała, że w końcu sam woła o jedzenie (nie powiem - bo niestety tym też sposobem mieliśmy 3 kupy dziennie, ale...) teraz jesteśmy na 2 tygodniowej przerwie i już znów jakby apetyt ucieka (ale idą nam kły więc tu też się nie dziwię).
Zaobserwuj czy Twój synek wysypki ma po jakimś produkcie czy non stop, i jedyne co zostaje to popróbować z eliminacją (mleka na 2 tygodnie, czy glutenu i później znów powrót to co go uczuli będzie już wiadomo co i jak).
jeszcze powiem o badaniach.
na alergię wszystkie nam wyszły na 0 zero, a mały cały czas ma odczyn po podaniu mleka np. od razu ulewa, gazy, kupa po 8 minutach, i wieczorkiem plamy,
gluten próbowałam wprowadzać to darł się na mnie jakbym go ze skóry obdzierała, i to samo.
Dieta eliminacyjna i wszystko ok. ale co z tego. zrobili nam badania w CZD wykluczyli celiakię ale już na etapie kiedy synek był na diecie więc badania są i tak i siak niewiarygodne.
jedyne co to obserwacja zachowania, skóry, kup, itp.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

mam nadzieję że odezwie się jeszcze ktoś bardziej doświadczony w tych sprawach, ja mogę się wypowiedzieć jak to wygląda u Nas.
pozdrawiam Monika
justokrotka
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za szybką i obszerną odpowiedź :) u nas brak jest takich gwałtownych objawów typu ulewania czy kupy. Próbuję i szukam cały czas co Młodego uczula, tyle że problem jest o tyle złożony, że już nie mam co eliminować. Synek lubi nabiał (żółty, biały ser, jogurty). Gdybym to wszystko wyeliminowała nie wiem co jadłby na śniadanie. Mięsa praktycznie nie jada-tylko w zupce przemycone, ewentualnie jskieś śladowe ilości w sosie do spaghetti, czy mała porcja mielonego. Za wysypkę obwiniałam już różne rzeczy (banany,kabanosy albo inne np. jakiś konserwant który może nieświadomie mu w czymś podaję) Na dietę bezglutenową moglibyśmy przejść, tylko boję się, że późniejsza diagnostyka nie będzie misłabyś sensu. I tym sposobem jestem w kropce:/ Mały urodził się nieduży bo niecałe 3kg ale dopóki był karmiony tylko piersią to przybierał ładnie. A w okolicach 6 miesiąca zaczęły się schody. Do tej pory raz dziennie jeszcze je pierś, także nie miał jej zabranej po 6 miesiącu. A robiliście te badania genetyczne na celiakię? Ciekawa jestem na ile są one miarodajne? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

co na to wszystko lekarz prowadzący? nie zleca badań i konsultacji ze specjalistami? gastrolog, alergolog?
jak syn wygląda w siatkach centylowych?

macie w rodzinie jakieś choroby?
Lentilka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Lentilka »

Jestem mamą 19 miesięcznej Natalki. Od jakiegoś czasu robi dużo kup im więcej tym kwasniejsze i trochę za rzadkie. Powodem na 100% nie jest zbyt duża ilość owoców choć na apetyt nie narzekamy nawet wręcz przeciwnie je bardzo dużo. Dzisiaj była ważona i mierzona 85cm i 11kg. Mój brat jest celiakiem ma chorobę Duhringa i tak moja pediatra poszła tym tropem. Dostaliśmy skierowanie na badania z krwi morfologia tsh próby watrobowe itp i do tego iga ttg. Jeśli jutro uda mi się złapać mocz to idziemy na badania. Moja mama powtarza mi ze smrodek z pieluchy jest bardzo charakterystyczny mam nadzieję że to nie to.
justokrotka
Nowicjusz
Nowicjusz

Lekarz prowadzący, a właściwie pediatra którego odwiedzamy prywatnie w razie jakichś infekcji twierdzi, że widocznie syn jest z tych drobniejszych. Dla spokoju ostatnio zalecił tylko badanie TSH. Zrobię je za około tydzień przy okazji kontrolnej morfologi po antybiotyku. Na siatkach (tych Polskch) mojego dziecka nie ma. Sprawdzałam zawsze na siatkach WHO dla dzieci karmionych piersią i tam od zawsze ( właśnie od okolic 6 miesiąca) oscyluje wokół 3 centyla. Aktualnie jest między 1 a 3 centylem. Wzrostowo lepiej bo w okolicach 15 centyla. W rodzinie generalnie chorób nie ma, a przynajmniej zdiagnozowanych. Ja jestem alergikiem ale to raczej pyłki traw itp. raczej nie pokarmowa alergia.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

nie macie lekarza POZ? skoro dzieciak jest poza polską siatką, to lekarz powinien coś zadziałać - jak z bilansami? kto je robi? opieka w ramach NFZ jest tu wskazana, można Was wysłać do różnych poradni, porobić badania, być pod kontrolą..
badanie samego TSH nie ma sensu. do tego przynajmniej ft4.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Do mniej wiecej 3 lat wyniki z krwi nie sa miarodajne. Takim malym dzieciom po prostu nie zaleca sie badac przeciwciala jeszcze.

Ostatnio powiedzialam do kolezanki, ze mam celiakie, a ona do mnie: aaaa wiem to ostatnio takie modne. Opowiadala mi, ze duzo jej kolezanek wysyla dzieci na badania i stad pojawawia sie biernosc lekarzy, bo coraz osob zglasza sie z tym problemem, objawami sa m.in. bole brzucha i niska waga, czyli dosc czesta 'przyadlosc' malych dzieci, dlatego lekarze juz coraz czesciej 'olewaja temat'.
pozdrawiam :D
justokrotka
Nowicjusz
Nowicjusz

Bilans dwulatka dopiero przed nami, zobaczymy czy coś lekarz POZ zaproponuje. Leczymy się prywatnie, bo właśnie w przychodni różnie bywa. Mam wrażenie, że największy nacisk jest tylko na to, żeby dziecko było terminowo na wszystko zaszczepione :/ Do tej pory problemu nie widziano, bo i morfologia w normie, dziecko aktywne, ruchliwe itd. Ja też do niedawna myślałam, że taka jego uroda i nie ma co wpadać w panikę ale coraz bardziej mam z tylu głowy, żeoże coś się dzieje i coś zaniedbuje. Tak myślałam, że samo TSH nie wystarczy :/ czyli poza TSH zrobić jeszcze ft3 ift4?
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

jakies metody sprawdznie celiakii takim malym dzieciom na pewno sa. Mnie zdiagnozowali jak jeszcze roku nie mialam i to bylo 30 lat temu, po latach (gdzie jadlam gluten i myslalam, ze z celiakii wyroslam) badania potwierdzily, ze na 100% mam celiakie, czyli wtedy zdiagnozowali dobrze i to takiemu malemu dziecku.
pozdrawiam :D
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

my genetycznych nie robiliśmy,
różne inne w CZD ale nie genetyczne, zastanawiam się nad tymi badaniami, ale niestety u nas dość krucho z kasą, ciągle coś wypada i ostatnio żyjemy ledwo od 1 do 1.
Może w nadmiarze gotówki kiedyś zrobimy małemu genetykę, ale też zastanawiam się jaki jest ... sens.
ODPOWIEDZ